optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > forum > Önismeret, ki vagyok én?

A weblap ezen funkciójához be kell jelentkeznie a rendszerbe.

Amennyiben még nincs felhasználóneve, jelszava itt regisztrálhat!

« Első   « Elöző  2 3 4 [5]
Önismeret, ki vagyok én?, , 2005-04-26 12:39:03
Kedves Kádár Éva Katalin! Az apró örömökről. Jó pár évvel ezelőtt a tanulmányaim miatt jártam Komlón egy rehabilitációs otthonban, ahol szenvedélybetegeket zártak el egy időre a külvilágtól, hogy többet ne a szenvedély uralja az életüket. Egy fiúval beszélgettem, aki boldogan mesélte, hogy újra meg tud érinteni embereket, meg tudja ölelni szeretteit. Azt mondta, már képes örülni az apró dolgoknak is: mint például reggel az ágyat bevetni, vagy egy jó fürdő, amely után tisztaság érzete van. Olyan más világ volt ez: kertészkedtek, állatokat tartottak, és nem féltek megérinteni egymást. Nem dominált ebben a közösségben semmiféle hatalmi harc, nem játszott szerepet a pénz sem. Mikor hazamentem, kicsit átértékelődtek bennem is a dolgok. Másnap már én is örömmel vetettem be az ágyat, bár az érintéstől, melynek olyan nagy hatalma van, még ma is kicsit félek.
Önismeret, ki vagyok én?, , 2005-04-26 11:58:22
Kedves Mindenki! Az önelfogadás és az önismeret mindenki számára nagyon fontos. Ha el tudos magad fogadni olyannak, amilyen vagy, bizonyos dolgokban sokkal szerencsésebb vagy mint mások, aki nem tudják önmagukat elfogadni. Gondolok itt az olyan (elsősorban) hölgyekre, akik az alakjuk miatt anorexiával, depresszióval küzdenek, vagy akik olyanok szeretnének lenni, mint mások, de semmiképpen nem önmaguk. Ez abszolut nem jó dolog! Természetesen nem jó, ha a negatív tulajdonságainkon nem próbálunk változtatni, de vannak dolgok, amiken nem lehet és nem is normális dolog mindenáron változtatni. Nekem a mai világunk pénzhajszolása sem tetszik, miért nem tanuljuk tisztelni az apró örömöket, a családot, a barátokat, miért csak a szakmai sikert ismerjük el sikerként?!
Önismeret, ki vagyok én?, Simon Szabina, 2005-04-26 10:20:28
Kedves André! Az önelfogadás nem egyenlő az önismerettel. Az önismeret azt jelenti, hogy ismered saját magad pozitív és negatív oldalait egyaránt. Elfogadod önmagadat mind a két tulajdonságoddal együtt ez az önelfogadás. Az önismeret segít abban, hogy el tud fogadni önmagadat.
Önismeret, ki vagyok én?, , 2005-04-26 09:49:53
André: Nem azt mondtam, hogy nem tudsz egy dologra koncentrálni, hanem, ha az ember nagyon sok dologgal foglalkozik, akkor az energiáját (erejét) nem tudja összpontosítva a nagy problémák megoldása felé fordítani. Én azt tanácsolom, hogy oldj meg egy problémát az életedben, s majd ha ezen túl vagy, jöjjön a következő. Azért érzed, hogy nem tudsz koncentrálni, mivel szétszóródik a figyelmed, és nem lelsz örömöt abban, amit csinálsz. Csinálj egyet, és akkor abban örömöd lesz, és így tudsz a következő dologra koncentrálni. Amikor megoldasz egy nagy problémát, és mindegy mennyi idő alatt, akkor fejlődsz. Minden fejlődésnek, van pozitív visszajelzése is. Fejlődsz önmagadhoz képest. Az ember nem mehet rögtön egyetemre, előbb ki kell járni az általános iskolát.
Önismeret, ki vagyok én?, Prokk André, 2005-04-25 20:09:43
Márk: miből gondolod, hogy nem tudok egyszerre egy dologra koncentrálni? Mivel tudnám fejleszteni a koncentálóképességemet, hogy ne szóródjuon szét a figyelmem szerinted? És mire gondoltál, hogy minek jön el az ideje? Eszter: szerintem sincs nagy jelentősége ezeknek a teszteknek. Viszont azt nem írtad, hogy miért csináltad meg akkor a tesztet. Szabina: azt írod, hogy fogadjam el önmagamat minden tulajdonsággal együtt. Ezt már mondták nekem, de most tűnt föl, hogy nem igazán értem ezt. Aki egy évvel ezelőtt voltam, és sikeres voltam bizonyos dolgokban, az is én voltam, és én vagyok az is, aki ma nem annyira jó azokban a dolgokban. Ha elfogadom most magamat olyannak, amilyen most vagyok, akkor nem tudok olyan sikeres lenni, mint egy éve voltam, mert azóta változtam. Talán nem kéne sikeresnek lennem? Mire jó az, ha nem érek el bizonyos dolgokat, mert elfogadtam magamat, és nem dolgoztam a fejlődés felé, pedig tudom, hogy el tudom érni, mert egyszer kétszer már elértem. Nem akarok zavarosnak tűnni, úgyhogy ezt nem is folytatom, csak nem tudom jól megfogni, hogy mit kell értenem önismereten, önelfogadáson. Mi is a különbség e kettő dolog között? Vagy itt csak arról van szó, hogy ismerjem meg önmagam, és utána fogadjam el magamat, és csak ezután tudok ezeken javítani, fejleszteni, változtatni? Ha ez a helyzet, akkor kicsit kezdek örülni, hogy talán mégsincs baj az önelfogadással, hanem csak az önfejlesztéssel. Fontosnak tartom még azt is, hogy az önelfogadásnak az eredménye, hogy úgy viselkedem, ahogy, jó irányba alakítsa a kapcsolataimat. És ez meg nem így van. Tehát nem azt tapasztalom, hogy az emberekkel olyan a kapcsolatom, amit normálisnak tartanék.
Önismeret, ki vagyok én?, Simon Szabina, 2005-04-25 15:58:49
Kedves André! A belső biztonság kialakításához egy egészséges önképpel és magabiztonsággal kell rendelkezned. Ehhez a legfontosabb, hogy elfogad önmagadat pozitív és negatív tulajdonságaiddal együtt. Ha elfogadod teljed mértékben önmagadat, akkor letudod győzni belső feszültségeidet. A spontenaitást pedig lehet gyakorolni, lehet rá 'edzeni' például ha elmész egy társaságba előtte már magadban megfogalmazol kérdéseket, gyakorolsz szituációkat. Egy idő után ezek annyira természetesek lesznek, hogy utána már tényleg spontán fognak menni a beszélgetések. Nyáron szeretnénk egy önismereti, önfejlesztő tréning szervezni, még mennek az egyeztetések a pszichológusokkal, trénerekkel. Ha érdekel kérlek írjál!
Önismeret, ki vagyok én?, , 2005-04-24 19:23:43
Én az optimista tesztről szeretnék szólni. Számomra ez a teszt nem jelentett semmit, nem mondott semmi újat, sőt kicsit fel is bosszantott. Nem tartom okos dolognak a teszteket. Egy rendszer előkészített tényeket közöl egy emberről, miközben semmilyen kapcsolata nincs vele. Ez teljesen irreális. Nekem például nem jött ki valami fényes eredmény, hiszen nem vagyok túlságosan optimista, nincs miért. De ez nem azt jelenti, hogy pesszimista vagyok, esetleg egy parányit, én teljesen úgy vélem, hogy reális vagyok, és nem pesszimista. Életkedvem van, de vannak olyan helyzetek az életben, és vannak olyan sorsok, amelyek nem teszik lehetővé a teljes optimistaságot.
Önismeret, ki vagyok én?, , 2005-04-22 15:20:39
André, szerintem egyszerre egy dologra koncentrálj. És fókuszálj erre teljes erővel, és akkor sikerül meglátnod a tovább lépési lehetőséget. Ha sok mindennel foglalkozol, akkor érdemmel, semmivel sem tudsz. Így ne akarj egyszerre mindent, majd eljön annak is az ideje!
Önismeret, ki vagyok én?, Prokk André, 2005-04-21 22:18:53
Egy problémát szeretnék felvetni, illetve néhány gondolatot tisztázni. Úgy érzem, nincs elegendő önismeretem ahhoz, hogy kellőképp boldogulhassak a tanulmányaimban, és a kapcsolataimban, és ahhoz, hogy teljes mértékben a jelenben tudjak élni és boldog lenni, ha alkalom adódik rá. Hiányzik és nagyon szükségem lenne természetes spontaneitásra, arra, hogy kötetlenül tudjak beszélgetni az emberekkel, feszültség nélkül. Belső biztonságot is szeretnék kialakítani. Ha tudtok valamiben segíteni, tanácsot adni, nagyon nagy örömmel és hálával fogadom. Minden jót, André
« Első   « Elöző  2 3 4 [5]

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások