optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > 168 óra

168 óra

1999.10.28.

A Naplóban hétről hétre komoly, sokak szerint sokszor túl komoly kérdéseket tesznek fel szavazásra. Múlt héten például több mint húszezer néző véleménye volt, hogy Magyarországon burjánzik a korrupció, de volt már szavazás arról is, hogy egyre nehezebb érvényesülni, ezt mind-mind a többség állította, általában a túlnyomó többség. Ezen a héten a Napló a közhangulatot szondázza. Így szól a kérdés: Ön optimista? És bemutatunk egy szó szoros értelmében vérbeli optimistát. Cronio, a kolumbiai indián, a Magyar Optimista Klub elnöke hazájából importálta az állandó derűlátást. SZALAY ÁDÁM riportja.


.....................................................

Hétköznap reggel 7 óra. Optimista úr ébred:

- Máris jól érzem magam, szeretem ezt a napot.

Egy igazán profi optimista hétfőnként is ilyen derűsen várja, hogy elindulhasson a munkahelyére.

Ugyanaz a reggel, ugyanaz az ágy, pesszimista úr ébred: - Nem fogok időben beérni, és ha igen, akkor is mi van: ott van a főnököm, pikkel rám.

Sóhajok, kávé és egy marék nyugtató. Utóbbi csak azért, mert pesszimista úr előre tudja, úgyis megint rossz napja lesz. Optimista úrnak egyébként Cronio Pérez a neve, eredetileg színész akart lenni otthon, Kolumbiában. Aztán 14 éve megpályázott egy ösztöndíjat egy baráti szocialista országban. Itt ragadt nálunk, és ma már ő a legderűlátóbb magyar. Még öltözködni is optimistán szokott. Enyhén még töri a magyart:

- Szoktam ilyen vidám színeket kiválasztani, például lehet egy ilyen sötét zakót is felvenni, de úgy, hogy vidám inget is hozzá. Vagy ilyen optimista nyakkendőket is szoktam felvenni.

Persze senki sem örülhet folyamatosan, még Pérez doktor sem. Kolumbia messze van, és ő legfeljebb a délamerikai tévésorozatokkal vigasztalódhat, ha honvágya van. De ha szerencsés, elcsíp egy igazi latin dalt.

- Ettől a zenétől pozitív energiát kapok.

Cronio magabiztos derűvel indul dolgozni, pedig nehéz feladat vár rá. Pénz kell az optimista klubra és az optimista alapítványra is. Naponta győzködi a reménybeli szponzorokat az ügy fontosságáról, de sokszor csak egy mosollyal lesz gazdagabb a tárgyalás végén.

- Á, tulajdonképpen nincs könnyű dolgom. És mivel én képviselem az Optimista Magyarországért Közhasznú Alapítványt, szponzorokat kell keresni; ha nemmel válaszolnak, akkor is mosolyogni kell.

Pszichológushallgatók az ELTE-n. Éppen kérdőívet töltenek ki az optimizmusról. A tanár természetesen Cronio, aki kedd délutánonként a derűlátás alapjait oktatja.

Újabb helyzetgyakorlat. Optimista úr és pesszimista úr vizsgázik:

- Egész héten tanultam, és nem tudok semmit.

- Most már úgy érzem, hogy sikerülni fog a vizsga. Én okos fiú vagyok.

Cronio szerint könnyebb bemutatni a derűlátás lényegét, mint hosszasan magyarázkodni.

Csütörtök éjjel egy óra, a helyszín egy kecskeméti diszkó, koncertezik az Animal Cannibals. A két fiú néhány hónapja lépett be az optimista klubba.

- Nem lehet bennünket letörni semmivel. Legyen hideg, legyen meleg, legyen párás, száraz, mi akkor is mindig hi-hi...

- Nagyon szimpatikus volt, hogy valaki eljön Kolumbiából ide Magyarországra, csinál egy optimista klubot. Nekem az tetszik benne: amikor találkozunk, mindig vigyorog, fülig ér a szája, bármi van. Sőt, én azt hallottam, hogy minden reggel, mikor felkel, táncot lejt örömében.

A legújabb jelentkező a klubba Margit néni, az ELTE vak telefonközpontosa. Már felnőtt volt, amikor a zöldhályog megvakította. De nem volt hajlandó keseregni, megtanulta a mellékeket fejből, és megjegyezte a gombok helyét is. Croniót két éve ismerte meg, ma ő is belép az optimista klubba.

Márk az optimista klub egyik vezéralakja. Megrögzött derűlátó. Azt mondja, gyerekkora óta ilyen, nyolc testvérével együtt nőtt fel, ha nem hitt volna mindig önmagában, talán még a fürdőszobába sem jutott volna be esténként.

- Ezt vírusként kell felfogni igazából. A vírusnak az a lényege, hogy ha egyszer az ember megfertőződik, akkor nem tud menekülni, mindig magában hordozza a pozitív dolgokat.

- És melyek ennek a fertőzésnek a tünetei?

- Jókedv, állandó mosolygás.

Cronio a könyvtárban. A doktorijához van szüksége néhány adatra. Mondanom sem kell, hogy optimizmusból doktorált, és természetesen Zsóka, a könyvtáros is klubtag. Tíz éve figyelt fel Cronióra, aki egy unalmas tudományos ülés végén megtáncoltatta a bóbiskoló tudósokat. - Elkezdett énekelni, és mindenkit felkért, hogy a Guantanamera címu dalt mindenki vele énekelné, és elmondta előre, és akkor ismételt a tömeg, és belelkesedett. Tehát tudta azt, hogy hogyan lehet behozni az embereket a vidámságba, a jókedvbe, és aztán már természetes volt, hogy mindenki nagyokat nevetett, énekelt, és elkezdtek táncolni a komoly tudósaink.

Cronio most a számítógépéhez igyekszik. Még nem tudja, ezen a héten mit jósol neki az optimista horoszkóp. A klubnak ugyanis van egy internetes oldala, ahol vidám krokodilok várják a mindenre elszánt klubtagokat.

-Tulajdonképpen csak pozitív dolgokat tartalmaz a horoszkóp. Nekem például, én íker vagyok, azt mondja, hogy most érdekes emberekkel fogok megismerkedni.

Szombat este hat óra. Kígyózó sor a városligeti diszkó elott. Odabent lehet hozzájutni az optimista igazolványhoz. A tömeg java persze csak táncolni akar, Cronio a sarokban rendel optimista plakátja alatt. Főként lányok akarnak belépni, de hiába optimisták egytől egyig, Cronio még soha senkinek nem adta meg a telefonszámát.

Optimista úr optimista társával sétálgat. A 007-es klubtag gazdája a diszkóban dolgozik. Croniónak sikerült meggyőznie a kis Gonzalezt a tagság előnyeirol.

- Pont itt van nálam az egyik tiszteletbeli klubtagunk belépési nyilatkozata, ilyen kis fehér kutya, tamagucsi Gonzalez, és a saját aláírása is itt szerepel.

- Hogy írta alá?

- A mancsára rákentünk egy kis rúzst, és utána önkéntesen aláírta.

Cronio a színpadon. A lelkes amatőr DJ az országos optimista találkozót népszerűsíti két zeneszám között.

Cronio kutatásai szerint minden harmadik magyar hajlamos a pesszimizmusra. És Magyarországon a nők állítólag jóval borúlátóbbak, mint a férfiak. Én meg azt olvasom a vadonatúj optimistaigazolványomban, hogy az élet szép. Mert lehet, hogy ami az egyik oldalról nézve zsákutca, az egy másik, sokkal optimistább nézopontból valójában egy hosszú és biztonságos út kezdete. Legalábbis az igazolványom szerint.

Cronio szervezésében az optimisták találkozójára október 29-én kerül sor a Városligetben.

A Napló kérdése:
Ön optimista? 
A telefonszavazás eredménye (8947 szavazat alapján): Igen: 58 százalék Nem: 42 százalék

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások