optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > 6 egyszerű hétköznapi örömforrás, ami szinte semmibe sem kerül

6 egyszerű hétköznapi örömforrás, ami szinte semmibe sem kerül

2016.08.05.

A 21. század fogyasztói társadalmában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kizárólag az anyagi javak tehetnek minket boldoggá, miközben megfeledkezünk a minket körülvevő megannyi apró, de fontos örömforrásról. A múlton rágódunk, a jövőtől rettegünk, ilyenkor a pillanat teremtette jó dolgokra már nem is marad időnk.

Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéset igényel. Mikor esett meg utoljára, hogy igazán értékeltük volna az időjárás szépségeit, és nem csak azért ellenőriztük telefonunkon, hogy kell-e kabátot venni? Pedig valójában ezek a dolgok rejtik az élet valódi szépségét, enélkül a hétfők mindig szürkék lesznek, a mindennapok pedig fárasztó listává válnak, amely folyamatosan újabb és újabb feladatokkal bővül. Íme, néhány örömforrás, mellyel elűzheted a depresszió fenyegető felhőit!

A nevetés és a mosoly ereje

Nem véletlenül mondják, hogy a nevetés az egyik legjobb orvosság. Kutatások szerint amellett, hogy enyhíti a stresszt és a feszültséget, a fizikai egészségi állapotunkra is jó hatással van. A nevetés hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetben, így csökken a stresszt okozó hormonok szintje. Mindezen folyamatok erősítik az immunrendszert, fokozzák az energiát, és csökkentik a szívroham, valamint más szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Mindegy, hogy kedvenc vígjátékodat, vagy éppen vicces videókat nézel az interneten, a lényeg, hogy egy fárasztó munkanap után el tudd engedni magad, és önfeledten tudj nevetni!

A mosoly az egyik legegyszerűbb és legkülönlegesebb módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással. Ne felejts el tehát mosolyogni, ha találkozol a kollégáddal a munkahelyeden, ha hazaér a párod az irodából, vagy egyszerűen csak akkor, amikor sorban állsz a kasszánál a boltban! Nem is gondolnád, hogy egy ilyen apró gesztus milyen sokat jelenthet a másik számára, akár a teljes napját megváltoztathatja.

Játék a háziállatoddal

A kutyatulajdonosok pontosan tudják mennyi örömöt és szeretetet nyújthatnak az állatok. Elég megsimogatnunk kis kedvencünket, és máris egészen más színben látjuk a világot. Nem véletlen, hogy az állatokat gyakran használják terápiás célokra. A kutatók rájöttek, hogy a kutyák nem csupán boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá, de egészségesebbé is tehetnek minket. Tanulmányok bebizonyították, hogy a kutyatartás csökkentheti a vérnyomást, emellett az állatokkal folytatott interakció a gyógyulást elősegítő oxitocin hormont szabadít fel a szervezetben. Az állatterápia fájdalomcsökkentő képességét is hamar felfedezték. Egy kutatásban kiderült, hogy azoknak, akiknél műtét után állatterápiát alkalmaztak, fele annyi fájdalomcsillapítóra volt szükségük, mint akiknél nem.

Amikor meghallod a kedvenc zenédet

A zene az egyik legcsodálatosabb emberi találmány! Rajta keresztül olyan gondolatokat közvetíthetünk egymásnak, amelyeket szavakkal nem tudnánk kifejezni. Felidézi az emlékeket, és visszarepíthet az időben. Ha szeretnéd élvezetesebbé tenni az irodai vagy a házimunkát, kapcsold be kedvenc számodat, és meglátod, máris jobban érzed majd magad a bőrödben!

Szeretteink érintése

Az érintés az egyik leghatékonyabb kapcsolatteremtő eszköz. Elég, ha megfogod partnered kezét, vagy megérinted a vállát, miközben vitatkoztok, és szinte azonnal csökken a harag és a szorongás mindkettőtökben. Egy 2003-as vizsgálatból kiderült, hogy a konfliktusok megoldása könnyebb, ha fizikai kontaktust teremtünk vita közben. Ez az apró gesztus azt az érzetet kelti, hogy párunk szeret, megért minket, és biztonságban vagyunk mellette. Megállapították, hogy egy egyszerű ölelés hatására jelentősen megemelkedik az oxitocin, azaz a szeretet-, vagy más néven bizalomhormon szintje a szervezetben. Elég egy 20 másodperces ölelés, máris boldogabbnak érezhetjük magunkat, mindemellett pedig csökken a vérnyomásunk, a pulzusszámunk és a kortizol- (stresszhormon-) szintünk.

Csillagtúrák

A nyári időszaknál keresve sem találhatnánk jobb alkalmat arra, hogy a csillagokat fürkésszük. Ehhez nem kell messzire mennünk, Magyarországon ugyanis számtalan gyönyörű nemzeti parkot találhatunk, ahol a városi fények nem halványítják el a csillagokat. Az ilyen alkalmak emlékeztetnek minket arra, hogy milyen hatalmas is ez az univerzum, és mi milyen aprók vagyunk benne. A csillagsétákhoz érdemes felkeresned például a Hortobágyi Nemzeti Parkot, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, vagy az Aggteleki Nemzeti Parkot!


Nosztalgia

Az emberek gondolatban gyakran vágyódnak vissza a múlt idegen világába. Ennek a vágyódásnak a neve: nosztalgia. Amikor nosztalgiázunk, egy kicsit a múltban élünk. Az ilyen pillanatokban a múlt csodálatosnak tűnik, sokkal pozitívabbnak látszik, mint a jelen. Egy 2013-as vizsgálat szerint, amelyet a Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban publikáltak a nosztalgia fokozza az önbecsülésünket, így optimistává tehet minket. Az optimizmus pedig segíthet megbirkózni a nehéz időkkel és a lelki csapásokkal. Hagyj tehát időt olykor a munka mellett az álmodozásnak is, és idézd fel a nyaralás emlékeit, vagy gondolj vissza a barátaiddal töltött gondtalan időkre, így javíthatsz a közérzeteden, és elűzheted a szorongást!

Forrás: otvenentul.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
lakatos dominoka, 2017.04.27. 20:47:48
Szeintem nagyon jo versek
CSÁCSKA CSABA, 2017.02.16. 6:33:58
EGY SZÓVAL ? :( ! UTÁLOM !
Mai Tibor , 2017.02.16. 6:33:40
Nekem TETSZIK csak családi IDÉZETNEK :(
kiss e., 2017.02.15. 11:19:31
A ,,csillagtúrák" szép
Kiki, 2017.02.15. 11:08:32
Hát jók de nem ijent vártam:-(
a szerelem, 2017.01.31. 22:05:40
a szerelem az olyan mint egy hajó ha elsüllyed akkor ujra lehet építeni még egyet. :)
Toth angelika anita, 2016.12.01. 8:14:20
Imadom
Kiss, 2016.09.13. 8:15:56
KIVÁLÓ ÖTLET!
Rózsahegyi Márk, 2016.08.08. 9:30:12
:) Köszönöm, hogy terjesztődik a mosoly, a pozitív gondolkodás hiszen csak így lehet szebb a holnapunk. Legyen szép és derűs a napunk továbbra is.
Adamecz László, 2016.08.07. 10:43:00
Mint mindig, most is értékes, hasznos a küldeményed üzenete.Nekem már csak továbbítanom kell,hogy többekehez eljusson, gondolatot ébresszen másokban is.Köszönöm!
Fabricius Ildikó, 2016.08.05. 19:33:43
Ez a mostani info ami az egyik legszínvonalasabb és leghasználhatóbb üzenet!

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások