optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Szépirodalom > A himnuszok tartalmi elemzése

A himnuszok tartalmi elemzése

2005.01.12.

Optimista   A vélekedés szerint lehet a jelen optimális és a jövo erre támaszkodóan szintén az (nem számolunk azzal, hogy isteni segítséggel és/vagy anélkül). Ide sorolható az a szöveg is, amely tartalmában azt fogalmazza meg, hogy a jelen optimális, ám a jövo csak akkor marad ilyen, ha a közösség (és/vagy isten) tesz érte.

Pesszimista

A pesszimista értelmezés szerint a jelen lehet még elfogadható, de a jövo már nem: a változtatáshoz kell a közösség áldozata. A másik értelmezés: a jelen se fogadható el, a közösségnek mindent el kell követnie a megmaradásáért, hogy egyáltalán számításba jöhessen a jövo. Végül elofordulhat olyan is, hogy sem a jelen, sem a jövo nem biztos, ha Isten nem segít.

Kritikai

Véleményünk szerint a fenti felfogásokban, vélekedésekben hamis ez a leegyszerusítés. A himnusz, népének léte ugyanis eleve feltételez egy közösséget, és éppen a himnusz, a népének léte bizonyítja, hogy ennek a közösségnek van jövoképe: legalább a fönnmaradását kívánó jövoképe. A pesszimista és vagy optimista minosítés elfedi azt a problémát, amelyet a hallgatónak, az éneklonek, a befogadónak a szöveg teremt: erkölcsi kötelesség a közösség tagjaként a magánérdekeket önként föláldozni. Ez az áldozathozatal az igazi erkölcsi és pszichológiai kérdés, erre kell megválaszolnunk valamennyiünknek.
A kritikai vizsgálati azt jelenti, hogy képesek legyünk a himnuszban megjeleno és a himnuszhoz kapcsolódó helyzetet fölmérni abból a szempontból, hogy nekünk mit kell tennünk! A legegyszerubb, amikor csak az azonosulást várja el a közösség: ez csupán készenlét, sot, csak a készenlét jele. A gondot, az erkölcsi döntést a himnuszhoz kapcsolódó konkrét helyzet jelentheti. Ám itt is segít a himnusz: példát mutat és a történelmi idobe ágyazva az egyén helyes döntése utáni fönnmaradását sugallja akkor is, ha a döntés következtében élete lesz a tét. S ekkor már szükség van az emelkedettségre, a patetikusságra, a szakralitásra. A himnuszok tehát a közösség üzenetei is.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások