optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást

A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást

2015.02.13.

A művészet, a természet, a hit ereje. A csodálatos, szívet megdobogtató természeti tájaik vagy a lélegzetelállító művészeti alkotások felpörgetik és megerősítik a szervezetünk védekező rendszerét, így az hatékonyabban képes a gyulladások, fertőzések és krónikus betegségek ellen küzdeni.

A UC Berkeley kutatói szerint a pozitív érzelmek, különösen azok, amelyeket a természetet vagy egy művészeti alkotást csodálva, esetleg a spiritualitással és a hittel összefüggésben érzünk, szoros kapcsolatban állnak azokkal a citokinekkel, melyek az immunrendszerünk megfelelő működéséért is felelősek.

Az optimizmus és a boldogság nem üres szavak: ezek birtokában hosszabb lehet az életünk, jobban kezelhetjük a stresszes szituációkat, kisebb az esélyünk a szívproblémákra és a stressz hiánya miatti jobb immunrendszer miatt akár még az egyszerűbb betegségeket is könnyen félredobhatjuk. Hogyan érezzük jobban magunkat?

"Úgy találtuk, hogy a pozitív érzelmek összefüggnek a vérben található, a jó egészséget jelző biomarkerekkel" - mondta Jennifer Stellar, a kutatás vezető szerzője. Az Emotion című szaklapban megjelent tanulmány az egyik első, mely az érzelmek szerepét vizsgálja az immunrendszerünk megfelelő működése szempontjából. "A csodálat, az áhitat, a lelkesedés hatására egészségesebb szintet érnek el a citokinek a szervezetünkben. Így tehát, ha olyan dolgokat teszünk, melyek ezekkel az érzelmekkel vannak összefüggésben, például sétálunk a természetben, megcsodálunk egy festményt vagy hagyjuk, hogy teljesen elvarázsoljon minket a zene, azzal valójában nagyon jót teszünk az egészségünknek és meghosszabbíthatjuk a saját életünket."

A citokinek irányítják azokat a sejteket, melyek felveszik a harcot a fertőzéssekkel, a betegségekkel vagy a sérülésekből adódó traumákkal, de ha a citokinek szintje folyamatosan magas, az a gyengébb egészség egyik jele lehet. Ezt olyan súlyos, krónikus betegségekkel hozták már összefüggésbe, mint a diabétesz, az Alzheimer-kór, a szívbetegségek, az ízületi gyulladások vagy a depresszió.

A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást

A kutatás során két azonos, de egymástól független vizsgálatot is végeztek, melyekben önkéntesek vettek részt. A kísérlet során a résztvevőknek be kellett számolniuk egy napjukról, pontosabban arról, hogy mennyire volt részük aznak pozitív érzelmekben, például örömben, csodálatban, szeretetben, büszkeségben stb. Ezek után szövetmintát vettek tőlük. Úgy találták, hogy akik több pozitív érzelmet éltek át, azoknak a szervezetében alacsonyabb volt az Interleukin 6 nevű citokin szintje - ez az egyik jelzője a gyulladásoknak.

Arra azonban még nem jöttek rá a tudósok, hogy az alacsonyabb citokin-szint hatására több pozitív érzelmet vagyunk képesek érezni, vagy a pozitív érzelmek hatására csökken ezeknek a biomarkereknek a szintje - az összefüggés azonban egyértelmű.

Forrás: hazipatika.com

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások