optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > A vakok is látni fognak? Mi ez ha nem optimizmus.

A vakok is látni fognak? Mi ez ha nem optimizmus.

2008.04.24.

Bionikus szem - Argus II.

 

Az Argus II. néven ismert bionikus szem lényege egy szemüvegre erősített kamera, mely a képet veszi. Egy övre erősített minikomputer a képet elektronikus jellé alakítja, mely drót nélküli átvitellel visszajut a szemüveghez, ahonnan a szembe beültetett apró elektronikus vevőhöz jut, mely átadja a jelt a retinába beültetett elektródáknak. Az elektródák stimulálják a retina megmaradt idegeit, ami lehetővé teszi, hogy a látóidegen keresztül az agyba jusson a jel. A „mesterséges szemet” az amerikai Second Sight nevű cég fejlesztette ki.

A londoni Moorfield kórház kutatócsoportja két betegnél végzett eddig műtétet, azzal a céllal, hogy legalább alapszinten visszaadja a látását a sárgafolt degenerációban vagy öröklött retinitis pigmentosában szenvedőknek. Utóbbit általában gyermekkorban diagnosztizálják, és az évek során egyre súlyosbodik.

Világszerte 1.5 millió ember szenved retinitis pigmentosa-ban és 55 év felett mind en tizediknál állapítanak meg korfüggő sárgafolt elfajulást. Mindkét betegségben a retina sejtjei, melyek a fényt továbbítják a látóközpontba, fokozatosan elhalnak.

Az első generációs kis felbontású eszközöket már beültettek hat beteg szemébe. A betegek pontokat és körvonalakat képesek felismerni. Az új készülék sokkal kisebb, kb 1 négyzetmilliméter. Az eszköz beültetését kísérleti célra az FDA jóváhagyta, öt centrumban fogják végezni az USA-ban. Ha beváltja a reményeket, kereskedelmi forgalomba kerülhet, kb. 30000 USD áron.

Az első két beteg – két ötvenes férfi – állapotáról még nem lehet biztosat tudni, de a műtétet végző orvos szerint az eszközök beültetése sikeres volt, mindkét beteg jól gyógyul a műtét után. Mivel ennek a betegségnek jelenleg más gyógymódja nincs, csak ez az eszköz és az őssejtkutatás nyújt számukra reményt.

Forrás: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/eye/vaksag/?article_hid=110773

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások