optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Államkasszában marad az egy százalék

Államkasszában marad az egy százalék

2009.04.23.

Államkasszában marad az egy százalék

Bár tizenkét éve ajánlhatják fel adójuk 1+1 százalékát az adófizetők valamely civil szervezetnek, illetve egyháznak, ennyi idő elteltével is csupán töredékük él ezzel a lehetőséggel. A gazdasági válságban azonban jóformán ez maradt az állami támogatásban nem részesülő, jelentős munkát végző szervezetek egyetlen bevétele, hiszen a támogatók, szponzorok arra kényszerülnek, hogy tartalékolják forrásaikat.

Hozzávetőlegesen négy és fél millió adófizető dolgozik hazánban, közülük mégis csupán 1,8 millió élt azzal a lehetőséggel tavaly, hogy felajánlja személyi jövedelemadója 1+1 százalékát. Minden olyan magánszemély rendelkezhet adója kétszer egy százalékáról, aki adózik az úgynevezett összevont jövedelem-adó alapja után, és jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti, vagy részletfizetési, halasztási engedélye van az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH). A felajánlható 1+1 százalékos összeg 2008-ban megközelítette a 30,1 milliárd forintot, de a befolyt összeg csak 17,4 milliárd forint volt, vagyis a lehetséges összeg 57,8 százaléka.

A hibás kitöltés miatt is magas összegtől eshetnek el az alapítványok. Tavaly 170000 darab rendelkező nyilatkozat vagy kisboríték volt hibásan kitöltve, és a potenciális adózók egynegyede nem tud a második, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára felajánlható egy százalékról. Egy felmérés nyomán kiderült: a nem rendelkezők bő egyharmada nem tudott válaszolni arra, hogy miért nem él a lehetőséggel, vagy nem akarta negatív viselkedését megmagyarázni. Közel húsz százalékukat nem érdekelte a felajánlás, vagy bevallottan lustaságból nem cselekedtek, öt százaléknyian pedig még mindig nem tudtak a rendelkezés lehetőségéről.

Számos civil szervezet olyan feladatokat lát el, amelyekre az államnak nincs kapacitása, vagy nem kötelessége foglalkozni vele. Az általunk megkérdezett szervezetek mind arról számoltak be, hogy komoly anyagi nehézségekkel küzdenek, hiszen fő bevételi forrásukat ez az összeg jelenti. Amíg a lakosságban nem tudatosul ennek jelentősége, nem számítanak változásra.

A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány a fogyatékossággal élőket patronálja. A 18 csökkent munkaképeségű alkalmazott számos idős és fogyatékos embert gondoz, foglakozásokat, táborokat szervez. A szervezet vezetője, Takács Kata lapunknak elmondta: rendkívül nagy segítséget nyújt számukra a felajánlott egy százalék. Bár a felajánló száma kis százalékban ugyan, de évről-évre nő, az nehézségeket okoz, hogy minden évben növekszik a különböző támogatásokra pályázó civil szervezetek és egyházak száma is, miközben ugyanannyi pályázatot írnak ki.

Az Egy Optimista Magyarországért Alapítvány szintén alacsony összegből ügyeskedik megszervezni programjait. Céljuk, hogy összetartson az ország, és azt vallják: az optimista gondolkodás tanulható. – Ebben az ínséges időben az adó egy százaléka számunkra az egyetlen bevételi forrás, hiszen a támogatók, a szponzorok tartalékolják az erőforrásaikat – nyilatkozta lapunknak Rózsahegyi Márk, a szervezető vezetője. Vezetésük alatt áll a Derű Egyház is, amely nem kíván teljesen új hitéleti elveket és normákat megfogalmazni, mivel a legfőbb igazságnak a Bibliában leírtakat tartják. Azt vallják, hogy "az egyház nem épület, nem könyv, nem filozófia, hanem közösség, amely együtt lélegzik". Ennek szellemében igyekeznek segíteni a rászorulókon. Ám Rózsahegyi Márk szerint erős egyházellenes hangulat uralkodik Magyarországon, így már a szó hallatán is elfordulnak az emberek. Arról is beszámolt, hogy nagymérvű kétkedés jellemzi az embereket, nem hisznek abban, hogy valóban eljut-e adományuk a rászorulóknak. Éppen ezért úgy döntöttek, létehozzák a Derűs e-adomány programot, amelynek segítségével az Interneten ajánlhat fel a lakosság – nem csupán pénzbeli – adományokat, amelynek útja végigkövethető.

Mizsei Bernadett - Magyar Nemzet (5. oldal) - 2009. április 22.
http://www.mno.hu/portal/631319

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások