optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Szépirodalom > Az én keresztem

Az én keresztem

2004.12.09.

Szepesszentgyörgyi Ádám kézirata, „Az én keresztem” címmel.

A „MI” KERESZTÜNK...

Rövidítések:
MS = mozgássérült állapotú
NMS = nem mozgássérült állapotú
„Világ” =mások

„Ádám Éva, két szem szilva…” -, de örültek a szüleik nekik, miután megszülettek. A szülői szeretet szempontjából teljesen egyformák voltak, s azok most is.

A „Világ” számára nem. Éva ugyanis egy gombostűfejnyi vöröslő ponttal a hátán, nyitott hátgerinccel született. Ezt követően azonnal meg kellett műteni, s mivel éjjel született, csak egy kezdő orvos volt a kórházban. A műtét „sikerült”, Éva MS lett, s hatalmas barázdák vannak azóta is a vágás helyén.

A szülők ugyanúgy szeretik őket mindig és minden körülmény között. A világ részéről csecsemő~ és gyerekkorban ez a különbség kevésbé volt észrevehető. Évát szerették az általános iskolai osztálytársai, főleg egy cigánylány, akivel nem volt érdemes összetűzésbe keveredni annak, aki csúfolni akarta Évát a MS-a miatt.

Az első különbségek pubertáskorban jelentkeztek, mikor megszólalt a szív hangja Évában is ugyanúgy, mint a barátnőiben, csak a párválasztásnál már más törvények uralkodnak; a barátnőkből riválisok lettek, s Évának nem sok esélye volt a fiúknál. A MS-akat nem is a testi másságok gyötrik, sokkal rosszabbul esik a lelki megkülönböztetés.

Ádám két évvel később született. Gyerekkorban csatáztak is a szülői szeretetért, mint minden testvérpár, de nagyon szerették egymást. Ádám kitűnő tanuló volt, több sportot űzött, felvették az egyetemre, közben azt hitte, hogy átérezte Éva helyzetét, de a lelki nehézségeket nem tudta átérezni. A „Világ” kreált erre egy kifejezést (empátia), de sok ember csak hiszi, hogy beleéli magát mások helyzetébe. Például behunyhatjuk a szemünket az utcán, hogy átérezzük, milyen lehet egy vak embernek, de azonnal kinyitjuk, ha ránk dudál egy autó, vagy megbotlunk, vagy érdekes megjegyzést hallunk mások szájából.

S mivel Éva már nem tudott NMS–vá válni, Ádámnak viszont megvolt a lehetősége, hogy MS legyen, s ezzel élt is. Egy tanulmányút során, Ádám az egyetemi gépkocsi utasaként hátul ült, amikor beléjük szaladt pénteken a 13-as villamos. A baleset körülménye (időpontja) szerencsésnek mondható, hiszen kevesen élik túl az ilyesfajta ütközést, s Ádám túlélte. Két hét mély kóma után, még tíz hónapig kórházban volt, mialatt megtanult újra járni, majd megpróbálta folytatni a megszakadt tanulmányait. Természetesen már soha nem lesz olyan szép a járása, mint tornász korában volt, s az egyensúlyával is gondok vannak, de többet nem írhatok le, mert tartok tőle, hogy a panaszkodás unalmas lenne, s csak megnehezíteném vele Ádám helyzetét, mivel októbertől munkanélküli lesz. Nem tartja magát NMS–nak, mert a balesete óta mások az elképzelései az életről, bölcsebb lett, valamint a mozgásán, egyensúlyán is látszik valami. Észreveszi az ÉLET apró örömeit, s örül nekik, ezért mindig vidám.

Az ÉLET apró örömei közé tartozik, hogy a fiúk állva szoktak pisilni. Ádám a balesete után akkor jött rá erre, mikor a kórházban, az őt meglátogató barátja WC-re ment, s egy perc múlva készen is volt. Ádám sokat töprengett, vajon hogy végezte el ilyen hamar a dolgát, de hosszas töprengés után rájött, hisz a balesete előtt ő is állva pisilt. El is határozta, hogy megpróbálja újra. Este nem a tolószékkel ment zuhanyozni, pedig arra könnyebb volt ráakasztani a törölközőt, hanem a járókeretet vette keze ügyébe. Kilépegetett a zuhanyzóba, ahol egy toalett is volt. Háta mögé tette kapaszkodni a járókeretet, s állva pisilt majd lezuhanyozott. Valami földöntúli boldogságérzés kerítette hatalmába, s az ünnepi hangulatátnem rontotta el az se, amikor az éjszakás nővér, akit Ursulának becéztek, tajtékozva berohant megkérdezni, hogy ki pisilte össze a zuhanyzóban a WC-ülőkét !?!

A kórházban a már járni tudó betegek segítettek ebédnél a nővéreknek kitolni a kerekesszékes betegeket. Ádám ezt úgy oldotta meg, hogy kitolta az összes kerekesszékes beteget a folyósóra, mindenki megfogta az előtte lévő kocsi fogantyúját, Ádám pedig a leghátsót kezdte el tolni. Egészen jól nézett ki a “vonat”, amikor kb. 8-10 kocsiból állt a szerelvény.Afőorvosasszony meglepődve látta az ebédlő közepén,hogy minden kocsit egy-egy kerekesszékes tolt.

A kinti élet is rengeteg mulatságos eseményt kreált. Ádámot a szegedi sétálóutcán elkapták a rendőrök kerékpárral, s feljelentették. Mire ő orvosi papírt lobogtatva a kezében bement a rendőrségre, hogy segédeszköz (értsd: Kerékpár) nélkül nem tud közlekedni. Elfogadták. Ádám végül vett egy trabantot. Valami rendszámügyet intézett a miskolci rendőrségen, amikor hazafelé menet egy szirénázó rendőrautó állt elé, s kérték: - állítsa le a motort, - iratokat, - szálljon ki, s tegye a kezét az autóra… Kérdezték, hogy mennyit ivott, s az egy pohár víz felelet után, Ádám kivörösödött arccal fújta a szondát öt-nyolc percig eredmény nélkül. ő ugyan mutogatta a mozgássérült jelvényt, de nem hitték el. Végül látták, hogy mi a helyzet; no persze nem kértek elnézést.

A MS-akra jellemző az ilyesfajta cinikus irónia, hisz ők tudják igazán, mi az ÉLET. A mozgás tulajdonságát csak a NMS-ak birtokolják, de a mozgás csodálatát csak a MS-ak ismerik. Szándékosan nem fogalmazom a NMS-akat egészségesnek, hiszen a MS-ak se betegek. Inkább egyfajta más állapotnak nevezném, hiszen az egészség több mint a betegség hiánya. A MS-ak könnyebben csodálják, látják az ÉLET értelmét, őket nem kapja el a világ rohanása.

„Az élet értelmét nem a boldog percek adják, hanem a felemelt fejjel átélt keserű órák”

(Szent Gály Kata)

Egyes MS-ak sokkal nagyobb örömöt éreznek, ha önerőből feljutnak a második emeletre, mint a világbajnokságot nyert versenyző. Az igazi kihívás nem mások legyőzése, hanem önmagunk felülmúlása. Azt hiszem Diogenész volt, aki egy verseny után odament a boldogságban úszó nyerteshez, s azt mondta neki: „Minek örülsz annyira, hisz önmagadtól gyengébbeket győztél le.”.

A MS-ak előtt egyfajta szűrő van, ami szelektálja emberi kapcsolataikat. ők nem rejtik véka alá a tulajdonságaikat. Érdemes lenne készíteni egy szociológiai összehasonlítást, hogy mekkora a válások aránya a MS és a NMS párok között. Az ellenkező nem Ádámhoz való viszonyulásáról és róla alkotott véleményéről külön novellát lehetne írni; de hagyjuk a múltat, Ádámnak ma csodálatos felesége és gyermeke van(A gyermeknek Éva a keresztanyja).

Ádám a balesete óta fotózik, diaporáma előadásokat készít. Önálló képei között akad, melyekhez verset írt, diaporáma előadásait az Országos Versenyeken díjazták ugyan, de ő nem szereti a versenyzést, előadásait nem a zsűrinak, hanem a közönségének készíti.

A kereszt egy ókori kivégzőeszköz, mely később a kereszténység szimbólumává vált, napjainkban pedig a nehézségek elviselésének jelzője lett. A Pilátus parancsára katonák által keresztre feszített Jézus tudta mi vár rá és némán tűrte a megaláztatásokat, vállalta sorsát. De egy keresztnek két oldala van, s a jelenkori megaláztatások kereszttüzében élők ott érezhetik magukat a másik oldalon, s ugyanazon szavakkal illethetik embertársaikat, mint Jézus:

„Uram, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit cselekszenek !”

„…Miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…”

Ui1: Ezzel a kis elmélkedéssel nem minősíteni akarom az embereket, hiszen a NMS-akközött sok lelki egészséges van, ugyanúgy mint a MS-ak között is sok a lelki sérült

Ui2:Ádám MS-ként se mondja azt, hogy átérzi a MS-ak helyzetét, csak jobban megérti ezt az állapotot.


2003. 09.30. Szepesszentgyörgyi Ádám

„Az én keresztem”

pályázó adatai:

név: Szepesszentgyörgyi Ádám

cím: 6726. Szeged, Alsó-kikötő sor 5. VII/38.

Tel.: (70) 246 93 01

E-mail:

MEOSZ tagság: Mozgássérültek Alternatív Egyesülete ig.sz. 124083.

6725 Szeged, Veresács utca 17/B.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások