
nyitóoldal > hirek > HÃres emberek - Optimista riportok > Az Ãzek legendája
Az Ãzek legendája
2004.10.07.
A Gerbeaud-legenda a soproni Kugler Henrikkel kezdÅ‘dik, aki 1858-ban alapÃtotta meg cukrászatát a mai József nádor-téren.
A korabeli sajtó a megnyitás évében Ãgy Ãrt: "Máris sok elÅ‘kelÅ‘ társaságot fogad Ãzléses szalonjában, a kitűnÅ‘leg szolgáltatott chinai és orosz théán kÃvül a theasütemények egy különös nemével Pesten a legjobb fagylaltot lehet enni".
Kugler Henrik 1870-ben áttette székhelyét a mai Vörösmarty térre, az akkori város közepére. Kugler habos, csokoládés kávéja, különleges likÅ‘rjei, valamint cukor-bonbonjai vonzották a közönséget. A Kugler-torták és mignonok keresettek voltak, ezeket itt csomagolták elÅ‘ször papÃrtálcára. Kugler neve évtizedekkel halála után is megÅ‘rizte vonzerejét, még József Attila elsÅ‘ versében is fölbukkan: "...de szeretnék kuglert enni".
A mignon a magyar fÅ‘városban átkeresztelÅ‘dött itteni meghonosÃtója nevére. Kugler Henrik 1882-ben Párizsban ismerte meg Gerbeaud Emilt, s mivel utóda, akinek átadhatta volna addigra elhÃresült cukrászdája vezetését, nem volt, két év múlva Budapestre hÃvta Å‘t, mint leendÅ‘ üzlettársát, aki 1854-ben, az akkor még Franciaországhoz tartozó Genfben született, 1884-tÅ‘l már Å‘ lett az új tulajdonos, érdekes és szÃnes egyéniség volt. Szakmai sikereinek titka abban rejlett, hogy szigorúan ügyelt készÃtményei minÅ‘ségére, tetszetÅ‘sségére. Megesett például, hogy saját kezűleg roncsolta szét a puncsos mignonokat, ha azok szÃnárnyalata nem volt számára megfelelÅ‘. Hivatása művésze volt. Pompás üzletébe francia szellemet és párizsi hangulatot varázsolt, az arra akkoriban amúgy is fogékony pesti közönség Ãzlését fejlesztve. Kortársai tanÃtómesterükként tisztelték, hÃrneve szinte az egész világot bejárta. A Gerbeaud-ház legendájáról az igazgatónÅ‘vel, Pintér Katalinnal beszélgettünk.
Optimista PR: Miként ápolják a cukrászda hÃrnevét és hagyományait?
Pintér Katalin: Szerencsés helyzetben vagyunk. Nekünk könnyű bekerülni a különbözÅ‘ utazási katalógusokba és Magyarországról szóló tájékoztatókba, mert a város fÅ‘terének legrégebbi és legnagyobb cukrászdájáról van szó. Szinte nincs is olyan – e témáról szóló - megjelenés Magyarországról, ahol valamilyen formában ne szerepelnénk. Legtöbbször vendégül láthatjuk a Magyarországra látogató minisztereket, királyokat, élsportolókat, világhÃrű szÃnészeket is. A múlt rendszerben - amikor a cukrászdát Vörösmartynak hÃvták - továbbra is jól menedzselték, Ãgy szerencsére megÅ‘rizte régi, jól megérdemelt hÃrnevét. A rendszerváltás után egymásra talált a hagyomány, a hÃrnév és a régi elnevezés: a cukrászda visszakapta régi nevét.
Aki Magyarországra eljön, az hozzánk is ellátogat. Ez egyrészt kényelmes dolog, de a másik oldalról nagyon kell vele vigyázni: nagyon fontos, hogy jó benyomással, kedvezÅ‘ véleménnyel távozzanak Ãnnen ezek a "kényes" vendégek. A hÃrnévnek megvan tehát az elÅ‘nye és a nehézsége is. Igyekszünk kihasználni hÃres, jó nevünket. Két-három naponként látogat hozzánk olyan hazai vagy nemzetközi hÃresség, akivel riportot készÃtenek. A további kommunikáció abból áll, hogy lehetÅ‘ség szerint ezeket az embereket - ha megengedik - lefotózzuk, és valójában kihasználjuk, hogy itt voltak. Szerencsére szinte nem telik el úgy hét, hogy ne jelenne meg a cukrászdáról Ãrás valamelyik újságban, vagy ne szerepelne a televÃzióban. Most például éppen a National Geografic legutóbbi számában jelent meg egy fotó a Gerbeaud-ról. Túl nagy kockázatot nem vállal, aki a Gerbeaud-ot választja.
OPR: Jelenleg ki a tulajdonos?
P.K.: Egy német cég, mely üzemeltetésre az egész épületet bérbe adta az Eurest vendéglátó ipari cégnek. Az Eurest menedzsmentje büszke arra, hogy a cukrászda az Å‘ üzemeltetése alatt áll, szeretné azt valóságos "koronaékszerként" népszerűsÃteni.
OPR: Milyen különleges szolgáltatásokat kÃnálnak?
P.K.: Nálunk üzemel az elsÅ‘ osztályú szolgáltatásokat és gazdag borválasztékot kÃnáló Oroszlános Kút Étterem, amely nyárra, a Harmincad utca felÅ‘li részen terasszal bÅ‘vül, valamint a Dorottya utca felÅ‘l a 200 vendég befogadására alkalmas Sörházba jutnak a vendégek.
OPR: A Ház legújabb szolgáltatásairól hallhatnánk valamit?
P.K.: A Rendezvénytermeink, valamint Party Service. A Dorottya utca felÅ‘l megközelÃthetÅ‘ Atrium teremben, valamint a Ház elsÅ‘ emeleten található, eredeti szépségében felújÃtott tizenhárom dÃszteremben a rendezvényszervezÅ‘k sokrétű igényeit igyekszünk kielégÃteni. Tesszük ezt a név ismeretében elvárt szÃnvonalon. Fogadásokat, céges rendezvényeket, divatbemutatókat, sajtótájékoztatókat rendezünk, melyek közül álljon itt az egyik legemlékezetesebb: a teljes Ferrari csapat – a világbajnok Michael Schumacher részvételével - a magyarországi Forma 1 futamot megelÅ‘zÅ‘ sajtótájékoztatója. Az elsÅ‘ emelet bankett-termeinkben adott party service szolgáltatásainkon túlmenÅ‘en kitelepülünk múzeumokba, lakásokba, kisebb rendezvényekre is. Ilyenkor bÃzvást hivatkozhatunk a tÅ‘lünk megszokott szÃnvonalra, hiszen a konyhánk közismerten kiváló.
OPR: Mi a Gerbeaud Gourmet?
P.K.: Ez is ennek a megújulásnak része. Több irányban kell megújulni: nemcsak a cukrászdában kell növelni a forgalmat, hanem a többi egységnél is. Manapság nagyon divatos, hogy a vendég gyorsan, állva, puritán asztalok, sima pult mellett fogyaszt egy pohár bort, egy szendvicset, egy-két szelet kiváló minÅ‘ségű sonkát, egy falat sajtot, egy kis olajbogyót, vagy éppen egy kis sült zöldséget. Vagyis mindenbÅ‘l a legjobbat. A nagyon gyors, de nagyon igényes Gourmet-ebéd csak néhány falat. Lehet ez akár uzsonna is. Éppen errÅ‘l szól ez a Gourmet-rész itt a sörözÅ‘ lejáratánál: hogy bejön a vendég, és csak megkóstol valamit. Ha Ãzlik neki, akkor haza is viheti. Amire a legbüszkébbek vagyunk az, hogy olyan áron kÃnáljuk mindezt, mint az élelmiszer-üzletek.
OPR: Melyek az Önök legjellegzetesebb termékei?
P.K.: Eddig a sütemények voltak igazán sikertermékek, de most a világon talán a legjobb libamájhabot és libamájas molnárkát is mi készÃtjük, úgyhogy lehet nálunk kapni libamájpástétomot akár elvitelre is, kis porcelánedényben. A libamáj is több mint száz éve jelen van nálunk. Már maga Kugler is kÃnálta, és egyáltalán nem idegen a kávéháztól, hogy a süteményeken kÃvül másféle ételt is felszolgálnak. Van saját készÃtésű házi sörünk is, a bonbont és a csokoládét is magunk fÅ‘zzük, keverjük, kézzel mártjuk. A közeljövÅ‘ben megjelenik még néhány új, saját termékünk, ajándéktárgyunk is, de ez legyen meglepetés.
OPR: Mik a Gerbeaud Klub céljai, kik a tagjai?
P.K.: Néhány barátommal együtt arra gondoltunk, hogy a pincehelyiségben különbözÅ‘ programokat szervezzünk, például farsangi mulatságokat, koncerteket, filmbemutatókat. Mindezt egybekötjük az alkotókkal folytatott beszélgetésekkel, elÅ‘adásokkal. Van elég hely a sörözÅ‘ben is, mert nagy a terem befogadóképessége, alkalmas nagyobb rendezvények lebonyolÃtására is.
OPR: A Vörösmarty tér többi terasz-kávéházai mennyire befolyásolják a forgalmukat?
P.K.: Nagyon sok ember jár a Vörösmarty téren. A helyzet nem veszélyes, általában tele vagyunk. Ha nagy is a konkurencia, nem okoz gondot. Minél jobb a konkurencia, annál jobbak leszünk mi is. Annak örülünk, ha az itteni, környező üzletek is kitűnő szolgáltatást nyújtanak.
Cronio
2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?
korábbi szavazások