optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Híres emberek - Optimista riportok > Az ízek legendája

Az ízek legendája

2004.10.07.

A Gerbeaud-legenda a soproni Kugler Henrikkel kezdődik, aki 1858-ban alapította meg cukrászatát a mai József nádor-téren.

A korabeli sajtó a megnyitás évében így írt: "Máris sok előkelő társaságot fogad ízléses szalonjában, a kitűnőleg szolgáltatott chinai és orosz théán kívül a theasütemények egy különös nemével Pesten a legjobb fagylaltot lehet enni".


Kugler Henrik 1870-ben áttette székhelyét a mai Vörösmarty térre, az akkori város közepére. Kugler habos, csokoládés kávéja, különleges likőrjei, valamint cukor-bonbonjai vonzották a közönséget. A Kugler-torták és mignonok keresettek voltak, ezeket itt csomagolták először papírtálcára. Kugler neve évtizedekkel halála után is megőrizte vonzerejét, még József Attila első versében is fölbukkan: "...de szeretnék kuglert enni".

A mignon a magyar fővárosban átkeresztelődött itteni meghonosítója nevére. Kugler Henrik 1882-ben Párizsban ismerte meg Gerbeaud Emilt, s mivel utóda, akinek átadhatta volna addigra elhíresült cukrászdája vezetését, nem volt, két év múlva Budapestre hívta őt, mint leendő üzlettársát, aki 1854-ben, az akkor még Franciaországhoz tartozó Genfben született, 1884-től már ő lett az új tulajdonos, érdekes és színes egyéniség volt. Szakmai sikereinek titka abban rejlett, hogy szigorúan ügyelt készítményei minőségére, tetszetősségére. Megesett például, hogy saját kezűleg roncsolta szét a puncsos mignonokat, ha azok színárnyalata nem volt számára megfelelő. Hivatása művésze volt. Pompás üzletébe francia szellemet és párizsi hangulatot varázsolt, az arra akkoriban amúgy is fogékony pesti közönség ízlését fejlesztve. Kortársai tanítómesterükként tisztelték, hírneve szinte az egész világot bejárta. A Gerbeaud-ház legendájáról az igazgatónővel, Pintér Katalinnal beszélgettünk.

Optimista PR: Miként ápolják a cukrászda hírnevét és hagyományait?

Pintér Katalin: Szerencsés helyzetben vagyunk. Nekünk könnyű bekerülni a különböző utazási katalógusokba és Magyarországról szóló tájékoztatókba, mert a város főterének legrégebbi és legnagyobb cukrászdájáról van szó. Szinte nincs is olyan – e témáról szóló - megjelenés Magyarországról, ahol valamilyen formában ne szerepelnénk. Legtöbbször vendégül láthatjuk a Magyarországra látogató minisztereket, királyokat, élsportolókat, világhírű színészeket is. A múlt rendszerben - amikor a cukrászdát Vörösmartynak hívták - továbbra is jól menedzselték, így szerencsére megőrizte régi, jól megérdemelt hírnevét. A rendszerváltás után egymásra talált a hagyomány, a hírnév és a régi elnevezés: a cukrászda visszakapta régi nevét.


Aki Magyarországra eljön, az hozzánk is ellátogat. Ez egyrészt kényelmes dolog, de a másik oldalról nagyon kell vele vigyázni: nagyon fontos, hogy jó benyomással, kedvező véleménnyel távozzanak ínnen ezek a "kényes" vendégek. A hírnévnek megvan tehát az előnye és a nehézsége is. Igyekszünk kihasználni híres, jó nevünket. Két-három naponként látogat hozzánk olyan hazai vagy nemzetközi híresség, akivel riportot készítenek. A további kommunikáció abból áll, hogy lehetőség szerint ezeket az embereket - ha megengedik - lefotózzuk, és valójában kihasználjuk, hogy itt voltak. Szerencsére szinte nem telik el úgy hét, hogy ne jelenne meg a cukrászdáról írás valamelyik újságban, vagy ne szerepelne a televízióban. Most például éppen a National Geografic legutóbbi számában jelent meg egy fotó a Gerbeaud-ról. Túl nagy kockázatot nem vállal, aki a Gerbeaud-ot választja.


OPR:
Jelenleg ki a tulajdonos?

P.K.: Egy német cég, mely üzemeltetésre az egész épületet bérbe adta az Eurest vendéglátó ipari cégnek. Az Eurest menedzsmentje büszke arra, hogy a cukrászda az ő üzemeltetése alatt áll, szeretné azt valóságos "koronaékszerként" népszerűsíteni.

OPR: Milyen különleges szolgáltatásokat kínálnak?

P.K.: Nálunk üzemel az első osztályú szolgáltatásokat és gazdag borválasztékot kínáló Oroszlános Kút Étterem, amely nyárra, a Harmincad utca felőli részen terasszal bővül, valamint a Dorottya utca felől a 200 vendég befogadására alkalmas Sörházba jutnak a vendégek.

OPR: A Ház legújabb szolgáltatásairól hallhatnánk valamit?

P.K.: A Rendezvénytermeink, valamint Party Service. A Dorottya utca felől megközelíthető Atrium teremben, valamint a Ház első emeleten található, eredeti szépségében felújított tizenhárom díszteremben a rendezvényszervezők sokrétű igényeit igyekszünk kielégíteni. Tesszük ezt a név ismeretében elvárt színvonalon. Fogadásokat, céges rendezvényeket, divatbemutatókat, sajtótájékoztatókat rendezünk, melyek közül álljon itt az egyik legemlékezetesebb: a teljes Ferrari csapat – a világbajnok Michael Schumacher részvételével - a magyarországi Forma 1 futamot megelőző sajtótájékoztatója. Az első emelet bankett-termeinkben adott party service szolgáltatásainkon túlmenően kitelepülünk múzeumokba, lakásokba, kisebb rendezvényekre is. Ilyenkor bízvást hivatkozhatunk a tőlünk megszokott színvonalra, hiszen a konyhánk közismerten kiváló.

OPR: Mi a Gerbeaud Gourmet?

P.K.: Ez is ennek a megújulásnak része. Több irányban kell megújulni: nemcsak a cukrászdában kell növelni a forgalmat, hanem a többi egységnél is. Manapság nagyon divatos, hogy a vendég gyorsan, állva, puritán asztalok, sima pult mellett fogyaszt egy pohár bort, egy szendvicset, egy-két szelet kiváló minőségű sonkát, egy falat sajtot, egy kis olajbogyót, vagy éppen egy kis sült zöldséget. Vagyis mindenből a legjobbat. A nagyon gyors, de nagyon igényes Gourmet-ebéd csak néhány falat. Lehet ez akár uzsonna is. Éppen erről szól ez a Gourmet-rész itt a söröző lejáratánál: hogy bejön a vendég, és csak megkóstol valamit. Ha ízlik neki, akkor haza is viheti. Amire a legbüszkébbek vagyunk az, hogy olyan áron kínáljuk mindezt, mint az élelmiszer-üzletek.

OPR: Melyek az Önök legjellegzetesebb termékei?

P.K.: Eddig a sütemények voltak igazán sikertermékek, de most a világon talán a legjobb libamájhabot és libamájas molnárkát is mi készítjük, úgyhogy lehet nálunk kapni libamájpástétomot akár elvitelre is, kis porcelánedényben. A libamáj is több mint száz éve jelen van nálunk. Már maga Kugler is kínálta, és egyáltalán nem idegen a kávéháztól, hogy a süteményeken kívül másféle ételt is felszolgálnak. Van saját készítésű házi sörünk is, a bonbont és a csokoládét is magunk főzzük, keverjük, kézzel mártjuk. A közeljövőben megjelenik még néhány új, saját termékünk, ajándéktárgyunk is, de ez legyen meglepetés.


OPR:
Mik a Gerbeaud Klub céljai, kik a tagjai?

P.K.: Néhány barátommal együtt arra gondoltunk, hogy a pincehelyiségben különböző programokat szervezzünk, például farsangi mulatságokat, koncerteket, filmbemutatókat. Mindezt egybekötjük az alkotókkal folytatott beszélgetésekkel, előadásokkal. Van elég hely a sörözőben is, mert nagy a terem befogadóképessége, alkalmas nagyobb rendezvények lebonyolítására is.

OPR: A Vörösmarty tér többi terasz-kávéházai mennyire befolyásolják a forgalmukat?

P.K.: Nagyon sok ember jár a Vörösmarty téren. A helyzet nem veszélyes, általában tele vagyunk. Ha nagy is a konkurencia, nem okoz gondot. Minél jobb a konkurencia, annál jobbak leszünk mi is. Annak örülünk, ha az itteni, környező üzletek is kitűnő szolgáltatást nyújtanak.

Cronio

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások