optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Az önbizalomhiány 9 árulkodó jele

Az önbizalomhiány 9 árulkodó jele

2014.05.29.

Vannak helyzetek, amelyek nem éppen arról híresek, hogy tovább erősítenék önbizalmunkat. Ezek közé tartozik az is, amikor munkanélkülivé válva keressük-kutatjuk a folytatást, a megélhetésünket biztosító új állást. Persze eleinte próbálunk optimistán, lelkesen belevágni a keresésbe, hiszen tudjuk jól, hogy fontos a jó benyomás.De nem mindig felemelő érzés, túl a sokadik, válaszra sem méltatott állásinterjú után, hogy még mindig nem minket választanak. Gondoljuk végig a következőket, és ha látunk csiszolnivalót magunkon, hát rajta! Csak nyerhetünk vele!A következő jelek arra utalnak, hogy önbizalomhiány húzódik meg a háttérben. Állásinterjú esetében nem éppen a nyerő pozícióhoz vezető út, ha ezeket produkáljuk.

1. Erőtlen testbeszéd
Testtartása görnyedt, mintha mindig valami terhet cipelne. Arckifejezése komor, fáradt. Szemeiből hiányzik a tűz, kézfogása erőtlen, lagymatag. Mozgása lassú, tétova.

2. Negatív kritizálás
Mindenben talál hibát, nehéz a kedvére tenni. Csak azt fogadja el mércének, amit ő csinál, és ahogyan ő csinálja. Előszeretettel beszél híres emberek jellemhibáiról. Imád pletykálkodni. Lázad a tekintély ellen, hajlamos szembe szállni mások akaratával.

3. Pesszimista szemlélet
Bűntudatot érez valós vagy képzelt dolgok miatt. Mindig talál magának aggódni valót. Szerencsétlen lúzernek látja és láttatja magát. Folyamatosan problémáin rágódik. Szégyenkezik önmaga - teste, élethelyzete, múltja, cselekedetei, gondolatai - miatt. Ha kritizálják, összeomlik.

4. Elhanyagolt külső
Ruhája sokszor rendetlen, gyűrött, piszkos, vasalatlan. Haja és körme ápolatlan. A nők sminkje hiányos, a férfiak gyakran borostásak.

5. Sok dicsekvés
Jellemző rá a "ki tud nagyobbat mondani" típusú egymásra licitálás. Kérkedik családjával, elért eredményeivel. Az ilyen férfire azt is mondják: macho. Dicsekszik híres és fontos barátaival, kiterjedt kapcsolatrendszerével.

6. Hajlam az önpusztításra
Betegesen vágyik a pénzre és a hatalomra, és ezért önromboló cselekedetekre is hajlandó. Szenvedélybetegségeiről nem képes lemondani, sőt, teljesen a hatásuk alá is kerülhet, legyen szó alkoholról, dohányzásról, drogokról, játékfüggőségről vagy éppen valamilyen extrém hobbiról.

7. Félénkség és határozatlanság - befelé forduló (introvertált) személyiség esetén
Igyekszik mindenkinek megfelelni. A fontos döntéseket és feladatokat vég nélkül halogatja. Folyamatos dicsérgetést, bátorítást igényel.

8. Bizonytalan viselkedés - befelé forduló (introvertált) személyiség esetén
Mások társaságában feszült és ideges. Nem néz az emberek szemébe. Hangja halk, alig érthető, csak motyog maga elé. Társaságban gyakran használja a műnevetést a hangulat oldására és önmaga elfogadtatására.

9. Túlzott agresszivitás - kifelé forduló (extrovertált) személyiség esetén
Uralkodásra vágyik mások felett. Viselkedése arrogánssá válik, ha ellentmondanak neki. Alárendelt helyzetben hajlamos a túlzott alázatoskodásra, domináns szituációban viszont a fölényeskedésre. Türelmetlen, ha várnia kell. Minden élethelyzetet versengésként él meg.Való igaz, olyan ember nem létezik vagy nagyon ritka, akire a fenti lista mind a 9 pontja igaz lenne. Az önbizalomhiány mindig a személyiségtípus leggyengébb pontján támad, hasonlóan ahhoz, ahogy a magas stressz a legyengült immunrendszerű ember legsebezhetőbb területén okoz betegséget. De nem reménytelen, hogy tegyünk ellene!Valóban sokat számít a kisugárzás, az önbecsülés egy állásinterjún is. És felismerhető, megtanulható az is, hogyan értékeljük és mutassuk meg önmagunkat, a csak ránk jellemző kombinációt, amire bizony szüksége van valakinek a munkaerőpiacon.

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások