optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Az optimista hálásabb

Az optimista hálásabb

2014.12.18.

A hálásak boldogabbak - Lehet hálás az is, aki nem istenhívő? Kutatók arra kérték egy kísérlet résztvevőit, hogy 21 napon keresztül minden este, elalvás előtt gondoljanak három dologra, amiért hálásak lehetnek. A résztvevők a vizsgálat végén kimutathatóan optimistábbak voltak, s ezt további egy hónapig meg is tudták tartani. Sőt jelentkezett egy kellemes mellékhatás is: az optimizmus 30 százalékkal javította a munkahelyi hatékonyságot.

Hála Istennek – mondjuk rutinszerűen, ha valami jobban alakul, mint vártuk. Hittől, vallástól, világnézettől függetlenül mindenki használja e fordulatot.

Elődeink a viszontagságos hétköznapokban hálát adtak az elejtett mamutért, erre is utalnak a barlangrajzok. E gondolat megjelenik az ősi keleti tanításokban. Az ókori Athén a Pantheon épületét hálából emelte a perzsák felett aratott győzelem emlékére. „Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra" – olvashatjuk Pál apostol thesszaloníkaiakhoz írt első levelében.

Kutatók arra kérték egy kísérlet résztvevőit, hogy 21 napon keresztül minden este, elalvás előtt gondoljanak három dologra, amiért hálásak lehetnek. A résztvevők a vizsgálat végén kimutathatóan optimistábbak voltak, s ezt további egy hónapig meg is tudták tartani. Sőt jelentkezett egy kellemes mellékhatás is: az optimizmus 30 százalékkal javította a munkahelyi hatékonyságot.

A hálás hívő Istennek tulajdonítja az életében megtapasztalt jót, ezért azt nem kiérdemelt, megszolgált eredménynek, hanem áldásnak tekinti. Köszönetét több módon is kifejezheti: mondhat imát vagy hálaéneket, s áldozhat is.Egy-egy háború, járvány után templomokat emeltek a közösségek.

Tehetős magánszemélyek betegségükből való felgyógyulásuk után is gyakran áldoztak nemes célra. Az 1691-es hazai pestisjárvány során a budai polgárok fogadalmat tettek, hogy a veszély elmúltával hálából Szentháromság-szobrot emelnek. Az út menti keresztek állításának szokása is ekkoriban kezdődött, ezek egy részének a hálán túl a tájékozódásban is fontos szerep jutott. Számos feszület áll az országban, melyeket az első vagy a második világháborúból hazatértek állíttattak.

A balatonfelvidéki Vonyarcvashegy Szent Mihály-kápolnáját a legenda szerint a jeges Balatonból megmenekült halászok emelték a XVIII. század közepén.De épültek kápolnák annak örömére is, hogy a filoxéra elkerülte a szőlőt, vagy ha egy kútba esett gyermek túlélte a veszedelmet. Sok nagy zeneszerző alkotott hálából, Mozart például megfogadta, hogy házasságáért misét komponál. Hozzá is fogott, de a c-moll mise végül befejezetlen maradt.Lehet hálás az is, aki nem istenhívő? Persze, hiszen nem csak Istennek adhatunk hálát.

Hálásak lehetünk a baráti segítségért, egy jó szóért, a munkánkért, de a jószágainkért is. Amerikai kutatók szerint: ha igyekszünk pozitívan szemlélni a világot, az előbb-utóbb tükröződik a döntéseinkben, majd az életminőségünkben, s a kapcsolatainkban is. Azaz ha ápoljuk a jókedvet és az örvendezést, a nehézségek közepette is gyorsabban érjük el a célunkat. Így tapasztaljuk meg azokat az élményeket, melyeket boldogságelőnyöknek neveznek a pszichológusok.

A hálás emberek többet törődnek fizikai állapotuk karbantartásával, így egészségesebbek és erősebb az immunrendszerük. Nyitottabbak, kedvesebbek, elnézőbbek, nem keresik a kákán is a csomót. Minden szempontból optimistábbak, elégedettebbek az életükkel. A hálásak jobban tűrik a stresszt, nem vesznek el a vitákban, ha nincs igazuk, nem keserednek neki, mert az előrevivő jót és nem a hibákat keresik.

Forrás: szabadfold.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Péter, 2014.12.18. 18:53:10
Szerintem aki ma optimista, az nem lesz holnap pesszimista. Vagy ha igen, akkor nem volt tegnap optimista. Szóval, nem éri meg hazudni, hanem reálisan kell látnia magát az embernek.
Feri, 2014.12.18. 15:06:43
Aki mama optimista, holnap peszimista lesz,amikor peszimista lesz akkor lehet csak igy agy u optimista
dr. Fábián Ilona, 2014.12.18. 15:05:39
Azt gondolom, ha minden este elgondolkodunk a napi történteken, nem csak azon, miért is lehetünk ma hálásak, hanem azon is, mi minden történt velünk az nap, előjel nélkül, már nagy lépést tettünk lelki egészségünkért.

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások