optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Boldogság tanulható

Boldogság tanulható

2014.07.23.

Boldogság – nincs ennél nehezebben meghatározható fogalom a nagy közös szótárunkban. Hiszen ha pontosan tudnánk, mit is jelent a boldogság, akkor sikeresebben törekednénk annak elérésére. Hiába hajszoljuk életünk során a boldogságot, legalábbis Magyarországon csupán nagyon kevesen vallják magukat boldog, elégedett embernek. Pedig a boldogság közelebb van, mint azt sokszor hinnénk. Igaz: mi magunknak is tennünk kell érte.

Közismert, hogy a pénz nem boldogít, és önmagában a szépség vagy a fiatalság sem. Mégis, mi tesz boldoggá bennünket?
A kérdés két magyar egyetemista lányban is felmerült, akik úgy döntöttek, megkeresik a válaszokat. Gaál Melinda és  Szuri Dóra december óta azt firtatják a járókelőktől, hogy mi teszi őket boldoggá. A válaszadókat meg is örökítik fényképeken, amelyek a Project Happiness közösségi oldalán láthatók.
Az inspirációnak sem utolsó válaszokból kiderül, hogy az emberek egyáltalán nem a külső értékeket tartják boldogságforrásnak, sokkal inkább a család, az önmegvalósítás az élet apró örömei számítanak. „Legtöbben a családi örömöket említik meg, a válaszadók háromnegyede a családra és a gyermekekre gondol a boldogság szó hallatán.
De volt olyan megkérdezett is, akit a tiszta ágynemű, tiszta pizsama és a mosott haj tesz boldoggá. Egy kétéves kislány a boldogság szó hallatán annyit mondott: anya. A 82 éves nagymamám pedig attól boldog, hogy ilyen idősen még képes megművelni a kertjét"- meséli Dóri. Gaál Melinda pedig azt erősíti meg, hogy nem csak az olvasóikat és a követőiket inspirálják a boldogságra, hanem önmaguk is sokkal tudatosabban élik meg a projekt óta a napi örömöket. „Sokan jönnek azzal, hogy miért faggatózunk, hiszen mi magunk sem vagyunk állandóan boldogak.

Nem is állítjuk ezt, ugyanakkor sokkal nyitottabban és optimistábban nézünk a boldogság felé. Egy egyetemista pedig képtelen volt válaszolni, hogy mi teszi boldoggá. Finoman emlékeztettük, hogy sokan cserélnének vele, munka helyett."A boldogság tudatos keresése úgy tűnik, a levegőben van, hiszen a neves pszichológus, Szendi Gábor is éppen erről írta legújabb kötetét.

A „Az értelmes szenvedés – Boldogság" című, májusban megjelent könyve éppen azt járja körül, miképp fejleszthető a boldogságra való képességünk. Az író próbál egyes tévhiteket is eloszlatni a boldogság túlmisztifikálása körül, Szendi Gábor szerint ugyanis a depresszióra való hajlam önmagában még nem ok a tartós boldogtalanságra. „A boldogságra való képességünkben erős genetikai meghatározottságot tártak fel a vizsgálatok, amik szerint ötven százalékban meghatározottak a személyiségvonások.  Ez azonban nem jelenti az elkerülhetetlen végzetet, hiszen minden megváltoztatható, még az örökletes dolgok is. Egész lényünk jó és rossz szokásokból áll: a negatív önértékelés például nem más, mint gyermekkortól begyakorolt önkritikus gondolatok halmaza, amelyek gyakran eszünkbe jutnak. Meg lehet tanulni, hogy pozitív, ám reális dolgokat gondoljunk magunkról." Szendi Gábor szerint bárki gyúrhat a saját boldogságára. "Mindenkinek magának kell felismernie, mire született, mit kell kibontakoztatnia magában, hiszen az élet egy esély, amivel kell élni tudni. Nagyon fontos megtanulni az önállóságot és függetlenséget, az önbecsülést, mások elfogadását és a hála érzését. Ezek üres szavaknak tűnnek, pedig percenként észrevehetjük, hogy nem mennek jól nekünk."

 

http://optimistaklub.hu/downloads/Boldogsag.jpgHasonlóan gondolkozik az 1996 óta működő Optimista Klub vezetője. Rózsahegyi Márk szerint bárki elsajátíthatja az optimizmust és a boldogságra való nyitottságot is is. Mindez azonban nem egyről a kettőre jön létre, hanem hosszabb folyamatra számítsunk. „Nincs boldogság tabletta, ami pillanatok alatt meghozná az érzést. Ahogy száz fekvőtámaszt sem nyomunk le nulla edzettséggel, úgy nem válhatunk azonnal pozitív beállítottságúvá."
Az optimista könyvtárt is létrehozó Márk szerint a legfontosabb a felismerés, hogy változtatni szeretnénk. „ Olyan apró dolgok is boldoggá tesznek, mint a mosoly, a nevetés. A nevetés hatalmáról mindig az a történet jut az eszembe, amikor egy csapat idegen, és hangosan nevető külföldi mellé keveredtem a metrón. Hiába próbáltam függetleníteni magam, néhány perc múlva már én is mosolyogtam. A pozitív közeg tehát mindig meghozza a hatását. Sajnos az ellenkezője is igaz, éppen ezért kerüljük a mindig mogorva embereket, akik energetikailag lehúznak.
A mintegy 15 ezer tagot számláló Optimista Klub vezetője szerint a rossz beidegződések nagyban okolhatók a boldogtalanságért. „A legtöbb ember bambán mered maga elé, miközben a telefonját nyomkodja. Így nem lehet nyitni a másik felé. Sokan panaszkodnak, hogy áradnak a rossz hírek a tévéből. Mindez igaz, viszont a távirányító mindig a mi kezünkben van."

Itt a legboldogabbak az emberek

A tavaly megjelent World Happiness Report jelentés alapján Dánia a legboldogabb ország, a dánok külön szót „hygge" használnak a meghittség, otthonosság, elégedettség kifejezésére. Az ezüstérmet a norvégok, a bronzérmet pedig Svájc kapta meg. Noha a dobogós országokban nem süt hétágra a Nap, a jólét és a festői tájak elsimítják a ráncokat a homlokon. A boldogságlista tízedik helyén szerepelő Ausztráliában önálló tantárgy a boldogságra nevelés és a pozitív oktatás szemlélete. A jó szokást több mint száz német iskolában követik, ahol fejlesztik az összetartozást és az önbizalom erősítését. A Himalája lejtőin található Bhutánban pedig a bruttó nemzeti termék helyett a bruttó nemzeti boldogság mutatószámát tekintik irányadónak.

Forrás: Blikk nők

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások