optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Dolgozni optimistán lehet csak!

Dolgozni optimistán lehet csak!

2006.03.20.

Az önfeledt munka, a főnök elismerő szavai, a sikerélmény, főleg ha ismétlődik, egyaránt növeli a boldogságérzetünket.

A kellemes közérzetünkért több hormon is felel, így mindennapi boldogságunkért a szerotonin a felelős, amely az idegsejtek közötti hírvivő anyag, az endorfin pedig a szervezet "ópiuma", amitől rózsaszín ködben úszhat a napunk, még a munkahelyen is - fogalmazott Laczkó Emőke egészségszociológus.

Laczkó Emőke egészségszociológus. Egy konfliktus, egy probléma kezelése éppúgy növeli az örömérzetünket, mint egy nehéznek vélt kihívás megoldása. Bármilyen furcsán hangzik, de a vidám hangulatú munkahelyi légkörben végzett napi rutin is boldogsághormont szabadít fel ugyanúgy, mint a kávészünetben folytatott jóízű beszélgetés vagy épp egy gyors pasziánsz a számítógépen.

Laczkó Emőke szerint még akkor is lehetünk boldogok, ha a főnökünk frusztrált, a kollégáink pedig savanyúak, a boldogsághormont ugyanis étkezésünkkel is szaporíthatjuk. A természetes, zsírszegény, szénhidrátot tartalmazó ételek javíthatnak a hangulatunkon, így érdemes az étkezdében vagy épp az üzleti ebéden köretként héjában főtt krumplit, durumtésztát vagy barna rizst kérni.

Ha napközben kap el minket a rosszkedv, akkor irány a céges büfé vagy a sarki bolt, s vegyünk egy nagy tábla csokit - tanácsolja a szakember. Jótékony hatása van a nevetésnek is, ez szintén fokozza az endorfintermelődést a szervezetünkben. Épp ezért egy rövid kirándulás valamelyik vicchonlapra vagy egy rövid csevej valamelyik jó humorú kollégával nem hogy időrabló a munkahelyen, hanem kifejezetten jótékony hatású a napi rutin során.

Amerikában több olyan tréningcég is van, amelyik kifejezetten felső vezetők számára szervez humorkurzust, hogy így űzze el a stressz okozta rosszkedvüket, csökkentse a kiégés veszélyét. Magyarországon Riesz Mária pszichológus alkalmazza a Vidovszky Gábor által kidolgozott "örömtréning" módszerét, ahol akarattal hívják elő az örömérzést, a szép emlékek felidézésével, ezek ugyanis a lelki immunitást erősítik. A téli hónapokban különösen azok növelhetik a jó hangulatukat, akik teáznak.

A ginzengből készült tea ugyanis szintén elősegíti az endorfin termelését, sőt csökkenti a fáradtságérzetet, és a szervezet ellenálló képességét is fokozza. Nemcsak a munkahelyen, hanem bárhol stimulálható a boldogsághormon. Elég hozzá egy jó könyv, egy kedvenc film, esti borozgatás vagy kellemes hangulatú baráti, családi beszélgetés. A tánc, az éneklés, az önkifejezés bármilyen módja szintén fokozza az örömérzetet, hasonlóan a testmozgás bármely formájához.

 

Forrás: http://www.ma.hu/page/cikk/i/0/139280/1

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások