optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Egy bókkal többet érsz el, mint gondolnád!

Egy bókkal többet érsz el, mint gondolnád!

2007.10.08.

A Nők megbecsülése a mindennapokban és a Bók címmel zajlott az a beszélgetés az Alexandra könyvesház Pódiumán szeptember 4-én, amelynek házigazdájaként V. Kulcsár Ildikó osztotta meg gondolatait a közönséggel. A Nők Lapja népszerű újságírójának vendégei ezen az estén Bus István, a Playboy főszerkesztő-helyettese, valamint Rózsahegyi Márk, az Egy Optimista Magyarországért mozgalom vezetője voltak.

A Nők megbecsülése olyan téma, amelyről minden gyakorló nő regényeket tudna írni. Még akkor is, ha éppen a megbecsülés hiánya torzítja el a mindennapjait. Hiszen az életünk regénye éppen az ilyen mindennapi semmiségnek tűnő mozzanatokból szövődik boldogsággá vagy éppen elviselhetetlen szenvedéstörténetté ezekkel a gondolatokkal nyitotta az estét V. Kulcsár Ildikó.

A Nők megbecsüléséhez kapcsolt bók egy 21. századi ember szemével gyönyörű, ám elmúlt korok emlékét idéző fogalomnak tűnik. 

Az este résztvevői azonban azzal a meggyőződéssel vágtak neki a beszélgetésnek, hogy a bók fogalmának újraélesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a nők nőnek, és egyenrangú partnernek érezhessék magukat mindennapjaikban akár a munkahelyükön, akár a családjukban, ha éppen csak a villamoson utaznak, az autó volánjánál ülnek, vagy éppen egy kiló kenyeret vesznek a boltban, akkor is.

Rózsahegyi Márk, azzal érvelt, hogy csakis a mindennapi apró példákkal és figyelmességekkel változtathatunk a jelenlegi helyzeten. Szerinte a bókolás és a bókfogadás egyfajta örömjáték. Olyan kétszereplős társasjáték, amely a létező legjobb üzlet is egyben, hiszen egy-egy bókot, egy-egy mosolyt többszörösen kapunk vissza.

Mennyiben vagyunk okai mi, nők annak, hogy nem olyan bánásmódban részesülünk a mindennapokban, amilyet szívünk szerint elvárnánk a minket körülvevő férfiaktól? 

Mennyiben vagyunk okai mi, nők annak, hogy nem kapunk elég bókot?

Rózsahegyi Márk szerint a kérdésre a bókolás természete adja meg a választ. „Ez egy adok-kapok játék, amely értelmét veszti, ha egyoldalú. Egy nőnek fogadnia kell a bókot, sőt, viszonoznia is. Ha így tesz, nagyobb eséllyel számíthat az elismerő szavakra egy következő alkalommal is.” Nagy különbség persze, hogy míg egy nőnek mindig ki kell mondani, amit hallani szeretne, addig a férfiak sokkal kevésbé verbálisak, így elismerések terén sem igénylik annyira a szóbeli bókokat. Akár egy pillantás vagy egy apró gesztus is fölér számukra a legcsodálatosabb bókkal

Riasztó lehet egy férfi számára, ha egy kedves mondat után a nők fejében rögtön megszólal a vészcsengő azt vijjogva, ’ez meg vajon mit akarhat?’. „Magyarországon szinte elképzelhetetlen az a helyzet, hogy két vadidegen ember, egy férfi és egy nő elbeszélgethet anélkül, hogy a nőben ne ébredne gyanú.

Legyünk nyitottak, fogadjuk el azt, ami jár. Gondoljunk bele, hogy mennyire más az olyan nap, amikor egy bókot kapunk, vagy adunk a reggeli rohanásban. Elég egy mosoly, egy szemvillanás vagy akár egy félmondatnyi kedvesség is ahhoz, hogy egész napra jókedvre derítsen minket.

Forrás: http://www.mivilagunk.hu/cikk/41072

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások