optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Életszeretetére is szükség volt, hogy legyőzze a rákot

Életszeretetére is szükség volt, hogy legyőzze a rákot

2016.03.27.

A békéscsabai Gera Istvánné energikus, kreatív, életvidám hölgy. A kétgyermekes édesanyával, kétszeres nagymamával beszélgetve az ember nem is gondolná, hogy az elmúlt öt-hat évben élete legnagyobb csatáját kellett megvívnia. Állítja, optimizmusa nagyon sokat segített abban, hogy legyőzze a rákot. Geráné Major Ágnes nemrég ünnepelte hatvanadik születésnapját. A békéscsabai hölgy technikai dolgozó az egyik békéscsabai iskolában, s munkája mellett is igen aktív életet él. Imádja a természetet, a hegyeket, gyakran jár túrázni – legutóbb éppen néhány hete egy „hótaposó" túrán vett részt a bihari hegyekben –, szeret fényképezni, kézműveskedik, üvegképeket fest, háziszappant főz, szőtt tárcákat, táskákat készít, hogy csak néhányat említsünk kedvelt időtöltései közül.

Aki nem ismeri vagy csak mostanában ismerte meg, nem is tudja, mi mindenen ment keresztül az elmúlt években. Pedig Ágnes nem csinál titkot a betegségből, mely az életét veszélyeztette, s amelyet csodálatra méltó optimizmusa, kitartása, az orvosi segítség és teljes életmódváltása révén végül sikerrel legyőzött. Nem titkolja, épp ellenkezőleg: készséggel megosztja történetét és tapasztalatait másokkal is, hogy ezzel is erőt adjon, pozitív példát mutasson azoknak, akik a rákkal küzdenek.

– Éppen hat éve, 2010 márciusának végén rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a mellemben. Először fel sem fogtam, azt sem tudtam hogyan reagáljak erre a hírre – kezd történetének elmesélésébe Ágnes. – Otthon a férjem első reakciója az volt, hogy „Te nem vagy rákos! Ezt jegyezd meg! Van egy daganatod, amit eltávolítanak és meggyógyulsz, nem lesz semmi baj!"

A betegség minden különösebb előzmény nélkül jelentkezett Ágnes szervezetében. Bár saját bevallása szerint közel sem folytatott annyira tudatos életvitelt korábban, mint a betegség felfedezése óta, igazából nem volt életében semmi olyan körülmény – sőt, a családjában sem fordult elő rákos megbetegedés –, ami utalhatott volna a daganat kialakulásának veszélyére. Ezért is érte hidegzuhanyként a mellrák ténye, ám szerencsére hamar felül tudott kerekedni az első döbbeneten, így rögtön a gyógyulásra fókuszálhatott.

– Utánanéztem gyógykészítményeknek, teáknak, amelyeket azonnal elkezdtem fogyasztani. Sok zöldséget, gyümölcsöt is beépítettem az étrendembe, mind közül kiemelném a céklát, amiről sokan azt mondják, hogy a magyar aloé vera – mondta el.
Ágnes a kapott lelettel felkereste a sebészetet, ahol a műtét időpontjáról egyeztetett az orvossal. Május elején műtötték meg, beszámolója szerint elég nagy területtel metszették ki a daganatot és a hozzá legközelebb álló nyirokcsomót, melyben szerencsére nem volt rosszindulatú elváltozás.

– A kiműtött részt patológiai vizsgálatnak vetették alá, kiderült, hogy szóródott a daganat. Egy pici volt a nagyobb mellett. Szerintem ez akkor keletkezhetett, amikor a biopsziás tűt kihúzták a daganatból. A teljes mell eltávolítását javasolta az onkoteam. A második műtétem június elején volt. Ezt nagyon nehéz volt feldolgozni, sőt még most sem tudom teljesen – sorolta Ágnes a legnehezebb hónapok történéseit. – Ez után következett a chemoterápia. A javasolt hatból hármat vettem fel. Valahogy minden idegszálammal éreztem, hogy nekem ennyi elég. Huszonnyolc sugárkezelés, majd tizenhat herceptin, ami egy biológiai gyógyszer, amelyet infúzióban adnak. Ezt követően hormoninjekciókat és -gyógyszert kaptam, utóbbit tabletta formájában.
A műtéteket és a kezeléseket CT-k, laborvizsgálatok, mellkas-átvilágítások, hasi ultrahangos vizsgálatok, mammográfia, csontizotóp-vizsgálatok követték, először háromhavonta, majd három év elteltével hathavonta.

– Tavaly szeptember közepén vettem be az utolsó szem gyógyszert, decemberben voltam még vizsgálatokon és kontrollon Gyulán, az onkológián. Ezután már csak évente egyszer kell kontrollra mennem. Hatalmas megkönnyebbülés volt ezt hallani – emlékezett vissza Ágnes. Kiemelte: – A Pándy Kálmán kórház onkológiai osztályán dr. Csiffári Margit volt a kezelőorvosom, aki egy aranyos, bűbájos teremtés, nagyon sokat köszönhetek neki.

A békéscsabai hölgy hozzátette, a férje, gyermekei, unokái, a nővéréék és nagynénje mind mellette álltak és erőt adtak, ez nagyon sokat jelentett neki.

Ágnes a betegség felismerését követően mintegy négy és fél hónapot volt táppénzen, az ötéves folyamat további részében végig dolgozott. Mint fogalmaz, fontos, hogy az ember elfoglalja magát és próbáljon a körülményekhez képest normális életet élni, hiszen ez erősíti a pozitív hozzáállást, az optimizmust, mely minden kétséget kizáróan hatással van a gyógyulásra.

S hogy miért beszél ilyen nyíltan betegségéről és gyógyulásáról? – Úgy hiszem, ha a beteg ember megismer egy olyan történetet, mely hasonló az övéhez, és abból valaki pozitívan jön ki, akkor az erőt ad – hangsúlyozza Geráné Major Ágnes. – A betegségem megtanította, hogy soha nem szabad elveszíteni a reményt, akármi is történjen, szeretni kell az életet!

Életmódváltás a betegségen túl isMinden komolyabb betegségnek szemléletformáló ereje van, melyet Gera Istvánné is megtapasztalt. Mint fogalmaz, az elmúlt években sokkal egészségtudatosabbá vált. Nagyon hisz például a gyógyteákban. A daganatok felfedezése után mindjárt elkezdett kakukkfű- és orbáncfű-teát fogyasztani. Míg előbbit fertőtlenítő, antibakteriális hatása, utóbbit nyugtató hatása miatt. Az orbáncfű-teát később az azonos hatású citromfűre cserélte, s rendszeresen fogyasztja még ma is.

Bár a C-vitamin nagyobb dózisú alkalmazásáról még szakmai berkekben is megoszlanak a vélemények, Ágnes állítja, neki bevált. Napi 1000 milligrammos egységekben szedte. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) interneten is elérhető tájékoztatója szerint a felnőtt lakosság számára ajánlott napi C-vitamin bevitel 90 milligramm, ettől csak speciális esetekben, akkor is csak 2-3 hétig érdemes eltérni. Ilyenkor a napi 500-1000 milligramm a megfelelő dózis.

Életmódváltása arra ösztönözte, hogy lehetőség szerint kerülje a mesterséges adalékokkal készülő termékeket mindennapjai során. Ennek szellemében – és a kézműves hobbikhoz való vonzalma révén – például maga készít szappant természetes alapanyagokból. Az étrendjén is nagyot változtatott. Betegsége előtt nem élt ilyesmivel, de immár lassan hat éve rendszeresen fogyaszt zöldség-gyümölcs turmixokat. A kedvence az almát (héjastól), sárgarépát, citromot és céklát tartalmazó vitaminbomba.
Bár ezzel kapcsolatban nem kapott egyértelmű megerősítést, úgy érzi, használt állapotának az is, hogy jelentősen csökkentette a tej fogyasztását.

– A cukorfogyasztástól is tartózkodni kell, ugyanis a cukor táplálja a rákos sejteket. Mi áttértünk a nádcukor fogyasztására, de csak minimálist használunk – mondta el a békéscsabai hölgy. – Nagyon bosszantott az a látvány, mikor kaptuk a chemoterápiás kezelést, és volt olyan beteg, akinek csokoládékat hozott a hozzátartozója, csupán tudatlanságból. Úgy szerettem volna megóvni és felvilágosítani, hogy árt ezzel.

Ágnes a tudatos táplálkozás mellett rengeteget mozog, igyekszik minél több időt a természetben tölteni. A hegymászás, túrázás kifejezetten jót tesz az állóképességnek és a lelki állapotnak is, így mindenkinek jó szívvel ajánlja.

Csodálatos cékla, a magyar aloé veraA cékla, más néven céklarépa (ritkábban vörös répa) régóta ismert salátanövény. Betegsége felismerését követően Ágnes mind gyakrabban kezdte fogyasztani számos pozitív hatása miatt. A szakirodalom is beszámol ezekről. A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, illetve a máj anyagcsere-folyamatait is szabályozza.Fogyasztása kifejezetten ajánlott a daganatos betegségek megelőzésének, leküzdésének segítésére; erős vérképző hatása miatt az anémia, vagyis a vérszegénység kezelésének támogatására; valamint magas folsav tartalma miatt a kismamák étrendjének részeként a fejlődési rendellenességek megelőzésére is.

MammográfiaMinthogy az emlőrák korai stádiumban ritkán okoz tüneteket, különösen nagy a szűrés jelentősége. A betegség korai felfedezése növeli a gyógykezelés sikerének esélyeit – írja az InforMed szakportál. Hozzáteszik: a mellrák korai felismerésének egyik legjobb módszere a mammográfia, vagyis a „lágy" röntgensugarak alkalmazása az emlő rendellenességeinek kimutatására.

A mammográfia érzékenysége ahhoz elegendő, hogy a korai stádiumú rák jelenlétének lehetőségét felvesse. Ezért tehát időnként rákot jelezhet olyankor is, ha az nincs jelen (álpozitív eredmény), és legtöbbször további, pontosabb vizsgálatok szükségesek a kórisme megerősítéséhez. Az 1-2 évente végzett mammográfia az 50 éves vagy idősebb tünetmentes nők körében 25-35 százalékkal csökkenti a mellrákos halálozást.

Forrás: beol.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Nagy Ágnes, 2016.05.02. 6:31:37
Major Ágnes hitte, hogy meggyógyul. Ahogy a Biblia irja: ha csak annyi hitetek volna, mint egy mustármag és azt mondanátok a hegyeknek, indulj el és járj, azok elindulnának és járnának.
Ez volt a titka Ágnes meggyógyulásának. És persze, tett érte, aktív lett, odafigyelt mindenre: pontos kezelés... És ahogy a közmondás is mondja: segíts magadon és Isten is megsegít.
Böszörményi Judit, 2016.03.27. 11:27:33
Tökéletes!
Több rákos beteggel foglalkoztam/foglalkozom és minden konkrétum a helyén van, pontosan.
Az egészséges életmód mellett valóban döntően ez hangzik el, küzdeni a rák ellen.Tari Annamária Sejtem... a daganatos betegségek pszichológiája Európa Könyvkiadó Bp. 2008 igen érdekesen ír erről(is). Az a tapasztalat, hogy a betegek saját személyiségtípusuk szerint állnak hozzá. Tehát a küzdő típusúak küzdenek, a többiek pedig, ahogy alkatukból adódik. Ez nagyon fontos abból a szempontból is, hogy a beteg a környezet elvárásait hogyan tudja kezelni.
Köszönjük a cikket, remek!
Áldásos Ünnepeket Mindenkinek!

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások