optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Érzelmi intelligencia jelei, fejlesztése

Érzelmi intelligencia jelei, fejlesztése

2014.08.06.

Jelek, melyek magas érzelmi intelligenciára utalnak - Kihat az egész életünkre

Sok ember számára az érzelmek kifejezése, tudatosítása tiltott terület: a sebezhetőségét, érzékenységet el kell rejteni, dühösnek lenni hiba, felszabadultan örülni pedig gyerekes. Az érzelmek megélése azonban az egész életünkre pozitívan hat.Egyre inkább felismerjük, hogy az, ha figyelünk az érzelmeinkre, az életünk minden területére jó hatással van. Ez a képesség, vagyis az érzelmi intelligencia felmérhető és fejleszthető is. Az érzelmi intelligencia azt a képességünket jelenti, hogy a saját és mások érzelmeit képesek vagyunk felismerni, kezelni és befolyásolni.

Minél "magasabb" ez valakinél, annál inkább tisztában van a saját és a mások érzelmeivel.

  • A kapcsolatai boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, jobban képes kezelni a stresszes helyzeteket és a munkájában is sikeresebb és boldogabb.

Milyen jelei vannak, ha valakinek magas az érzelmi intelligenciája?

  • Képes megkülönböztetni a gondolatot és az érzést. A gondolat mondatszerűen "jelenik meg" a fejünkben, míg az érzés a testünk egészében jelentkezhet.
  • Bőséges az érzelmekkel kapcsolatos szókincse. Minél pontosabban meg tudja határozni, mit érez, ez annál jobban bizonyítja, hogy figyel az érzéseikre.
  • Nem fél a saját érzéseitől, nem nyomja el őket. Még azoktól sem, amelyek kellemetlenek, vagy melyek feldolgozása nehéznek tűnik.
  • Mások érzéseitől sem fél, még akkor sem, ha azok nehéznek vagy fájdalmasnak tűnnek.
  • Képes olyan közeget biztosítani, melyben mások megnyílnak, és nem kényszerít másokat arra, hogy az érzéseiket elnyomják vagy letagadják.Az érzelmek megélése azonban az egész életünkre pozitívan hat.  Nem ösztönösen reagál az érzéseire, hanem tudatosan elemzi azokat. Vagyis ahelyett, hogy dühünkben összetörnénk valamit, inkább elgondolkodunk azon, miért vagyunk dühösek és mit tehetünk azért, hogy ez elmúljon.Empátiával fordul mások felé.
  • Képes elképzelni és megérteni azokat az érzéseket, melyeket a másik megtapasztal. Képes felismerni és megnevezni a saját és mások érzéseit. Még akkor is észreveszi, hogy a hozzá közel álló jó- vagy rosszkedvű, ha ezt nem mondja ki.
  • Rugalmas a viselkedése, attól függően, hogy éppen kivel van. Az érzelmi intelligencia egyik jele, hogy képesek vagyunk igazodni a környezethez - így ugyanis bárkivel megtalálhatjuk a közös hangot.
  • Érdeklődik mások iránt, kérdéseket tesz fel nekik saját magukról.Ismeri a saját motivációit és stabil értékrendje van, mely szerint él.Képes kezelni a konfliktusokat. Nem próbálja meg minden áron elkerülni őket, és nem az agresszió a válasza a konfliktusra.
  • Döntéshozatalkor a saját érzéseire támaszkodik és hallgat a megérzéseire.Mindent megtesz azért, hogy a negatív érzéseket feldolgozza és pozitívakkal helyettesítse.

Forrás:hazipatika.com

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások