optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Ezek a legértékesebb tulajdonságaink?

Ezek a legértékesebb tulajdonságaink?

2015.01.29.

A sikerhez és a boldogsághoz kellenek? Mindenki szeretné tudni, mely tulajdonságai viszik közelebb életcéljai és a boldogság eléréséhez. Egy kutatás most a 10 legfontosabb tulajdonságot jelölte ki az emberi psziché rengetegféle képessége közül. Szinte képtelenség áttekinteni azt az évi több száz cikket, amely a pszichés erősségekkel foglalkozik. A szülők gyakran mégis jogosan teszik fel a kérdést: a gyereküknek mely tulajdonságait érdemes fejleszteniük, melyik pszichés sajátságok a legfontosabbak az életben?

A siker valóban sikert szül

A siker számos formában jelentkezhet, de míg egyeseknek folyamatosan megadatik, addig mások elbuknak. A kutatók most kimutatták, hogy a siker valóban sikert szül - legalábbis egy bizonyos mértékig. A gyermekek nevelésével foglalkozó szervezetek, az iskolák is szeretnének valamilyen biztos alapot azzal kapcsolatosan, hogy mely tulajdonságokra érdemes ráerősíteni annak érdekében, hogy a felnövekvő gyerek a legtöbbet profitálhasson adottságaiból. A nagy tanácstalanságnak részben az az oka, hogy túl sok információ érhető el ezzel a kérdéssel kapcsolatosan. Éppen ezért a Psychology Today egy 10 elemből álló listát adott közre Todd B. Kashdan kutatásai alapján, hogy szerintük melyek a legfontosabb pszichés erősségek.

A témával foglalkozó pszichológiai kutatások legnagyobb problémája az, hogy az egyes kutatók mást és mást emelnek ki a tulajdonságok közül, és csak saját vesszőparipáikat tesztelik vizsgálataik során. Van, aki a hálát, van aki a megbocsátást emeli ki. Mások inkább az optimizmusra, a vállalkozó szellemre vagy az egyediségre helyezik a hangsúlyt. Megint mások a boldogságra fókuszálnak, vagy az életcélokra. Nem csoda, hogy sokan kutatják, hogy hogyan lehet egészséges, kiegyensúlyozott és teljes életet élni, és hogyan lehet ezt megtanítani a gyermekeinknek, hiszen ez mindenkinek nagyon fontos. A kutatók közül sokan vélik tudni a tuti receptet...

A kutatások alapján pedig nagyon hosszú listák állíthatók össze, hogy mi minden játszik közre az ember jó közérzetében, sikeres életében. A következő lépés éppen az lehetne, hogy a listákon szereplő tulajdonságokat szisztematikusan összehasonlítsák, hogy kiderüljön, melyikek közülük az igazán perdöntőek. Ennek alapján meg lehetne szűrni a rengeteg tulajdonságot, hogy egy belátható és valóban hasznosítható lista álljon össze.

Kashdan és munkatársai 755 személyt vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, mely tulajdonságok az igazán fontosak az ember boldogulása szempontjából. Tíz tulajdonságot hasonlítottak össze két szempont alapján: egyrészt annak mentén, hogy azok megléte mennyire jelzi előre a célok elérését, másrészt abból a szempontból, hogy a tulajdonság megléte mekkora változást idézett elő az illető boldogulásában.

Az összehasonlítás alapján a következő sorrendet kapták:

  • Vállalkozó szellem
  • Hála
  • Kíváncsiság
  • Egyediség, egyedi érdeklődés
  • Belső kontroll
  • Életcél
  • Az erősségek kihasználása, és a tudás
  • A boldogság keresése az örömmaximalizálás és a fájdalomminimalizálás által
  • A boldogság keresése valamilyen tevékenység melletti elköteleződés révén
  • A boldogság keresése a tartalmas élet megélésén keresztül

Természetesen a vizsgálat nem terjedhetett ki minden fontos tulajdonságra, a lista tehát nem lehet kimerítő. Biztosan vannak még olyan tulajdonságok, amelyek fontosak az életcélok elérése szempontjából. Ez a vizsgálat azonban jó kiindulópont lehet egy hosszabb távú nemzetközi felméréshez.


Forrás: http://www.hazipatika.com/

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások