optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Fülöp Márta – A versengés, a győzelem és a vesztes pszichológiája és kulturális különbségei.

Fülöp Márta – A versengés, a győzelem és a vesztes pszichológiája és kulturális különbségei.

2013.12.31.

A kolumbiai származású Cronio Perez (2004) az optimizmust és pesszimizmust vizsgálta kultúraközi összehasonlításban. Abból indult ki, hogy Magyarországot gyakran emlegetik pesszimistaként, míg a dél-amerikai országokat inkább a túlzott optimizmussal jellemzik.

Az élettel való elégedettség és boldogság összesített indexe szerint is Kolumbia 82 ország között a nyolcadik volt a rangsorban, míg Magyarország a 61. (Inglehardt, 2004). A kolumbiai és magyar egyetemistákat összehasonlító vizsgálat egyrészt azt kívánta kideríteni, hogy valóban különbözik-e egymástól az optimizmus-pesszimizmus tekintetében a két eltérő kulturális (például az individualizmus – kollektivizmus terén) és gazdasági hátterű ország, másrészt arra is választ kívánt adni, hogy mennyiben tekinthető az optimizmus-pesszimizmus kulturális tendenciának. A vizsgálatban 75 magyar egyetemista, valamint 80 kolumbiai egyetemista vett részt. A minta közel felét mindkét országban műszaki, míg másik felét bölcsész hallgatók alkották. A kérdőíves vizsgálat számos részből állt: a munka perspektíváit és szakmai azonosulást vizsgáló teszt, a Life Orientation Test (az optimizmus-pesszimizmus mérésére), a Rotter-féle külső-belső kontroll teszt, valamint egy Cronio Perez által kialakított skála a KROKO (Kell a Remény az Optimizmus Kialakulásához Országszerte), amely több alskálából állt (megküzdési skála, önértékelés skála, közvetlen optimizmus skála). A vizsgálat igazolta az előzetes elvárásokat, a kolumbiai egyetemisták optimistábbnak, belső kontrollosabbnak bizonyultak és magasabb önértékelésről adtak bizonyságot, mint magyar társaik. A kolumbiaiak nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a közösségnek is, és úgy érezték, hogy választott szakmájuk jobban segíti őket az önmegvalósításban.

Magyar egyetemistákat kevésbé jellemzett az optimizmus, mint kolumbiai társaikat, önbizalmuk pedig alacsonyabb volt (Cronio, 2004).

A kolumbiai egyetemistákhoz képest a magyar egyetemisták kevésbé bizonyultak belső kontrollosnak (Cronio, 2004)

A magyar egyetemisták a kolumbiai egyetemistákhoz képest is kisebb jelentőséget tulajdonítanak a közösségnek (Cronio, 2004)

A teljes doktori disszertáció IDE kattintva elolvasható!

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások