optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Hízni fog, ha jó kedve van?

Hízni fog, ha jó kedve van?

2013.12.01.

Tény, hogy a legtöbbünk étkezését – és hosszabb távon bizony a testsúlyát is - befolyásolja, hogy éppen milyen hangulatban vagyunk. Egy holland tanulmány azonban meglepő álláspontra jutott, mégpedig arra, hogy ha valaki jó periódusban van, akkor hirtelen rászaladnak a kilók, amikor meg mélypontra kerül, akkor pedig eltűnnek - számol be róla a Daily Mail. Vajon tényleg ezért jókedvűbbek a testesebbek?

A kísérletben a Maastricht-i Egyetem professzorai 87 diáknak jó, semleges, illetve rossz hangulatot előidéző film részleteket mutattak. Akiket jókedvre derítettek volna, a Mr. Bean, valamint a Harry és Sally című filmeket nézhették, a semleges hangulatot egy horgászatról szóló dokumentumfilmmel érték el, a negatívhoz pedig a Halálsoronnak azt a jelenetét nézették a résztvevőkkel, amikor az ártatlan rabot kivégzik. Minden vetítés után megkínálták a résztvevőket csipsszel és csokoládéval, majd megnézték, ki hány kalóriát fogyasztott. Így arra jutottak, hogy akiket érzelmi evőknek nyilvánítottak egy előzetes pszichológiai teszt során, többet nassoltak a vidám film után, mint a szomorú végeztével. A kutatók szerint ez egy fontos következtetés, mivel az elhízás, a túlsúly kezelésénél eddig nem fordítottak elegendő figyelmet a pozitív érzelmek miatti túlevésre.

A kísérlet eredménye nem is meglepő, hiszen sokan vannak, akik a rossz hangulatra étvágyvesztéssel reagálnak, ráadásul ilyenkor úgy is érzik, mennyivel boldogabbak lennének, ha megszabadulnának pár kilótól, így mellette még fogyókúrába is kezdenek. Ellenben azok, akik jól érzik magukat, gyakran nem is nézik, mit esznek, mivel szerintük így is, úgy is nagyszerű az élet, és kit érdekel, ha netán felszalad rájuk egy kis felesleg!

Dr. Christy Fergusson táplálkozás pszichológus szerint ez nagyon is gyakori jelenség, és két merőben különböző folyamat zajlik le akkor, amikor jó, illetve rossz hangulatában eszik az ember.
„Amikor bánatában vagy unalmában eszik valaki, az azért van, mert az étkezéssel változás áll be a hangulatában. A cukor egyfajta szerotonin-löketet ad, ami átmenetileg javítani tudja az ember kedvét. Amikor viszont boldogok vagyunk, legtöbbünket egy cseppet sem érdekli, mik a társadalmi elvárások, ideálok, így nem is számolgatjuk a kalóriákat. Ilyenkor azért eszünk, mert jólesik" - vezeti le a szakember.

Tehát röviden: ha valaki jól érzi magát, akkor nem fog megszólalni a fejében a figyelmeztető hang, hogy „Ezt már nem fogod megenni, ugye?". Mindemellett a boldogság lehetővé teszi, hogy a mának éljünk, és ne rágódjunk azon, hogy mi lesz később. Gondoljon csak az ünnepekre vagy a nyaralásokra, amikor javarészt minden felhőtlen, és legtöbbször pluszkilókkal zárjuk le ezeket az időszakokat.

Forrás: divany.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
BALOGH VICKY, 2016.09.02. 16:58:38
szerintem remek . Nagyon jó hogy ez van nekem teljes mértékben bevált és teljesen SOVÁNY lettem tőle . Nagyon köszönöm
hogy feltették

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások