optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Humorral neveljünk!

Humorral neveljünk!

2006.06.21.

A négyéves Tamás sírva szalad be a konyhába: kistestvére éppen most rombolta földig nehezen épí1tett várát. Édesanyja kivesz a szekrényből egy mérőedényt: "Meg kell mérnünk ezeket a könnyeket, lehet, hogy rekordot döntünk!" - aztrán óvatosan gyűjteni kezdi a hatalmas könnycseppeket, és Tamás már mosolyog... azt is lefelejtette, miért fakadt sírva.

Gyermekünk életében gyakran történnek efféle balesetek: leomlik a vár, nagy seb lesz a térden, elpusztul az aranyhörcsög, elromlik a bicikli... A humor sokat segíthet az ilyen helyzetekben, enyhítheti a fájdalmat. Érzelmi távolságot teremtve az elkeserítő eseménytől feloldható a konfliktus, egy feszült pillanat. Humorral ugyanakkor megkönnyíthető a szülő dolga is. Mikor a gyermeked nem hajlandó pizsmába bújni és ágyba menni, vagy ordít az autósülésében, egy jól alkalmazott viccel elüthető a helyzet, hídként is szolgálhat, mely összeköt ismét titeket. A nevetés-egészséges

Az orvosok szerint a nevetés felszabadítja a szervezetünkben a természetes fájdalomcsillapítókat, az endorfinokat. Ezek a kémiai anyagok leblokkolják a fájdalomérzetet és jó közérzetet biztosítanak. Az aktív szórakozásnak ugyanígy van immunrendszer-erősítő hatása, ezért kétségtelen, igaz az állítás, hogy humorral javíthatod családod egészségi állapotát is. Modellt mutathatsz gyermekednek, hogyan oldhat meg stresszhelyzeteket, fejlesztheted a rugalmasságát, hogy könnyebben megbirkózzon a kényes szituációkkal. A humor - perspektívát mutat, és segíti a gyermeket, hogy ne vegye túlzottan komolyan magát. Azok a szülők, akik humort használnak a nevelésben, azt sugallják, hogy mindenkivel előfordulhat, hogy hibázik, ez a tanulási szokásokat könnyíti, pozitívvá teszi a környezetet is.

Az együtt nevetés közel hozhat egymáshoz két embert, és ez sokszorosan érvényes a gyermek-szülő kapcsolatra. Alább néhány tippet olvashatsz, hogyan nevettetheted meg gyermeked.

Nevess magadon! Elejtesz egy tálat, nevess egyet: Úgysem szerettem ezt a tányért. Ne dühödj fel akkor sem, ha a gyermek követ el valamilyen hibát. Ha például már harmadszor önti ki a tejet az asztalra, ne kezdj kiabálni, inkább mosolyogj: Remélem, az asztal is szomjas volt!

Játsszatok! Szinte teljesen mindegy, mit, a fontos, hogy játsszatok együtt. És légy felkészülve, gyakran meg kell ismételnetek azt, ami igazán szórakoztatónak bizonyul. Ilyen például a szobrozás: egyikőtök megpróbál az arcára fagyasztani egy arckifejezést, a másik feladat pedig az, hogy megnevetesse őt, ha ez sikerül - győzőt. De még sok szórakoztató, nevettető játékot sorolhatnánk fel, nézhettek együtt valamilyen humoros filmet, lapozhattok szórakoztató képeskönyvet, váratlan meglepetéssel is feldobhatod a napot.

James Thurber amerikai humorista szerint a humor a legértékesebb energiaforrásunk. Szülőként azt szeretnénk látni, hogy gyermekünk felszabadult és boldog legyen, magabiztos, és könnyedén vegye az élet akadályait. A humorérzék mindezt megkönnyíti, és az is bizonyos, hogy humorral fűszerezve felszabadultabban telnek a napok, kedélyesebb lesz a család hangulata.


 

Forrás: http://www.holgyforum.hu/csalad.asp?tid=10&stid=36&newsid=25992

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások