optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Így hat a dohányzás a nőkre

Így hat a dohányzás a nőkre

2014.11.13.

Volt idő, amikor kifejezetten sikkesnek számított a nők kezében egy hosszú szipkába illesztett, hamvadó cigarettavég. Ma már más időket élünk, és nem csupán kiment a divatból ez a tevékenység férfiaknál és nőknél egyaránt, de be is bizonyosodott, hogy rendkívül ártalmas az egészségre. A nőkre különösen igaz ez. A dohányzás számos területen rongálja az egészséget. A nők ráadásul jobban ki vannak téve a cigarettázás káros hatásainak, ezért nekik fokozottan ajánlott elhagyni – de még inkább el sem kezdeni – ezt a szokást.

Például azért – és ezt általában nem szívesen vesszük tudomásul –, mert nemcsak tüdőbetegségekhez, csökkent libidóhoz, keringési zavarokhoz, szívproblémákhoz vezet a dohányzás, hanem rendkívül gyorsan öregíti a bőrt, ráncosít, alvászavarokat okoz, és idősebb korban a menopauza után még a csontritkulás esélyét is jelentősen megnöveli. Kellemetlen vagy sem, most nézzük át tételesen is, hogy a felsoroltakon kívül még mennyi bajt okozunk magunknak a dohányzással! A lista hosszú, de még így sem teljes.

Reuma
A dohányos nőknél a reuma kialakulásának veszélye nagyságrendekkel magasabb. Jó ha tudjuk, hogy a reuma nemcsak igen fájdalmas és az életminőséget rendkívül lerontó betegség, de akár halálhoz is vezethet szélsőséges esetben.

Fog- és ínybetegségek
A cigarettában lévő káros anyagok megbetegítik a fogínyt, annak sorvadásához vezethetnek, ami idővel a fogak elvesztésével jár. Ezek pótlása egyfelől igen költséges, másrészt a rossz, hiányos, gyulladt fogsor könnyen vezethet emésztési problémákhoz, de akár halált okozó szívizomgyulladáshoz is.

Lassabb gyógyulás
A dohányosok immunrendszere gyengébb, ezért nemcsak könnyebben betegszenek meg, hanem nehezebben is épülnek fel belőle. A tapasztalatok szerint a műtétek után hosszabb a dohányosok lábadozási ideje, és általában rosszabbak a túlélési esélyeik egy komplikált beavatkozásnál. A különféle sebek, sérülések is lassabban gyógyulnak, utánuk pedig sokáig látszó hegek maradnak a bőrön.

Depresszió
A cigaretta depresszióra is hajlamosít. A nőknél ez a hatása jóval erősebb, mint a férfiaknál. Emellett a dohányosok kevésbé kiegyensúlyozottak, könnyebb őket „kiborítani", idegesebbek, ez pedig hosszú távon nem csupán az egészségükre káros, de még a párkapcsolataikat is rombolja.

Menopauza idő előtt
Nagyon aggasztó hír, hogy a dohányos nőknél korábban jelentkezik a menopauza, ráadásul sokkal kellemetlenebb mellékhatásokkal.

Menstruációs zavarok
A dohányos nők a havi vérzés során általában több fájdalmat, görcsöt kénytelen elviselni, mint nem dohányzó társaik. Rosszabb esetben a ciklust is felboríthatja a dohányzás (rendszertelenné teheti, elnyújtja a menstruációt).

Terhességi kockázatok
A dohányos nőkkel gyakrabban fordul elő, hogy nehezen esnek teherbe, és nagyobb a veszélye annak is, hogy elveszítik a magzatukat születés előtt. A világra hozott gyermekeket nagyobb eséllyel éri bölcsőhalál, és magasabb annak kockázata is, hogy eleve betegen születnek, továbbá érzékenyebbek lesznek életük során a különféle betegségekre is.

COPD
Sok dohányos azt hiszi, hogy a nehézlégzés, a fizikai terhelhetőség romlása, a makacs, váladékos köhögés és fáradtságérzet „természetes" velejárója a füstölésnek. Pedig lehet, hogy ez a COPD  (krónikus obstruktív légúti betegség) tünete, amely hosszú távon súlyos szövődményekkel jár. Időben észlelve azonban megfelelő terápiával jól kezelhető ez a kór. COPD esetén is tanácsos igénybe venni az új fejlesztésű okosgyógyszerek segítségét, hogy a lehető leghatékonyabban és mellékhatásoktól mentesen gyógyuljunk meg, de még hasznosabb, ha egészséges életmóddal – többek között a dohányzás kötelező elhagyásával – megelőzzük ezt és a többi, már felsorolt betegség kialakulását.

Forrás: nlcafe.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Rózsahegyi Márk, 2014.11.19. 13:01:57
:)
jJÓVÉRNÉ Tar Erzsébet-Rebeka, 2014.11.18. 19:40:37
Igen én is osztom Márk írását..Én magam nem dohányoztam,családomat is erre kérem....és Barátnőimet is.. Tudomásom szerint..1---!!!! Ember(NŐ) ( szándékosan nem írok nevet...) a Családomban cigizik.. de csak picit.. Remélem ezt is.. elhagyja..(?) Egy KEDVES barátnőmet is kérlelem : HAGYJA ABBA...de még nem tudtam meg győzni....:(Nem rég hallottam, (TV) ,hogy nagyon magas lesz a cigaretta ára, talán akkor , rádöbbennek... milyen veszélyes..Akit szeret az ember igyekszik védeni!!!!!! :) :) :: 2014 11 18 19:42
Rózsahegyi Márk, 2014.11.13. 9:54:43
Talán sokan úgy gondolhatják ez a cikk nem optimizmust segítő / tanítást célzó cikk, de bevallom férfiasan eszembe juttatta a múltam egyik fontos szegmensét.
Eldugtam "Irénke néni" utolsó doboz cigarettáját, mert azt akartam szokjon le a cigiről. Az osztályfőnöki intő után se adtam vissza, pedig kérlelt az ofő rendesen. :) Akkor nem tudtam megfogalmazni, csak tudat-alatt, "Nem akarom, hogy az általam szeretett ember, szenvedjen és idő előtt meghaljon." Ezért kérem, reklámozza a cikket ill. weboldalt (www.optimistaklub.hu) azok körében akiket szeret, hogy sokáig közöttünk lehessen.

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások