optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Illésné Áncsán Aranka, azaz Anyácska az év embere

Illésné Áncsán Aranka, azaz Anyácska az év embere

2006.03.06.

 

Ismét megválasztotta a magyar hírlap az év emberét

Illésné Áncsán Aranka lett a Magyar Hírlap Év Embere. A tiszadobi gyermekotthon vezetője tegnap vette át a díjat a Thália Színházban rendezett ünnepségen.


Kilencedik alkalommal ítélte oda az Év Embere díjat a Magyar Hírlap. A hagyomány folytatása egy pillanatra sem volt kétséges, noha a lap léte alig több mint egy éve még veszélyben forgott. Először erről szólt a Thália Színházban tartott ünnepi beszédében Szombathy Pál, lapunk főszerkesztője is. "Több mint egy évvel ezelőtt az újrakezdés dacával álltunk itt, hogy megmentsük azt a napilapot, melyben hittünk. Hittünk az értékrendjében, az elveiben, az irányultságában, s ezért úgy döntöttünk: kalandra fel!" – idézte fel a tavalyi ünnepet, majd jelezte, az akció sikeres volt, hiszen az újság talpon maradt, sőt tőkeerős tulajdonosra lelt, és együtt maradt a nehéz időkben összekovácsolódó szerkesztőségi közösség is. A főszerkesztő az idei díjkiosztón ismét beszélt a jövőről is: "Amit még ígérhetek: egy dologban mi biztos nem változtunk. Szemléletmódunk, liberális, befogadó, de kritikai attitűdünk, azaz irányvonalunk egyértelmű. Észalapú, független, pártoktól egyenlő távolságot tartó lapot akarunk csinálni."
A héttagú zsűri folytatta az elmúlt két évben megkezdett vonalat, és elsősorban az ismert, a nyilvánosság előtt dolgozó, alkotó emberek közül válogatott, és ez egyben jelzi azt is, hogy a díj múltja nem jelenti az odaítélés szempontjainak az állandóságát. "Egyre intenzívebben kerestük azokat a teljesítményeket is, melyek nem a nyilvánosság állandó érdeklődése mellett születnek. Kutattuk a példákat, határon túl is, azokat az embereket, akik egyszerűen segítenek. Segíteni pedig nagyon sokféleképpen lehet. És persze a tisztességes, kemény és bátor teljesítmények nem január egytől december harmincegyedikéig tartanak, hanem évek munkája rejtőzik mögöttük" – mondta a főszerkesztő, majd jelezte: a zsűri is kemény munkát végzett, mert csak hosszas vita után tudott választani a nyolc kiváló jelölt közül.
A Cotton Club Singers együttes fellépése után Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a zsűri elnöke ismertette a döntést. Arról beszélt, hogy miközben a távoli teljesítményeket, az eszményképeinket csodáljuk, szükség van példaképekre a közelünkben is. "Akik, ha kell, emberek tudnak maradni az embertelenségben, akik a modern rohanó világban is olyasmit adnak embertársaiknak, amiből a legnagyobb hiány van: szeretetet, gondoskodást" – mondta Vizi E. Szilveszter. A zsűri minden évben más és más olyan példaképet állít a magyar társadalom elé, aki a közjóért dolgozik. "Ma sajnos egyre többen vannak, akik a boldogság helyett a boldogulást keresik, akik csak a mának élnek, s elfeledkeznek a jövőépítés kötelezettségéről" – mondta a zsűri elnöke, mielőtt bejelentette: ezúttal Illésné Áncsán Aranka, a Tiszadobi Gyermekváros, Szakiskola és Kollégium igazgatója kapta az Év Embere díjat.
A díszes kristályt Szombathy Pál adta át a győztesnek.
"Fiatal nevelőtanárnőként értette meg a modern Magyarország legfájdalmasabb igazságtalanságát, a gyermekek elszegényedését" – méltatta a díjazottat az Akadémia elnöke, és felsorolta, hogyan lett nevelőből a tiszadobi otthon Anyácskája, akit csak Oláh Ibolya zenei sikerei tették némiképp ismertté, és kiemelte, hogy a kiválasztottjuk mint egy igazi édesanya nemcsak felneveli gyermekeit, hanem az élet ösvényén is segíti a felcseperedő fiatalokat. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy Illésné Áncsán Aranka kénytelen-kelletlen koncentráltan foglalkozik a magyarországi szegénység és a romaellenesség problémáival, s a mai Magyarország legaktuálisabb sorskérdése múlik az ő munkálkodásán is. "Ez a küzdelem kudarcokkal is tarkított, de hosszú távú sikeréhez nem férhet kétség – mondta a zsűri elnöke. – Egyszerűen azért, mert ma már mind többen vagyunk, akik e díj odaítélésével is elismeréssel adózunk ezek a teljesítmények előtt."

 

 

Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/Popup_index.php?type=nyomtat&id=101703

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások