optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Híres emberek - Optimista riportok > KJK a fél évszázados kiadó

KJK a fél évszázados kiadó

2005.08.18.

Idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a KJK, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, alapítványunk egyik támogatója.

Kevés az olyan vállalat hazánkban, amelyik elmondhatja, hogy az elmúlt ötven évet nem csak hogy átvészelte, hanem lényegében tevékenységi köre sem változott, csak a cégegyesülésekből, összeolvadásokból a nevén történtek változtatások. A KJK Kiadó ma KJK–KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó Kft. néven tevékenykedik, mely Magyarország legnagyobb jogi kiadóvállalata.

A kiadó 1955-ös alapítása óta több mint 7000 címet jelentetett meg. A Vállalat 1958 óta jelenteti meg a Hatályos Jogszabályok Gyűjteményét, mely az elektronikus jogi adatbázisok megjelenéséig a teljes jogszabályi anyag megismerésének egyedüli forrása volt.

A hatályos jogszabályokat féltucatnyi kötetbe sűrítő sorozat 1989-ig, hét kiadást élt meg. Jogutódját 20 kötetben jelentette meg a kiadó. A ma is havonta hatályosuló sorozat a jogszabályalkotás jelenlegi ütemének köszönhetően viszont már a nyolcvanat is túllépte.

Jogi területen a kiadó a szocialista irodalom kezdeti kötelező kiadásai mellett elsődleges feladatának a hazai szerzők tudományos és gyakorlatot segítő munkáinak publikálását tartotta. Az első néhány évtizedben a KJK volt a jogi könyvkiadás egyetlen szereplője, de vezető pozícióját a piaci viszonyok kialakulása után is meg tudta őrizni. Ennek egyik oka volt, hogy itt publikált a hazai jogászok derékhada: Gönczöl Katalin, Lamm Vanda, Erdei Árpád, Gellért György, Györgyi Kálmán, Harmathy Attila, Király Tibor, Kulcsár Kálmán, Németh János, Petrik Ferenc, Sólyom László, Valki László, Vékás Lajos, Vida István, Zoltán Ödön és még nagyon sokan mások.

A közgazdasági szakirodalom területén elsőként jelentette meg meghatározó külföldi szerzők műveit. Max Weber Gazdaság és társadalom című műve már 1967-ben igaz, kivonatos formában megjelent magyarul a kiadónál, de a későbbiek során a legnevesebb magyar közgazdászok is itt publikálták műveiket. Számtalan külföldi politológus, szociológus és Nobel-díjas közgazdász munkájának magyar kiadását is a KJK gondozta. A kiadó sok egyéb mellett magáénak tudhatja Samuelson Közgazdaságtanának, Aronson Társas lényének és Kotler Marketing menedzsmentjének hazai kiadói jogait.

Napjainkra a cég több mint tucatnyi elektronikus termékkel van jelen, több száz jogi és közgazdasági könyvet, periodikát jelentet meg évente és számos o­nline szolgáltatást üzemeltet. De kétségkívül a cég legismertebb terméke CompLex CD Jogtár, illetve ennek DVD verziója.

A KJK-KERSZÖV és a termékeire előfizető több mint 40 ezer szakember kedvező kilátásokkal tekint a következő ötven év elé.

OK- Simon Szabina

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások