optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Könnygáz avagy bomba?

Könnygáz avagy bomba?

2006.02.06.

Könnygázbomba

Kezdetben vala a sírás és a nevetés. Afféle "kisipari" módon. Sírni is, nevetni is mindenki csak maga tudott. Ha ehhez az élete hozzásegítette. Márpedig az élet egyszer-másszor mindenkit hozzásegített.

Hozzásegített a művészet is: például az irodalom. Az írók igyekeztek olyasmit írni, amitől az olvasójuk derekasan kisírta-kizokogta magát. Nem szégyellték az ilyen műveket. S az olvasók se szégyelltek sírni és nevetni.

Fura módon sírni is, nevetni is jólesett. Mintha megfürdött volna az ember: utána tisztának érezte magát.

Aztán - ki tudja, miért? - a sírás is, a nevetés is szégyenné vált. S következésképpen az a művészet is, amitől sírni vagy nevetni lehetett.

Hát még amitől mosolyogni - vagy urambocsá - könnyek közt mosolyogni!

Viszolyogni viszont korlátlanul szabad. Igaz, nem esik jól. Még ha nem szégyen is.

A sírás meg a nevetés hiánycikk lett.

Persze egy hiánycikk - éppen mert az - nem maradhat sokáig hiánycikk; s mert a sírást is, nevetést is korábban kisipari módon, sőt többnyire házilagosan állították elő, meg kellett találni hozzá az előállítás nagyipari módját, ami kiküszöböli a korábbi, kezdetleges módszer hibáit, az érzelmek, indulatok feldúsulását.

A siker kezdetben még nem volt teljes. Bár a világ olykor alkalmat ad rá, hogy aki figyeli, nevessen is, sírjon is. Igaz, mindkettő csak a főtermékként előállított zsarnokság, halál stb. mellékterméke. S ily módon nem akkor képződik, amikor a társadalomnak legnagyobb szüksége volna rá.

A vegyészet tudománya tehát kifejlesztette a könnygázt; alkalmazásához mindössze annyi kellett, hogy olyan vivőközeget találjanak, amely a korábbi, kezdetleges, mert individuális könnytermeléssel ellentétben nem az indulatok és érzelmek fokozásának, hanem a túlhabzó indulatok megfékezésének irányában hat.

Így született meg a technika csodája, a könnygázbomba: a társadalmasított méretű, nagy hatékonyságú s mégis a mindenkori társadalmi egyensúly fenntartását szolgáló sírástermelés eszköze.

A nevetéstermelés módszere még várat magára. De aki a második technikai forradalom kibontakozásának páratlan ütemét figyelemmel kíséri, joggal lehet derűlátó: bizonyos jelek arra mutatnak, hogy belátható időn belül felfedezik a módját, miként lehet az emberiséget nagyüzemi módszerekkel, nagy hatásfokkal röhögtetni is.

Akarata ellenére.

GÖNCZ ÁRPÁD

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások