optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Közméltóság oldalain keresztül bemutatkozik az OK.

Közméltóság oldalain keresztül bemutatkozik az OK.

2007.12.20.

Közméltóság, 2007. december

Egy Optimista Magyarországért Alapítvány

Élj, ne félj!

Tíz éve három ember létrehozott egy alapítványt. Hittek abban, hogy az optimizmus fejleszthető, és nem gondolták, hogy Magyarországnak feltétlenül a sötéten látás hazájának kell lennie. Sokan még abban is kételkedtek, hogy egy negyedik tagot sikerül találniuk – ma tízezren vannak. Az ötlet egy kolumbiai származású pszichológusé volt, aki ilyen irányú kutatásokat folytatott, de az „alapító atyák” között volt Rózsahegyi Márk is, akit az alapítvány munkájáról kérdeztünk.

Honnan jött az alapítvány ötlete, és milyen célokat tűztek ki az alapítók?


A kiindulópont egy Magyarországon tanuló, majd később dolgozó kolumbiai pszichológus kutatása volt, amelyben 16 éven keresztül három kultúrát hasonlított össze – a magyart, a kolumbiait és a németet –, hogy mennyire optimisták, illetve pesszimisták az ott élő emberek. A kutatás megállapította egyrészt, hogy a három ország közül a magyarok a legpesszimistábbak, másrészt pedig – ami az alapítványunk kiindulópontja lett –, hogy az optimizmus tanulható és fejleszthető.

Az alapítvány elsődleges célja a pozitív gondolkodásmód, illetve a mosoly népszerűsítése. Nem a hurrá optimizmusról van természetesen szó, mert az ugyanolyan probléma, mint a túlzott pesszimizmus, hanem egy tudatosan, egymást követő lépésekkel elérhető gondolkodásmódbeli változásról. Nem találtuk fel az optimista tablettát, nem célunk, hogy mindenki optimista legyen, de mindenki számára ingyenes lehetőséget biztosítunk szolgáltatásaink igénybevételére, rendezvényeink látogatására. Nagyon örülünk, ha az emberek jól érzik magukat, és továbbadják másoknak is ezt a jó érzést. Célunk, hogy minél több ember arcán tükröződjön a jókedv.


Milyen módon lehet fejleszteni az optimizmust?


Az első lépés, hogy az ember felismerje, hogy ez nem született tulajdonság. Keresni kell az optimista emberek társaságát, pozitív mondandójú könyveket kell olvasni, mert a könyveknek gyógyító erejük van. Ebben segít a hamarosan elinduló, könyvkiadók adományaiból létrehozott nyilvános Optimista Könyvtárunk. Rendszeresen szervezünk olyan összejöveteleket, ahol jól érezhetik magukat a résztvevők. Az alapfeltétel, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal, az önbizalmunk és az önértékelésünk rendben legyen, vagyis „jól érezzük magunkat a bőrünkben”. Nagyon lényeges, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amik visszahúznak minket, lehet ez rosszul megválasztott feleség, baráti kör, munkahely. Ezekkel szembe kell nézni, ha valami nem jó nekünk, változtatni kell rajta. Próbálunk segíteni, hogy felszínre kerüljenek ezek a problémák, mert ha az ember beszél róluk, már egy nagy lépést tett a megoldás felé. 


Milyen tevékenységeik, szolgáltatásaik vannak?


A már említetteken kívül többek között az interneten keresztül működtetünk egy anonim pszichológiai tanácsadást. Weboldalunkon található egy optimista teszt, amelyet kitöltve mindenki megállapíthatja, mennyire pozitív a világszemlélete. A kitöltő tanácsot is kap, hogy érdemes-e felvennie velünk a kapcsolatot. Immár öt éve nagy sikerrel írjuk ki Mosoly-rajzversenyünket, és Optimista újságírói díjjal értékeljük azokat a zsurnalisztákat, akik „nem csak a rosszat látják a hírekben”. A Társaság Elvált Apáknak az apáknak nyújt lelki segítséget, hogy gyermekeikkel a válás után ne szakadjon meg a kapcsolat. Emellett több rendezvényt, klubot, Mosoly-napot rendezünk, ahol ingyenes lehetőséget biztosítunk mindenkinek egy kis optimizmus utánpótlásra.


Mi lehet az oka, hogy a magyarok az átlagnál hajlamosabbak a pesszimizmusra?


Ennek egyik fő oka az elmúlt több mint fél évszázad, így lettünk szocializálva. A háború, lezárt határok, az elzártság a másfajta gondolatoktól, a félelemből fakadó befelé élés – mindezek miatt rossz, pesszimista mintát kaptunk. Ezen kell változtatnunk, és gyermekeinknek már egy másik, pozitívabb mintát kell adnunk. Látjuk, hogy nagyon sokféle probléma van, de a legnagyobb a negatív önértékelés, ha az ember nem látja tisztán önmagát, nem tudja, mit akar, hogy mi jó neki. Meg kell tanulnunk nem a külső körülményekben keresni a hibát.


Melyik az optimistább nem?


Tagságunk 67%-a nő, ebből úgy tűnik, ők látják derűsebben a világot. Ennek örülünk, hiszen így nagyobb az esély, hogy az optimizmust örökli a következő generáció is.


Létezik hasonló szervezet a világon?


Tudomásom szerint nincs. Amerikában működött egy Nemzetközi Optimista Szövetség,de néhány éve megszűnt. Ezért is szeretnénk még tovább fejleszteni tevékenységünket. Ezt a célt szolgálja most készülő, több nyelvű internetes portálunk is.


Legkedvesebb mondásai?


Az egyik: „Nem mindegy, hogy mi van egy ember kopjafájára írva: élt hetvenhét évet, vagy félt hetvenhét évet”. A másik a Bibliából származik: „Ne aggodalmaskodj a holnapért, mert a holnap aggodalmaskodik önmagáért”.

 

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások