optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Légy a barátom!

Légy a barátom!

2006.03.02.

Légy a barátom - Egy semmihez sem hasonlítható kötelék

2006. március 2. 09:36

A barátság rendszerint egy jó házasságon is túlmutat

 

Az emberi kapcsolatok rendszerében sokak szerint a barátság foglalja el a legfontosabb helyet. Nem csoda, hiszen ennél egyenrangúbb viszonyt keresve sem találunk.

A barátság rendszerint egy jó házasságon is túlmutat. Talán épp emiatt érez féltékenységet a férj a felesége legjobb barátnőjével szemben és fordítva?

Hamvas Béla gondolata remekül érzékelteti a barátság kiindulópontját: "Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik, hogy valahol már találkoztunk."

Egy rejtélyes összhang, amely egymás közelébe hajtja az embereket és barátokká teszi őket. Nem fontos, hogy hasonlóak legyenek, hogy az érdeklődési körük azonos legyen, hogy a külsejük megnyerő legyen, a lényeg az összhang és az egyéni elhatározás, amely lehetővé teszi, hogy úgy fogadják el egymást, amilyenek. A jó barátságban ugyanis nincsenek feltételek, nem azért szereti az egyik fél a másikat, mert ehhez valamilyen érdeke fűződik, hanem kizárólag önmagáért. Ha alaposan átgondoljuk az iménti mondatokat, valóban kevés olyan kapcsolat létezik, amelyben mindez mindig jelen van. A barátság az egyetlen, melyet - ha valóban jól működik és igaz rá az "igaz" jelző - mindig a feltétlen szeretet határoz meg. És persze a felek egyenrangúsága.

Barát az a személy, aki megértő, aki jobban ismeri barátját, mint a barát önmagát. Akivel szemben valóban mindig önmaga lehet az ember, és aki nem fecsegi ki a titkokat. Akinek nem kell magyarázkodni, és aki mindig tükröt mutat, de nem feltétlenül azt a képet, amit a másik látni szeretne. Aki mindent megtesz, hogy a másiknak ne legyen rossz, és aki kiáll a barátjáért. De vajon hogy működik mindez a két nem barátságaiban, és hogy működik mindez, ha ellenkező neműekről van szó?!

A férfiak barátsága látszólag felületes és forgandó. Általában több barátot tudhatnak magukénak, mint a nők, de a mennyiség, olykor a minőség rovására megy. Találkozásaik sokszor valamilyen közös program köré (sörözés, sport) szerveződnek, ellenben a lányok képesek úgy ücsörögni egymás mellett órákon keresztül, hogy közben semmi másra nem figyelnek, csak egymásra. A férfibarátságokban fontosabb szerepet kap a hasonló érdeklődés vagy a közös munkahely, őket inkább az együvé tartozás köti össze (a közös csaták és vadászatok!) és nem a lélek történéseinek boncolgatása. A találkozásaik során a beszélgetések zöme erejük, eszük, tehetségük, ügyeskedéseik, tehát sikereik taglalása és csak elvétve esik szó a kudarcokról és a nehézségekről.

A nők barátságának talán leglényegesebb momentuma a lelki kitárulkozás. Mégpedig oly módon, ahogyan sem a kedvessel, sem a legközelebbi családtaggal sem szoktak. S hogy mindez mit takar? A feszültségek, a félelmek, az izgalmak kitárgyalásától, a legmélyebb problémákon át, az örömteli és boldog pillanatokig mindent. őszinte beszélgetések, amelyekbe a sírás épp úgy belefér, mint a harsány nevetés vagy egy ölelés. Azért lényegesek ezek a lányos találkozók, mert megszabadítanak a felültségtől. Hiszen olyasmiről van szó, ami mindaddig nyomasztó, amíg nem tud felszínre törni. A nők többségének önbizalmat és hitet ad a folytatáshoz egy jó baráti beszélgetés. Egy nő számára a jó barátnő természetes szorongásoldó.

Hogy létezik-e férfi és nő között barátság örök vitatéma. Nyilván azért, mert alapvetően egymáshoz vonzódó emberekről nehéz elképzelni, hogy előbb vagy utóbb valaki ne akarja a barátság kereteit felrúgni. Ha ugyanis olyan nagy az összhang a felek között, evidens, hogy felmerül a kérdés: "Miért nem vagyunk egy pár?" Amennyiben a baráti vonzalom átcsap a másik nem iránti vonzódássá, nehéz az ösztönökön és az érzéseken uralkodni. Ettől kezdve pedig már nem lehet barátságról beszélni. A tapasztalatok mindenesetre azt igazolják, hogy ha a két "barát" fizikai valója kölcsönösen megfelelő, ritka, hogy ne szeressenek egymásba. De ha létezik ez a fajta kapocs az ellenkező neműek között, az vagy akkor működőképes, ha az egykori szerelem alakul barátsággá, illetve, ha mindkét fél tartós és boldog párkapcsolatban él. Az ilyen típusú kötődés alapja éppen az a világnézeti, érzelmi, lelki és gondolkodásbeli különbség, amely a férfit és a nőt megkülönbözteti, s amely olyan kapcsolatban tud kibontakozni, mely mellőzi az alá- és fölérendeltséget.

Forrás: http://www.hirado.hu/cikk.php?id=98832

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások