optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Ma már mosolygott?

Ma már mosolygott?

2015.06.16.

2011-ben Ron Gutman, a healthap.com vezérigazgatója a mosoly erejéről tartott egy előadást a TED-en: ezt csaknem 4 millióan nézték meg eddig és 49 különböző nyelvre fordították már le. Eszerint a mosoly nemcsak jóllétünket, hanem egészségünket is javítja - ennek részleteit foglaltuk össze az alábbiakban. 1. Ha mosolygunk, mi is, és körülöttünk mindenki más is jobban érzi magát! 2. A mosolygástól jobban megértünk másokat (és fordítva)! 3. A mosoly jobban esik a csokoládénál és a pénznél is! 4. A mosolygás még a stresszt is csökkenti! 5. A mosolygás hosszabb, boldogabb életet eredményez

1., Ha mosolygunk, mi is, és körülöttünk mindenki más is jobban érzi magát!

Dr. John Thaler mosolykutató véleménye szerint a mosoly pozitív és barátságos képet fest rólunk, ugyanakkor sokkal jobb érzetet is kelt körülöttünk. Gutman TED-es előadásában nemcsak ezt mondja, hanem hivatkozik az Uppsala University egy kutatására is, amelyben a svéd kutatók a mosoly szuggesztív erejét vizsgálták. Eszerint szinte lehetetlen mosolygó emberre nézve fintorogni, mivel a mosoly a lehető legpozitívabb vírus: elnyomja az arcizmaink feletti kontrollt, ha mosolyt látunk.

Ezt tudhatjuk mi is, ha már láttunk babát mosolyogni: ennek hatására elkezdünk mi is mosolyogni, a babák ezt meglátva szintén jobban mosolyognak, ezt látva mi is jobban mosolygunk... és itt kerülünk végtelen körforgásba. Ez annyira ismert jelenség, hogy már Darwin is írt róla: szerinte nem azért mosolygunk, mert jól érezzük magunkat, hanem pont fordítva: magától a mosolygástól érezzük jól magunkat.

2. A mosolygástól jobban megértünk másokat (és fordítva)

A fent említett feedback szociális szempontból is hasznos: egy mosolyt utánozva jobban átélhetjük egy mosolygó személy érzelmi állapotát, valamint jobban megérezhetjük, hogy saját, válaszul adott mosolyunk mennyire igaz vagy hamis. A mosoly ugyanazt jelenti a különböző kultúrákban. Paul Ekman, a világ egyik legismertebb arckifejezés-kutatója (aki a Lie to Me sorozat alapját is adja) is erről számol be: az általa kutott új-guineai fore törzs teljesen elzártan fejlődött a nyugati kultúrától, mégis, ugyanazon érzelmekhez ugyanazon arckifejezéseket társították.

3. A mosoly jobban esik a csokoládénál és a pénznél is

Német kutatók fMRI-képalkotó módszerek segítségével vizsgálták önkéntesek agyi működését a mosolyizmokat blokkoló Botox-injekciók előtt és után.Eredményeik szerint sokkal jobban érezzük magunkat ha mosolygunk és ha képesek is vagyunk mosolyogni. Hasonlóan ahhoz, hogy csokoládét fogyasztva jobban érezzük magunkat, a mosolygás szintén stimulálja jutalomközpontjainkat, de sokkal, sokkal intenzívebben. Egy mosoly ugyanis olyan szinten stimulálja agyunkat, mint 2000 szelet csokoládé vagy 16 ezer fontnyi (25 ezer dollárnyi, 7 millió forintnyi) készpénz, brit kutatók közelmúltbeli kutatásai szerint legalábbis.

4. A mosolygás még a stresszt is csökkenti

Dr. Jonathan Nehrer gyermekpszichiáter szerint a mosolygás hatására nemcsakpozitívabban gondolkodunk, hanem a negatív tapasztalatokat is sokkal kedvezőbben tudjuk feldolgozni. Egyes embereknél az, hogy "átmosolyogjuk magunkat" a stresszen vagy az idegességen, része a kognitív viselkedésterápiának: ugyanis ha boldogabbak vagyunk, az lassan képes kihúzni minket negatív gondolatainkból és ennek révén gyorsabban megláthatjuk az élet pozitívabb oldalát. Ha pedig már boldogok vagyunk, a mosoly magabiztosabbá tehet minket boldogságunkban. A mosolygás következtében kialakuló magasabb endorfin- és alacsonyabb kortizolszint hatására stabilabb a homeosztázisunk is.

5. A mosolygás hosszabb, boldogabb életet eredményez

A kevesebb stressz (alacsonyabb kortizolszint) és a nagyobb boldogság (magasabb endorfinszint) hatására életünk minősége és hossza is javulhat. Ide köthető Dr. Bob Stewart pszichológus kutatása is, amely a Soeurs de Notre-Dame apácarend tagjaival foglalkozott. A kutatás 180 apáca önéletrajzával foglalkozott: minél boldogabbak voltak ezen leírások, íróik annál tovább éltek: 90 százalékuk 85 éves korukig is elélt.

Forrás: hazipatika.com

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Rózsahegyi Márk, 2016.01.11. 11:26:12
Régen azt mondtam, amikor jót tettem mással, hogy azt adja tovább másnak. Ne nekem legyen hálás érte. Ma mikor hegyen felfelé jeleztem az autóknak hogy mehetnek, kerüljenek ki, ne topogjanak mögöttem, azt három autósból egy köszönte meg. Picit dühöngtem, na nem nagyon aztán mikor jöttek velem szembe kerékpárosok és majd mindegyik köszönt, mosolygott akkor rögzült amit régen is tudtam. Adj, és mástól kapsz. :)
Tátrai Emília, 2015.07.31. 14:20:49
Kedves János, fogjunk össze és legyünk sokan !
Kovács János, 2015.07.27. 18:48:24
Emilia. Egyszer itthon is Ausztria lehet, ha sokan tesznek érte és nem rá. :)
Tátrai Emília, 2015.07.26. 9:07:20
Szoktam mosoly és köszönés tesztet csinálni. Gyakrabban akkor, amikor eltöltök egy kis időt valamelyik kis faluban Ausztriában. Ott ugyanis a mosoly és köszönés természetes.
Hát az itthoni eredmény siralmas. Nagyon kevesen viszonozzák, a legtöbben úgy néznek rám, mintha dilis lennék. Karácsony táján jobb a helyzet, mert akkor az emberek szíve melegséggel és szeretettel is feltöltődik, nem csak rohangálnak ajándékot vásárolni.
Én azért mosolygok továbbra is .. időjárástól függetlenül ..
Kiss Imola, 2015.07.07. 16:35:13
https://www.ted.com/talks/ron_gutman_the_hidden_power_of_smiling akit érdekel a fenti cikk, ezen a linken (másold a böngésződbe) megtekintheti.
Kende Ferenc Csaba, 2015.06.16. 18:06:32
Akinek van humora annak nincs tumorjja..AKinek van tumora annak nincs humora- Karinthy Fr.
Kovács János, 2015.06.16. 10:45:56
Én ma már igen. Kerékpároztam és az én sávomba szembejött egy kerékpáros, édesen rá mosolyogtam míg ő csak annyit mondott bocsika. A baj nem itt kezdődik. Szép napot. Ja és nem egy szép nő, hanem egy csúnya férfi volt. :)

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások