optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Szépirodalom > Mennyből az angyal

Mennyből az angyal

2005.02.10.

Nemrégiben jelent meg magyarul - Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, valamint az ismert chilei írónő, Isabel Allende, a meggyilkolt chilei elnök lánya ajánlásával - Laura Restrepo kolumbiai újságírónő regénye, amelynek cselekménye egy bogotái nyomornegyedben játszódik.

A regény olyan szociológiai elemeket tartalmaz, amelyek alapján az olvasó átfogó képet alkothat a dél-amerikai kultúra sajátosságairól, amihez a szereplők történetei is hozzájárulnak.

Bogotá 2500 méteres magasságban, egy fennsíkon terül el, lakossága folyamatosan növekszik, jelenleg kb. 7 millióra tehető. A főváros középső területein a középosztály él, északon a tehetős, gazdag rétegek, a legszegényebbek pedig a város peremén élnek, többnyire nyomornegyedekben.

Ezek a nyomornegyedek többnyire a hetvenes-nyolcvanas években alakultak ki, a lecsúszott családok föld kisajátítási kísérleteinek eredményeképpen. Ilyenkor 50-100 család összefogott, és eredeti tulajdonosaik által későbbi eladásra szánt földterületeket foglalt el.

A rendőrség fellépése nyomán  sok ilyen földbitorlási kísérlet kudarcba fulladt, de ahol kitartóak voltak az emberek, és elég nagy számú családot tudtak az "ügynek" megnyerni, egy idő elteltével már a hivatalos szervek sem tudták kilakoltatni ez elkeseredett földfoglalókat, még erőszakkal sem. Helyenként aztán a telepek egy részén sikerült a családoknak kiemelkedni a legmélyebb nyomorból, és fokozatosan kiépítették a normális élethez szükséges infrastruktúrát és körülményeket.

A regény angyali ártatlanságú szerelmi története a Galilea nevű szegénynegyedben játszódik, ott, ahol az emberek életét elsősorban a babonák, a hiedelmek, a csodák és a misztikum határozza meg. Ha a társadalmi és gazdasági körülmények embertelenek, kegyetlenek, az emberek kénytelenek kifejleszteni bizonyos megküzdési stratégiákat, hogy életben tudjanak maradni és érvényesülni tudjanak.

A szegénynegyedben felbukkant "angyalnak" - aki egy 19 éves epilepsziás fiú - először "menedzsere", María Crucifija nővér tulajdonít természetfeletti képességeket, és megszervez egy csapatot, akikkel együtt tevékenykedik azon, hogy a fiú nyújtotta látványosságból anyagi hasznot húzzon.

Szöszi, az újságírónő főszerkesztőjétől kapja a feladatot, hogy készítsen tényfeltáró riportot az "angyalról", aki a szegényeknek jelent meg, és máris legendává vált csodákat művel. A fiatal, magányos riporternőt egy-kettőre magával ragadja interjúalanya tiszta, szinte földöntúli szépsége, a belőle sugárzó gyermeki jóság. A szinte még gyermek, meghatóan ártatlan angyallal való találkozás felkavarja az újságírónő érzelmeit. A fiú iránti vonzalma felébreszti vágyait, felejteti és gyógyítja a férfiak által okozott sebeit, míg végül felkínálja magát az isteni teremtménynek: a férfinak, aki megérdemli szerelmét. A regény főszereplőinek misztikus szerelmi története súlyos társadalmi problémákkal szembesíti az olvasót. A társadalmi rétegek, szegények és gazdagok között fennálló áthidalhatatlan társadalmi különbségek világában a fiatalok előtt gyakran nem sok alternatíva áll. Mivel egyre nagyobb mértéket ölt az erőszak, a kriminalitás, a sérülékeny, gyakran súlyos konfliktusokkal terhelt családokból származó fiatalemberek könnyen sodródnak a deviancia irányába, vagy maguk válnak bűncselekmények áldozatává.

Történetünk főhőse, az állítólagos angyal is ilyen családból származik. Apja a negyed plébánosa, aki a nyilván nem kívánatos terhesség eltitkolására kényszeríti a tudatlanságban és teljes kiszolgáltatottságban felnőtt anyát. Az "angyalt" alkoholista nagyapja végül jómódú külföldieknek adja el, és a fiú szörnyű élményekkel, hosszú évek kegyetlen hányattatása után 17 évesen tér vissza a Galilea negyedbe.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások