optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Miért sírjak, ha nevethetek?

Miért sírjak, ha nevethetek?

2006.01.31.

Miért sírjak, ha nevethetek?
A fekete humorról
Budapest, Kegyeleti Múzeum
(VIII., Fiumei út 16.)
Megtekinthető február 25-igA régi orvosi felfogás szerint az ember testi és lelki jóléte a szervezet nedveitől függött. A testet négy folyadék éltette, a négy alapelem megfelelői. Színük is volt: a tüzet sárga epe, a vizet nyál, a levegőt vér, a földet pedig fekete epe szimbolizálta. A felfogás sokáig tartotta magát: az ókor, a középkor, de még az újkor elején is e szemlélet szülte az orvoslás főbb elveit. Ha a nedvek (a korabeli szóhasználatban humorok) aránya megfelelő volt, az ember jó egészségnek örvendett, ám ha bármelyik túlsúlyba került a többihez képest, akkor a hozzá társított tulajdonságok domináltak. Úgy tartották, hogy a túl sok fekete epe rosszkedvet, szomorúságot, rosszindulatot okoz, ezért nevezik a más szerencsétlenségét kifigurázó gúnyt fekete humornak.
Hogy ki mennyire élvezi a humor e szélsőséges formáját, ízlés dolga. Halál és jókedv ritkán jár együtt, nálunk legalábbis. Mert még a nem kimondottan humorérzékükről híres németek is alkottak ebben a témában: a csontváz-karikatúrák a képeslapok egyre népszerűbb motívumai. Mexikóban pedig egyáltalán nem tabu a halál, ott igyekeznek a gyászt derűsen fogadni. A családtagok a házban oltárt emelnek az elhunytnak, de nem hagyományos terítős-gyertyás kegyhelyet: ide zsúfolják a halott kedvenc használati tárgyait, a cigarettát, vagy ha azt kedvelte, az italt. Ha életében nem futotta, de már telik rá, megveszik neki, ami után sóvárgott. "Itt van, nagypapa, a bicikli, amire úgy vágytál", mondják, majd az oltárhoz támasztják. Ez persze nem jelenti azt, hogy más nem használja, de mindenki tudja, kié a kétkerekű.
A temetésbe is tudnak humort csempészni: a változatos formájú koporsók hóbortja évek óta dívik Dél-Amerikában. Autóbolond leendő ügyfelek Mercedes, gyermeklelkűek hableány alakú koporsókra adják le rendelésüket a temetkezési vállalkozóknál. "Bár sokakat megbotránkoztatna, előbb-utóbb itthon is keresnék" – mondja Hargittai Emil, a Kegyeleti Múzeum vezetője. Megkérdeztem Garró Andrást, ha igény volna rá, vállalná-e néhány koporsó feldíszítését. "Minden további nélkül" – válaszolta. Ha valaki kíváncsi rá, hogy milyen kompozíciókkal díszítené a koporsókat, kukkantson be a Kegyeleti Múzeum legbelső termébe, ahol a művész néhány képe, sok hasonló témájú alkotása borzolja a kedélyeket vagy fakaszt nevetésre. Tömörített történeti összefoglaló, melyhez érdemes a múzeumigazgatót idegenvezetőül hívni. Könnyfakasztó történettel szolgál – a szó minden értelmében.

Miért sírjak, ha nevethetek?
A fekete humorról
Budapest, Kegyeleti Múzeum
(VIII., Fiumei út 16.)
Megtekinthető február 25-ig

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások