optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Mikor eredményez a boldogság egészséget?

Mikor eredményez a boldogság egészséget?

2017.07.21.

If, Why, and When Subjective Well-Being Influences Health, and Future Needed Research című áttekintő tanulmányukban Ed Diener és munkatársai megvizsgálják, befolyásolja-e a szubjektív jóllét érzése a fizikai egészséget, és megállapítják, vannak olyan körülmények, amikor igen.

Az Applied Psychology: Health and Well-Being című szaklap tanulmánya olyan vizsgálatok áttekintését adja, amelyekben különböző lehet a szubjektív jóllét (pl. az élettel való elégedettség vagy az élet élvezete) és a fizikai egészség (pl. hosszú élet, kardiovaszkuláris egészség, erős immunrendszer, hosszú telomérák) definíciója egyaránt, azonban Diener és munkatársai azt vallják, a széles megközelítés, a számos különböző metodológia használata a leghatékonyabb az olyan dinamikus és komplex rendszerek megértése érdekében, mint amilyen az emberi viselkedés és egészség.

A University of Virginia és a University of Utah pszichológusai szabadon hozzáférhető cikkükben megállapítják: a kérdésre, miszerint befolyásolja-e a szubjektív jóllét érzése a fizikai egészséget, a tudomány mai állása szerint bizonyosan igennel válaszolhatunk: a jóllét érzése befolyásolja a fájdalomérzékenységet, a betegségprogressziót, az élettartamot, az immun- és kardiovaszkuláris rendszer állapotát egyaránt. Ma már inkább az a megfejtendő, hogy mikor és milyen körülmények között.

Egy vizsgálat szerint például a negatív hangulat szívkatéterezés után rosszabb túlélést jelez előre alacsonyabb iskolai végzettségűeknél, a pozitív hangulat kisebb másnapi vércukorszintet jelez előre nőknél, ha a pár tagjai között veszekedés van, lassabb a sebgyógyulás, Japánban a düh kifejezése javítja az immun- és kardiovaszkuláris rendszer állapotát, az USA-ban rontja stb..

Diener és munkatársai szerint a „mikor és milyen körülmények között" kérdésén túl is igen sok fontos megválaszolatlan kérdés van az elmúlt években fellendült tudományterületen, pl. hogyan lehet hosszú távon is megmaradó módon fejleszteni a jóllét érzését, illetve hogyan és mikor lehet úgy fejleszteni, hogy a kívánt egészségnyereséget érjük el. Van-e olyan küszöbérték, amin túl a jóllét érzésének javulása már nem jár egészségnyereséggel? Hogyan aránylik a magas, illetve alacsony jóllétérzés a testedzés vagy a nemdohányzás pozitív hatásaihoz? Egy vizsgálat szerint azok, akik gyermekkorukban az átlagnál kirívó mértékben vidámabbak voltak, rövidebb ideig élnek; milyen egyéb körülmények között lehet ártalmas a jóllét érzése?

A kutatók – akik azt is bemutatják, hogy mai tudásunk szerint milyen mechanizmusokon keresztül érvényesül a pozitív, illetve negatív hatás – azt is elmondják, hogy a szakterület potenciálisan óriási fontosságú felfedezésekkel kecsegtet, és valószínű, hogy a közeljövőben a klinikusok számára ugyanolyan informatív lesz pácienseik jóllétérzését monitorozni, mint vércukorszintjüket és gyulladásos faktoraikat.

Mint a pszichológusok kifejtik, nyilvánvaló, hogy az egyéneknek felelősséget kellene vállalniuk azért, hogy olyan mentális szokásokat fejlesszenek ki magukban, amelyek lehetővé teszik a boldogságot.

Forrás: MedicineOnline.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Rózsahegyi Márk, 2017.07.21. 10:14:00
Kedves Judit. Köszönöm a felvetését, szívesen közreműködnék az elképzelésében, meghallgatnám pontosan mire is gondol. Addig is legyen szép és derűs a napja!
Böszörményi Judit, 2017.07.21. 8:00:58
Igen, szerintem valamennyiünk tapasztalatait érdemes lenne összegyűjteni, mitől, mennyiben függ az életünkkel való elégedettség érzésünk. Érdekes pl. arra is gondolni, hogy az irodalmi művekben hogyan jelent már ez meg az elmúlt évszázadokban, már akkor is, mikor még nem is létezett pszichológia hivatalosan.
Igazán jó érzés, hogy mindezt, mindenki akár azonnal is hasznosítani tudja, hogy már ma is jobban érezhesse magát...

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások