optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Mondj IGEN-t az életre

Mondj IGEN-t az életre

2017.02.22.

Ha arra koncentrálnánk, amink van, sokkal boldogabbak lennénk - az Optimista Klub vezetőjével beszélgettünk

A magyar pesszimista nemzet – hívta fel a figyelmet portálunknak adott interjúban Rózsahegyi Márk, az Optimista Klub vezetője. Úgy véli, mi mindig csak várunk a másikra, hogy ő lépjen, ő csinálja meg. A magyarok Pató Pál „Ej, ráérünk arra még" elvét követik. A szakember Joó Sándor református lelkész szavait idézve kínált megoldást a gondolkodásunk megváltoztatására: „Ha ezt nem, akkor mit? Ha most nem, akkor mikor? Ha én nem, akkor ki?

IgenÉlet: Mindenkinek van egy elképzelése arról, mi is az az optimizmus. Sokan úgy vélik, az, amikor valaki akkor is boldog, amikor éppen nehézség éri. Mit jelent valójában a fogalom?

Rózsahegyi Márk: A pozitív gondolkodásmód eredménye, a lehető legjobbra való várakozás, bizakodás abban, hogy ami történik, az engem szolgál. A realizmus és az optimizmus kéz a kézben jár, de előbbi nem feltétlenül készül a jóra, az utóbbi viszont tudja, hogy bármi következik, az jó lesz. A pozitív gondolkodás szerint mindenben a fejlődés lehetősége rejlik. Az irreális optimizmus azonban ugyanolyan problémát jelent, mint a pesszimizmus, komoly csalódáshoz vezethet.

IÉ.: Az optimizmus velünk születik, vagy tanulható?

R.M.: Tanulható. Sokszor otthon nem ezzel a beállítottsággal találkozunk, úgyhogy komoly erőfeszítésekkel kell rávenni magunkat a pozitív gondolkodásra. Töltsünk minél több időt pozitív emberek társaságágában, olvassunk minél több pozitív könyvet és cikket, ez is sokat segíthet. Egyénfüggő, hogy kinek milyen módszer válik be és mennyi időre van szüksége az áthangoláshoz. Az Optimista Klub oldalán is bátran böngészhetnek az érdeklődők, végzünk optimista sajtófigyelést, összegyűjtjük a legfontosabb írásokat és közzétesszük. Rá kell szoktatni magunkat a pozitív gondolkodásra. A távirányító nálunk van, mi döntünk arról, hogy hova kapcsolunk. Az önértékelésünknek is jót tesz, ha sikerül elérnünk az optimista gondolkodást, hiszen komolyan megharcoltunk érte. Az oldalunkon megtalálható egy teszt, amely optimizmust, önértékelést és a megküzdési képességet is mér. Ha valaki kitölti, akkor a három témát körbejárva értékelést és jó tanácsokat is kap.

IÉ.: Kutatások bizonyítják, hogy a magyar egy pesszimista nép. Mi lehet ennek az oka?

R.M.: Ez egy rossz minta eredménye. A magyar egy istentelen, pesszimista nemzet. Bármelyik irányba nyitnánk – akár a vallás, akár a gondolkodás -, nagy eredményeket lehetne elérni. Mindig csak várunk a másikra, hogy ő lépjen, ő csinálja meg. A magyarok Pató Pál „Ej, ráérünk arra még" elvét követik. Joó Sándor református lelkész szavait idézve: „Ha ezt nem, akkor mit? Ha most nem, akkor mikor? Ha én nem, akkor ki?" Ebben a három sorban minden benne van. Fontos megjegyezni azonban, hogy pozitív változás érzékelhető, ugyanis egyre többen foglalkoznak magukkal, a fejlődésükkel. A folyamat elindult, azonban nem látványos, hiszen ez egy lassú tendencia. Nem másokat, hanem magunkat kell megváltoztatni. Azonban, ha mindig ugyanazt csinálom, ugyanaz lesz az eredmény.

IÉ.: Nemcsak pesszimisták vagyunk, de önértékelési zavarokkal is küzdünk.

R.M.: Ez szocializációs probléma, a magyarok egyik legnagyobb gondja. Az önértékelési zavart legtöbb esetben otthonról hozzák az emberek, mert nem kapják meg a megfelelő elismerést.

IÉ.: 1990-ben hozták létre az Optimista Klubot.

R.M.: Én 1996-ban csatlakoztam, Cronio Perez Kolumbiából származó pszichológussal kicsit felpörgettük a tevékenységünket, jártuk az országot, roadshowkat rendeztünk, előadásokat és osztályfőnöki órákat tartottunk. Most már inkább az interneten próbáljuk terjeszteni az optimista gondolkodást, így nagyobb eredményeket tudunk elérni. Nemcsak a tesztet lehet kitölteni nálunk, hanem anonim, ingyenes pszichológiai tanácsadást is biztosítunk. Valljuk, hogy mindenki jó, mi ezt próbáljuk belőlük kihozni.

IÉ.: Érdekes, hogy szegényebb országokban sokkal boldogabbak az emberek. Mi lehet ennek az oka?

R.M.: Cronio három kultúrát hasonlított össze – Kolumbiát, Németországot és Magyarországot. Kiderült, hogy Kolumbiában sokkal boldogabbak az emberek. Ott két dollár az átlagkereset, ezért nem gondolnak a holnapra, az „élj a mának" elvét követik. Ott polgárháborúk dúlnak évszázadok óta, ezért megtanultak az apró dolgoknak is örülni. Ha mi magyarok arra koncentrálnánk, amink van és nem arra, amink nincs, sokkal boldogabb nemzet lehetnénk.

Forrás: igenelet.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Rebeka , 2017.03.01. 14:25:07
Egyetértek Joó Sándor református lelkész Úrral, az előttem szóló Ildikóval, s NEM utolsósorban R. M.-el. Már akkor megkeresett mikor Klub jóváhagyását intézte... Kijött HOZZÁM a ZsKF..-be , ami azóta ZsKE -lett, ahol én ép egy előadást hallgattam...nagyon NEVES E.-MI TANÁROK, Professzorok tartottak, tartanak..hetente, 1-2 órában ma is, hogy adnám e az aláírásom a Klub meg alakításhoz mert még pár aláírás hiányzik...Természetesen adtam.. (akkor ismertem meg személyesen RM.-t) Azóta is minden cikket elolvasok, betartom amit Ő javasolt, pici erőfeszítéses TORNÁT(jobb-bal -láb..! ) megküzdök a "Pató-Pálokkal" -próbálom leküzdeni..Őket, a "korombeli baráti köröm el is hagyott.." De nem érdekel..van MÁS aki NEM negatív...De sok helyre NEM ..JUTOK el, most a gerinc fájdalmaim miatt..
De volna egy javaslatom..az RM.nek kellene egy ELŐADÁST tartani...ott a ZsKE-n ...mert a létszám 350-450, 50 -s Hallgató..Talán érdemes volna ezt a "vonalat" is megpróbálni..Mert az "Atyai gazdája egy igen , értékes pozitív gondolkodású Tanszékvezető Tanár..több könyv szerzője. Ő hozta létre ezeket az előadásokat.Budapest szerte és már vidéken is... Megtalálhatók az 50 k a Facebookon is...Ő is.
Talán (?) egy misét -megérne egy előadás..hátha kevesebb "Pató- Pál" EMBER LENNE...üdvözlettel Rebeka :-) 2017 03 01
Rózsahegyi Márk, 2017.02.23. 15:19:14
Kedves Ildikó. Köszönöm az értékes hozzászólást. Üdvözlettel, Rózsahegyi Márk
Fabricius Ildikó, 2017.02.23. 11:40:18
Három gondolathoz csatlakoznék:
1. Minden történésnek van valamilyen "pszichés haszna", pl. ha akár csak aktívan részt veszel vmiben, - a végeredménytől függetlenül is,- jutalomértékű, hogy tettél érte . A sikertelen történésnek pedig levonhatod a tanulságát /ha érted, h. miért nem sikerült/ és felhasználhatod legközelebb.

2.Ha vmit elutasítok, akkor itt nem ér véget a történet, hanem ki kell termelem magamból, hogy helyette mit is akarok! A NEM után következnie kell egy IGENNEK is, ez a probléma megoldása -legalább is gondolatban!

3.Columbia -"élj a mának és örülj az apró dolgoknak is" - a mi kultúránkra lefordítható használhatóság: ha veszed a fáradtságot és minden nap értékeled azt, ha valamilyen jó érzést szereztél magadnak vagy másoknak -akkor te a mának is éltél és a részeket is ugyanúgy tiszteled és értékesnek tartod, mert ebből fog összeállni egy egész és az a teljes, ami után mindannyian vágyakozunk!
Böszörményi Judit, 2017.02.22. 21:09:38
Igen, bátran előre!

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások