optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Híres emberek - Optimista riportok > Muhari Zoltán is optimista

Muhari Zoltán is optimista

2009.12.04.

Néhány mondatban bemutatkozna? Mi az amit Önről tudni érdemes?

Muhari Zoltán vagyok, Panyola község polgármestere 2006 október óta. Panyolára 2002 ben kerültem, harmadmagammal, hogy a helyi lepusztult pálinkafőzdét felújítva piacra juttassunk a későbbiekben hungarikumként jegyzett terméket: a Panyolai Elixír Pálinkát.  Ezzel el is indult (még nem tudatosan) egyfajta helyi termék felkarolása, hiszen a legfontosabb alapanyag a helyi szilva őshazája Panyola. Gyakorlatilag tömegével szaporodik az árterületeken a község határában, amit a helyi lakosok újra elkezdtek telepíteni, hiszen a pálinkafőzde biztos piacot jelent a szilvának. Az üzem vezetéséből kilépve polgármesterként azt láttam, hogy az emberek nagy része bejelentett munka hiányába meglehetősen nehezen él. Munkakörömnél fogva, és ambícióim miatt úgy éreztem, hogy a helyipiac kezdeményezés segítség lehet kezdetben néhány, később több embernek, családnak. 

Mikor találkozott a helyipiac mozgalommal?

 

Egy éve keresett meg a mozgalom ötletgazdája, Pál Rudolf, hogy már három éve elkezdett előkészíteni, egy projektet, ami a helyi termények és helyben feldolgozott termékek o­n-line piacra jutását támogatná.

A projekt, a helyi őstermelők, vállalkozások és települések együttműködésén alapulna, és ebben fontos koordináló szerepet szánna az önkormányzatoknak. Rudi Budapesten él, de ő is „földink”, ezért szeretne ezen a vidéken, először a gyakorlatban tesztelni elképzeléseit, és elindítana egy, a helyi gazdaságok szövetségén alapuló mozgalmat.

 

Milyen sikereket értek el a Helyipiac mozgalom keretében?

 

Panyola község 630 lelket számláló szatmári kis település, amely a keleti végeken csodálatos földrajzi környezetben, és picit elzártan a Szamos, a Túr és a Tisza folyók ölelésében fekszik. Az itt élő emberek, ipari létesítmények híján, zömmel mezőgazdaságból élnek. Ki ne ismerné a méltán híres szatmári szilvát, a jonatán és egyéb nemes alma fajtákat, vagy a milotai 10-es papírhéjú diót? A falu polgármestereként rájöttem, hogy ismerni még csak ismerik az emberek, de közvetlen forrásból beszerezni mindezeket már nem igazán tudják. Ez a felismerés volt, ami a Helyi piac "a helyi gazdaságok szövetsége" nevű társadalmi megmozdulás felé orientált, és tett harcos képviselőjévé. Ennek legfontosabb eleméhez, a „helyipiac.hu” internetes kommunikációs rendszeréhez, elsőként csatlakozott a falunk.

Azt elismerem, hogy amikor Rudi az ötletgazda megkeresett, erős képzelőerő kellet ahhoz, hogy elhiggyem ennek a kereskedelmi értékét egy ilyen kis, világvégi faluban. De az idő engem és a kezdeményezőt igazolta, hiszen számos helyi termék jutott el tudatos fogyasztóhoz csak azért, mert a helyipiac.hu honlapon Panyola termékei (www.helyipiac.hu/panyola ), pl a lekvár, a pálinka, a dió és mindenféle helyi termék elérhető lett.

Konkrétan „helyi szilvafa” csemetéből több száz db jutott el az ország sok pontjára. (Sőt, már külföldre is!). Almára, burgonyára szintén jöttek megkeresések, ezek az üzletkötések is sikerrel zárultak időközben.(Az egyik egy Spanyol importőr). Augusztus végén valósult meg üzlet a szilvára, mint friss gyümölcsre. És ami nemrég rárult le, az 20 mázsa héjas dió értékesítése Szlovákiába. 300ft-os kilónkénti áron, ami 20-30 Ft-al több mint az átlagos felvásárlási ár. A Panyolán lakó termelőknek ez az egy üzlet 600 000 ft árbevételt hoz.  Jelenleg folyamatban van heti 15.000 házi tojás beszállítása szlovákiába,(az üzletek szervezésében több település és kistérség vesz  részt!) és hámozott alma beszállítása egy német tulajdonu étteremlánc részére!  Azt gondolom, hogy ezen a ponton már megérte a befektetett HIT. Ugyanis más nem is kell hozzá. Talán még a plusz néhány óra koordinálás hetente. De amit még nagyon fontosnak tartok, hogy azok is elkezdtek "együttgondolkodni"  a helyi gazdaságunkról, akik eddig csak az egyéni érdekeiket tartották szem előtt.

 

Mit gondol a Helyipiacot bármelyik település, megvalósíthatja?

 

Ma már azt mondom, hogy ez nem lehet kérdés. Minden felelősen gondolkodó vezetőnek kötelessége felmérni a helyi gazdaságuk lehetőségeit, és az érintettek (őstermelők, helyi vállalkozók) bevonásával egy gazdasági stratégiai tervet készíteni. Miután ez megvan, nem szabad kényelmesen hátradőlni, hanem cselekedni kell a terv megvalósításáért.

Régóta beszélünk arról is, hogy az önkormányzatok, Szolgáltató Önkormányzatként ne csak az állami támogatások mértékétől pályázatok elbírálásától függjenek, hanem helyi és térségi összefogással fenntarthassák működőképességüket, és megvalósíthassák elképzeléseiket. Ebben nekünk, már sokat segített a helyipiac mozgalom.Most már egyesületi formában is támogatni tudjuk a helyi kezdeményezéseinket. (Az egyesület elnöke Sztolyka Zoltán Rozsály község polgármestere, akinek Önellátó Település modelljét szintén ajánlom minden településvezető figyelmébe!) A siker nem jön gyorsan, és főleg nem munka nélkül. Tehát kitartó, akaratos és mindennapos, rövid, de intenzív munkát igényel. És nagyon fontos a hit a tevékenységünkben. De azt hiszem, mindenhez, amit csinálunk, szükség van ezekre a dolgokra.

Nálunk, Panyolán egy-egy sikeres értékesítést követően mindig egyre nagyobb az érdeklődés. Az első sikerekig a legnehezebb az út. Mi már túljutottunk ezen!

 

Úgy tudom, hogya helyipiac mozgalom, szinte még csak bontogatja a szárnyát, de már Norvégiából érdeklődnek, hogy szeretnék ugyanezt a programot ott is megvalósítani.

 

Igen, ez érdekes,( és tanulságos is)mivel eddig mi jártunk Európának arra részére tapasztalatszerzésre, most pedig mi adhatunk majd át tapasztalatot, egy tőlünk lényegesen fejlettebb gazdasággal rendelkező országnak.

Ez további megerősítés számunkra, hogy jó úton járunk, és arra bíztatok minden kollégámat, hogy tegye meg a kezdő lépéseket, csatlakozzon hozzánk, és állítsuk vissza a helyi magyar termék becsületét nemcsak itthon, hanem határainkon túl is.

 

Ön szerint mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a Helyipiac?

 

Inkább nem mi, hanem kik? Helyi termék ugyanis van bőven az országban mindenütt.

Aktív, érdeklődő polgármester, (valamiért, és nem valami ellen létrehozott) civil mozgalom sajnos már kevesebb. De azért találta ki Rudi ezt a rendszert, hogy a hozzám hasonló agilitású embereket(polgármestereket), lokálpatriótákat, jó szándékú kezdeményezéseket összehozzuk, és együtt, egymást segítve kiépítsük az országos hálózatot. Ezen belül pedig, dolgozzunk Együtt, Egy Optimista Magyarországért!

Önnek mi a véleménye az optimizmusról? Ön optimista?

 

Viccel? Ha nem hinnék a munkámban, és a munkatársaimban, nem beszélgetnénk most itt, egy remek, a helyi termékeken, és azok piacra jutását segítő kezdeményezés kapcsán!Persze hogy bízok!

 

Köszönöm a riportot! 

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Kiss Györgyné, 2011.08.16. 13:55:53
Jó fej vagy, biztosan Rád szavaznék! "Fogjuk egymás kezét, ahogyan soha még...
Szondi Ferenc, 2011.03.22. 14:28:52
A piacrol jut eszembe :
Megy a falusi a varosi piacra es tobbek kozt lat egy arust aki biliard golyokat arul , mi ez kerdi ?
az arus ( trefabol) ez elefant tojas !ul rajta egy hetig es ki
kelnek kis elefantok.
vesz a pasi ket elefant tojast ul rajta par napig szorgalmassan jon a lanya Papa megnezem kikeltek e a kis elefantok es ala nyul ,Papa ,Papa fogom a kis elefant ormanyat !!!
duhos lesz az oreg ......... fogod te az apad.............at

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások