optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Neurológusok mondják, hogyan legyünk boldogok.

Neurológusok mondják, hogyan legyünk boldogok.

2015.11.14.

Hogyan legyünk boldogabbak? - A neurológusok megmondják. Számtalan tanácsot kaphatunk a boldogsággal kapcsolatban, könyvekben, internetes blogokban, újságcikkekben, ám ezek sokszor megfoghatatlanok, sőt zavarosak. Az idegrendszerrel foglalkozó tudósok azonban sokkal pontosabbak: következzen néhány egyszerű, de annál hatékonyabb szokás.

Az agyunkban nagyon hasonló idegrendszeri pályák aktiválódnak akkor, ha büszkék vagyunk, mint ha szégyent vagy bűntudatot érzünk. Éppen ezért szeretünk "tocsogni" az önsajnálatban és az önvádban, hiszen az az agyunk jutalomközpontját is aktiválja.

Az aggodalmaskodás is kellemes érzésekkel tölthet el, ráadásul ez idegrendszert is megnyugtatja. Ellentmondásosnak tűnik, de az aggodalmaskodás valahol jó érzés, hiszen legalább teszünk valamit a problémánkkal kapcsolatban. Hosszú távon azonban rendkívül káros lehet, ám egy egyszerű kérdéssel visszájára fordíthatjuk a negatív érzelmeket. Egyszerűen kérdezzük meg magunktól, hogy miért vagyunk hálásak. A hála az agynak azon részét aktiválja, ahol a dopamin nevű hormon is termelődik, de a hála érzése a szerotoninra is jó hatással van. A hála arra készteti az agyat, hogy a pozitív dolgokra koncentráljon, ez pedig a boldogság (biokémiailag is alátámasztható) növekedésével jár együtt. A boldogság sötét oldalaMindenki boldog (vagy legalábbis boldogabb) szeretne lenni, sokan ezt tartják az élet céljának és értelmének. Azonban a boldogságra nem szabad tökéletesen jó dologként gondolni, lehetnek ugyanis árnyoldalai is - állítják amerikai pszichológusok. Kiderül az is, miért.

Időnként mindenkinek lehet rossz kedve, ám ezen is könnyen segíthetünk: próbáljuk meg minél pontosabban megnevezni ezt a negatív érzést. Egy kísérletben MRI-készülékkel vizsgálták önkéntesek agyát, akik különböző érzelmeket mutató arcokat figyeltek. Az érzelmek látványának hatására az amigdala aktiválódott, ám amikor arra kérték őket, hogy nevezzék is meg az érzelmeket, más agyterületek is aktivitást mutattak, ugyanakkor az amigdala aktivitása csökkent. Vagyis az érzelmek tudatos megnevezése enyhítette azok hatását. Ez a módszer ráadásul a lehető legegyszerűbb szavakkal is működik, és akkor is hatásos, ha nem magunknál, hanem másoknál alkalmazzuk (tehát igyekszünk megfogalmazni, hogy mások hogyan érezhetik magukat).

Szintén jótékonyan hat az agyunkra, így a boldogságunkra az is, ha döntést hozunk egy problémával kapcsolatban - ez ráadásul a problémamegoldást is segíti. A döntéshozatal ugyanis önmagában képest csökkenteni a szorongást és az aggodalmaskodást, mert aktivizálja a prefrontális kortexnek nevezett agyterületet, emellett pedig a striatumnak nevezett rész aktivitását csökkenti (ezt a területet a negatív impulzusokkal és rossz szokásokkal is összefüggésbe hozták már).

A döntéseknek ráadásul nem kell tökéletesnek lenniük, a szakemberek szerint az is megfelelő, ha az "elég jó" megoldást választjuk. Az "elég jó" választások az úgynevezett dorsolaterális prefrontális részeket aktivizálják, ez pedig az erő és az ellenőrzés érzését adja. Vagyis, ha képesek vagyunk dönteni, akkor az agyunk úgy érzékeli, hogy uraljuk a helyzetet, ez pedig csökkenti a stresszt, sőt kellemes érzésekkel is eltölt minket. A döntés, választás ugyanis a dopamintermelődést is serkenti. A szakemberek szerint ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy sokkal boldogabbak leszünk, ha eldöntünk valamit, kitűzünk egy célt, és azt végig is visszük, mint ha a jó dolgok csak úgy véletlenül megtörténnek velünk.

Végül, az utolsó tipp a neurológusoktól: az emberi érintésnek, egy simogatásnak, ölelésnek rendkívül nagy hatása van a hangulatunkra és a boldogságra, hiszen a szeretettség és elfogadás megnyugtató érzését adja. Szintén MRI-felvételek alapján kiderítették, hogy a kirekesztettség és a visszautasítás ugyanazokat az idegpályákat aktivizálja, mint a fizikai fájdalom. Az érintés növeli az oxitocin hormon termelődését - ez a felelős a szerelmesek felhőtlenül boldog lelkiállapotáért, vagy azért a mindent elsöprő szeretetért, amelyet az anyák éreznek a gyermekük iránt. Ha tehát szeretnénk kellemesebben érezni magunkat, érintsük meg valakit, még egy egyszerű kézfogás vagy vállveregetés is jótékony hatású lehet!

Összefoglalva: ha boldogabbak és elégedettebbek szeretnénk lenni, a következő egyszerű szokásokat érdemes gyakorolni: kérdezzük meg magunktól, miért vagyunk hálásak, nevezzük meg pontosan a negatív érzelmeinket, döntsünk többször, és öleljük, érintsünk meg minél többször a hozzánk közel állókat.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Margó, 2016.01.12. 16:46:09
Igen, valóban tanulságos a cikk.Rengeteg ilyet olvastam az utóbbi egy évben.Amikor valaki nyolc éves ápolás után egyedül marad, és nincs kihez szólni vagy visszaszólni, vágyódni egy simogatásra, ölelésre.Hiába tudom és olvasom ezeket, ettől a vágy még szinte fizikai fájdalom.
Bognár Márta, 2015.12.17. 21:31:20
Kedves Mindenki! A Boldogság, Derű 50 %-ban genetika :), 10 % a körülmények és 40 % Tőlünk függ, tehát hajrá :) Nekem Apukám egy nagyon derűs ember volt, szerencsésnek érezhetem magam. A HÁLA érzet valóban nagyon FONTOS! S szerintem nagyon hasznos, mint azt más szakemberek is javasolják, hogy esti ELALVÁS előtti FÁZISBAN gondoljunk arra, amit szeretnék JELEN időben! S ezt, mint ÚJ szokást lehet minden nap gyakorolni :) ÚJ szokásokat nem könnyű kialakítani, de simán sikerülhet, minden elhatározás kérdése :) S ÉN a 4 éves ikreimet már a POZITÍV pszichológia szerint nevelem, terelgetem és mennyivel könnyebb lesz így Nekik. Mindig mondom, hogy egyet kiemeljek, hogy "arra gondolj, amit szeretnél". Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!
Péter, 2015.11.20. 8:40:43
Jó étvágyat Agyalkák. :)
V.Zsuzsi, 2015.11.16. 14:45:46
Hol lakik a boldogság?...kérdezte tőlem egy ötéves ovi-jógi./ovisoknak is tartok jógafoglalkozásokat../A fejünkben?..a szívünkben?...a lelkünkben? Nagyon bölcsek a gyerekek,így beszélgetni kezdtem velük a e témában.Végül megkérdezték,hol van az én boldogságom? Bennem...minden sejtemben,mivel boldog vagyok,hogy vagyok és boldog vagyok,hogy ti vagytok.Boldog vagyok,hogy adhatok..mosolyt,simogatást,bármit...csak úgy..hogy nem várok érte SEMMIT.
Erőszak-mióta emberré váltunk-mindig volt,van és lesz.Ez az ÖRDÖGÜNK.De van az ANGYALUNK,aki sokkal testesebb,erősebb...etessük hát az ANGYALUNKAT!
Rózsahegyi Márk, 2015.11.15. 18:34:28
Hát igen, sajnos mindig is lesz gyűlölet a világban, de a jó hír hogy szükségünk van a rosszra. Ez a világ rendje. Ahogy a sötétséget felváltja a világosság, úgy kell mindenkinek elköteleződnie a jó mellett. Hogy tudsz jót cselekedni? Ha van melletted valaki, akkor öleld meg. Ha van gyereked adj neki egy önzetlen puszit. Ha nincs senki, akkor menj fel a közösségi oldalra és ossz meg egy pozitív érzelmet árasztó üzenetet, de elég ha csak egy mosolyt osztasz meg azokkal akiket nem ismersz. Szóval ne mondd nekem hogy nem tudsz jót cselekedni, mert nekem van két erős kezem, két erős lábam, és a vállam is masszív. Mondd ha tehetek valamint érted.....
Virág, 2015.11.15. 12:04:00
A szomorú történetekben vannak megható pillanatok, például az összefogás ereje, akik eddig idegenként mentek el máskor, most segítenek a rászorultakon. Vannak nehéz idők és mindig is lesznek. Az én döntésem mivel akarok azonosulni.
Klára, 2015.11.14. 20:08:52
Köszönöm ezt a cikket. Nagyon tanulságos , érdemes betartani az
ajánlásokat. Saját tapasztalatom alapján tudom, hogy így van.
Rebeka!, 2015.11.14. 11:59:57
Nagyon szépek ezek a gondolatok , se sajnos vannak nagyon SOKAN akiknek NEM mindig van "éppen KIT ölelni!"

S amikor ilyen szörnyű dolgokat hallunk...amire MA ébredtünk...a PÁRIZSI TERROR TÁMADÁS....SOK-SOK LELŐTT ÁLDOZAT...ártatlanul, ilyenkor : nem igazán lehetünk boldogok..:-(Gyászol a világ! Hajtsunk fejet mi is-és gyújtsunk gyertyát emlékükre..A Hozzátartozók fájdalmában osztozzunk....!!! 2015 11 14 12:00 :-( :-( :-(

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások