optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Nevetés jogára oktatják a németeket!

Nevetés jogára oktatják a németeket!

2006.02.08.

A pszichológus Susanne Maier hetente kétszer oktatja nevetésre a németeket, ami kétségkívül rájuk is fér. - A szegényebb országokban általában többet nevetnek az emberek, mint nálunk. Arrafelé mások az értékek, az életet önmagáért élvezik, a nevetés pedig a túlélés egy módja. Mi a teljesítményre, a megszerzett javakra koncentrálunk, és képtelenek vagyunk lazítani.

Az indiai eredetű nevetőjóga épp ezt a célt szolgálja. Orvosilag bizonyított, hogy a nevetés boldogsághormonokat szabadít fel az agyban, oldja a stresszt, sőt Maier asszony szerint még az immunrendszert is erősíti. ő legalábbis még influenzás sem volt, mióta odafigyel rá, hogy eleget nevessen. Ulrikének, a sápatag német matematika-tanárnőnek orvosa javasolta a kurzust: - Az utóbbi időben streszszes az életem, a gyerekekkel sem könnyű. Egyszer csak észrevettem, hogy elfelejtettem nevetni - vallja be félszegen.

Az első kacarászások még nem szívből jönnek. Míg a haladó diákok már az első tenyércsapkodásoknál harsány jókedvre derülnek, az újak arcán zavart mosoly ül. - A nevetést lehet, sőt, kell erőltetni, fokozatosan eljutunk a műmosolytól a szívből jövő hahotáig - magyarázza Maier. - Az agyunk arra is reagál, ha mosolyra húzzuk a szánkat, ezzel máris beindítjuk a nevetőreflexeket. Még arra sincs szükség, hogy valami nagyon vicces dologra gondoljunk. A feszültségoldásban fontos szerep jut a légzésnek, ezért pihenésként elvégzünk néhány jóga-légzőgyakorlatot is.

Végül hanyatt fekve, csukott szemmel heherészik-nyerít a csoport. Maier asszony elöl jár a szuszogásban, sóhajtozásban, s a hangok még a legsavanyúbb tanítványt is hangos kacajra fakasztják. Kivételt képeznek a férfiak, akik gondosan kerülik a tanfolyamot. - A mi társadalmunkban a nők nevetnek, a férfiak pedig megnevettetik őket. A kurzusra is 90 százalékban nők jönnek. A férfiak jóval kevesebbet tesznek az egészségükért, míg a nők hajlandók sok mindent kipróbálni, hogy jobban érezzék magukat. Volt egy tanítványom, aki egy jól sikerült nevetőóra után ment állásinterjúra, és több év munkanélküliség után végre felvették, mert még az önbizalma is megnőtt. Egy másik váratlanul elsírta magát az óra közepén, és miközben vigasztaltam, hálásan köszönte, hogy végre feloldódtak az érzelmi görcsei.

Berlinben egy év alatt több nevetőklub is alakult, a tagok legutóbb kivonultak a Reichstag elé és nevetőnapot rendeztek. Egy angol turistacsoport csatlakozott is hozzájuk, és nem győztek álmélkodni, hogy milyen vidámak ezek a németek. Maier tart nevetési továbbképzést vállalatoknál is. - Ha a menedzsment azt akarja, hogy az új csapat jól működjön, laza, kellemes legyen a hangulat, akkor hajlandó erre áldozni - mondja. - Iskolákban is voltam, ahol a tanítás megkezdése előtt tartottunk egy negyedórás "nevetési tréninget". A gyerekek utána jobban tudtak koncentrálni, arról nem is beszélve, hogy mindenki pontosan jött. De vannak komolyabb példák is, Indiában börtönökben is tartanak ilyen kurzusokat, hogy csökkentsék az agresszivitást.

Susanne Maier a német kormánytól még nem kapott felkérést, de müncheni kollégája, a nevetésről könyvet is író Heiner Uber már ajánlgatta, hogy két hét alatt vihogó iskoláslányt farag a szigorú tekintetű Angela Merkelből. Nem jelentkezett még Franz Beckenbauer sem, aki pedig maga mondta: a nyári foci-világbajnokságra minden készen áll, most már csak mosolyt kéne varázsolni a német vendéglátók arcára.

De ki tudja, ami késik, nem múlik.

Forrás: http://www.nol.hu/cikk/393410/

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások