optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Nők lapja

Nők lapja

1999.06.30.

Bórura derű, Tagságot verbuvál az Optimisták Klubja. Reménykedni jobb, mint lemondóan búsulni. A nevetés is egészségesebb - és hatásosabb -, mint a búskomorság. Hát akkor?

Amikor egy Dél-Amerikából jött, vidám pszichológusjelölt már kézhez kapta a diplomáját, elhatározta, megszolgálja budapesti tanulóéveit. Megtanítja mosolyogni és bizakodni a magyarokat. Cronio Pérez itteni barátaival megalapította az Optimisták Klubját.

Tizenhárom évvel ezelőtt tanulni jött Dél-Amerikából. Eleinte nagyon rosszul érezte magát nálunk, mert nem beszélte a nyelvet, nem voltak barátai. Aztán meg tanult magyarul, megismerkedett a kultúránkkal, kezdte megtalálni a helyét. Az egyetemen az optimizmus és pesszimizmus lett a szakterülete, ebben a témában írta a szakdolgozatát, később a disszertációját is. A különböző kultúrákat összehasonlítva azt tapasztalta, hogy a magyarok nagy részének alacsony az önértékelése, inkább kívülről várják problémáik megoldását, és felgyülemlett feszültségeiket önmaguk ellen fordítják. Ez nem csak a munkanélküliekre, hanem az aktív dolgozókra és az egyetemisták csoportjára is jellemző, állította. A Magyarországon elterjedt pesszimizmus a fiatalokat, a gyerekeket is érinti. Arra kellene törekedni, hogy rájuk ne ez legyen a jellemző, hanem úgy kezdjenek hozzá mindenhez, hogy van értelme, lehet megoldást találni.

Van nálunk egy mondás - kezdi Cronio Pérez - "Neveld a gyereket, akkor nem kell majd a felnőttet megbüntetni." Tulajdonképpen ez a célunk.

Valószínűleg sokan furcsának találják, hogy egy külföldinek jut eszébe azért tenni, hogy optimistábbak legyenek a magyarok, de Cronio Pérez szerint erre egyszerű a magyarázat. - Amióta itt vagyok, sok pozitív dolgot kaptam a magyaroktól, ezt szeretném viszonozni, és kamatoztatni az eredményeimet a gyakorlatban. Tanítani szeretném, hogyan lehet elsajátítani az optimista gondolkodást.

A programban a hangsúlyt a megelőzésre helyezik. Ebben segít az Optimista Honlap az interneten. Itt pszichológusok és pszichológia szakos hallgatók tanácsokkal segítik a fiatalokat problémáik megoldásában. Akár névtelenül is lehet jelentkezni, ha valakinek segítségre van szüksége. Lehetőség van véleménynyilvánításra, csevegésre, olvasható az optimista horoszkóp, gyermeki és emberi jogok rovat, s külön helyet kaptak például a drogokkal vagy a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések.

Érdemes megnézni a játékokat is. A Szerelem utolsó látásra című oldalon olyanok is megismerkedhetnek egymással, akik az ország egymástól távoli pontjain élnek. A Virtuális család rovatban állami gondozott gyerekeknek keresnek "családtagokat", akik "nővérként","bátyként" vagy akár "nagymamaként" kapcsolatba léphetnek a gyerekekkel.

Magyarország általános és középiskoláiba plakátokat és ismertetőanyagokat juttatnak el, hogy minél több gyereket vonjanak be a programba. Játékos rendezvényeket szerveznek, ahol beszélgetnek velük az őket leginkább foglalkoztató kérdésekről. Nyáron a Duna-parton sportutcát szerveznek, itt vasárnaponként a családok együtt sportolhatnak, kikapcsolódhatnak. Néhány hónapja szombatonként Budapest egyik ismert diszkójában is találkozhatnak a fiatalok az Optimista Klubbal. Hamarosan megjelenik az Optimista Magazin, amely minden klubtaghoz eljut majd.

Készül egy rajzfilm Krokovács Krokodizsirol, az optimista krokodilgyerekről, aki pozitív példakép lehet a gyerekeknek. Erre Cronio Pérez különösen büszke.

- Nagy örömünkre szolgált, hogy Vincze Tamás alkotta a figurát, amely egyébként a klub kabalaállata is. Jankovics Marcell elvállalta a rajzfilm kivitelezését.

Az első hétezer ötszáz klubtagsági igazolvány már elkészült, két-három éven belül akár százezer tagja is lehet a klubnak. A teendő csupán annyi, hogy nehéz helyzetekben is optimisták maradjunk, higgyünk önmagunkban és másokban. Ez ma nem könnyű, de gyakran egy mosollyal többet érhet el az ember, mint gondolná!

Az Optimista Klub ingyenes. Hogy ez továbbra is így maradhasson, szponzorokat keresnek, akik támogatni tudnák programjaikat.

Bárki írhat, elektromos és hagyományos úton is, ha valamilyen kérdése van. (Az Optimista Klub címe: 1378 Bp., Pf. 4., vagy az internetcím: www.optimistaklub.hu) A belépés pedig egyszerű: egy mosolygós fényképet kell küldeni, és a belépési nyilatkozat aláírásával vállalja a jövendőbeli tag, hogy az Optimista szabályzat szerint igyekszik élni.

BÁCSKAI ANDREA

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások