optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Sansz

Sansz

2000.05.20.

Manapság sok szó esik a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának terveiről, az ország új arculatának kialakításáról, a kedvezőbb és tudatosabb önképformálásról. Amikor a magyarokat a legtöbb külföldi pesszimista nemzetként jellemzi, akkor különösen fontos olyan hazai kezdeményezések életre hívása, melyek pozitív gondolkodásra bíztatnak. E gondolat jegyében beszélgettem dr. Cronio Pérez pszichológussal, az Optimista Magyarországért Közhasznú Alapítvány elnökével.

C. P.: Gyakran elhangzik a jól ismert megállapítás: a magyarok pesszimisták. Úgy tunik, a rendszerváltással eloállt új helyzet olyan, eddig ismeretlen szituációkkal szembesíti az embereket, amelyekre a megfelelő választ, a megfelelő megoldási stratégiákat nem volt még alkalmuk elsajátítani. Az elmúlt rendszer passzivizáló, dependenciára hajlamosító társadalmi hatásait hirtelen felváltotta az aktivitás, a produktivitás, a dinamizmus igénye. Így az egyéni érvényesüléshez a kihívásokkal szembeni hozzáállás gyökeres megváltoztatására van szükség. A már korábban is jellemző pesszimizmus súlyosbodásának a romló életszínvonal okozta elégedetlenség-érzés, kétségbeesés is kedvez.

Ugyanakkor az ország kedvező külső arculatának talán legfontosabb előfeltétele, hogy a magyarok a jelenleg tapasztalhatónál pozitívabban viszonyuljanak Magyarországhoz, vagyis az ország belső megítélése javuljon. Jól ismert tény, hogy a Magyarországról nemcsak külföldön, de itthon is szélesen elterjedt vélekedés szerint az ország talán leginkább zavaró vonása a társadalmat átható pesszimizmus.

Az emberek inkább hajlanak az optimizmusra, mint a pesszimizmusra, de e hajlamuk mértéke csakúgy, mint a problémákkal való megküzdés módszerei, kultúránként jelentősen eltérnek. Az optimizmussal, illetve pesszimizmussal kapcsolatban különbözo összetételű csoportok körében az Egy Optimista Magyarországért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Cronio Pérez által végzett vizsgálatok, csakúgy, mint a jól ismert statisztikai adatok arra engednek következtetni, hogy ezen a téren Magyarország lakosságának jelentős része súlyos gondokkal küszködik. Kultúrközi vizsgálatokból az is kiderült, hogy ezek a problémák kulturális tendenciaként értékelhetők. 

A magyar munkanélküliek között végzett vizsgálatok szerint krízishelyzetekben, mint például munkanélküliség esetén a pesszimista emberek körében jelentősen emelkedik az öngyilkossági gondolatok megjelenésének gyakorisága (fél év alatt 51%-ról 72%-ra). Ez, különösen a magyar öngyilkossági statisztikák ismeretében, arra mutat, hogy az elterjedő pesszimista gondolkodásmóddal szemben reagálva, preventív beavatkozásra van szükség.

Egy nehéz helyzet megoldásának sikerét nemcsak magának a problémának az objektív súlya befolyásolja, hanem nagy szerepet kapnak az egyénre jellemző olyan személyiségvonások is, mint az önértékelés, az optimizmus, illetve pesszimizmus mértéke, a külső vagy belső kontroll attitűd, vagy a különböző megküzdési stratégiák alkalmazása. 

SANSZ: Milyen megfontolásból hoztátok létre az alapítványt?

C. P.: Mivel az említett attitűdöket és viselkedésformákat a szocializáció során sajátítja el az egyén, felnőttkorban már nagyobb erőfeszítést igényel megváltoztatásuk. Ezért érdemes egy preventív program kidolgozása, illetve alkalmazása során a figyelmet elsosorban az új generáció felé fordítani, hiszen "Ha megneveled a gyereket, nem kell büntetned a felnőttet."

Ilyen meggondolások alapján hoztuk létre az Egy Optimista Magyarországért Közhasznú Alapítványt, amely átfogó mentálhigiénés preventív program kivitelezését koordinálja. A produkció pszichológiai céljai mellett több olyan napjainkban aktuális problémára és megoldási módokra hívhatná fel a figyelmet, megfelelő szakértők bevonásával, mint a környezetvédelem, a kábítószer- és alkoholfogyasztás, a kriminalitás növekedése, vagy a gyermekbántalmazás.

Az Egy Optimista Magyarországért mentálhigiénés program célja a médiák és a telekommunikációs lehetőségek újszerű összekapcsolásával kedvező irányú társadalmi folyamatok kialakulásának támogatása, illetve a meglévő pozitív tendenciák megerősítése. A televíziós műsor valamint a rajzfilmsorozat mellett az Interneten már működő interaktív Optimista Klub köré szerveződik a tevékenység, amelynek keretében Interneten keresztül tartott mentálhigiénés tanácsadást végzünk. Továbbá a program indításával egyidőben, 1998. szeptemberében az ELTE pszichológiai tanszékén Optimizmus a Gyakorlatban címmel indítottunk előadássorozatot, neves előadók közreműködésével. 

Az Optimista Klub Célja közvetlen kapcsolat fenntartása klubtagjaival és a téma iránt érdeklődőkkel. A széleskörű kapcsolattartást biztosítja, hogy az Internet egyre több iskolában, illetve egyéni felhasználó számára elérhető.

Az Optimista Homepage az Optimista Klub számára közölt információkat tartalmaz mentálhigiénés programokról, szervezetekről, például a drogprevencióval, környezetvédelemmel, emberi jogokkal kapcsolatban. Számos, ezen a területeken tevékenykedő intézménnyel sikerült már felvenni a kapcsolatot, de a lehetőség nyitott további szervezetek, programok számára is.

Az Optimista Klubba akár Interneten keresztül, akár hagyományos levél formájában lehet jelentkezni. Minden klubtagnak el kell fogadnia a klub szabályzata által eloírt optimista viselkedésforma kritériumainak (lásd az Optimista szabályzatot), törekednie kell mind magatartásában, mind pedig gondolkodásában ennek megfelelni. Hogy a program minél népszerűbb és mindenki számára elérhető legyen, belépéskor tagsági díjat nem kell fizetni, továbbá minden szolgáltatása ingyenes.

A számítógépes hálózat nyújtotta állandó, közvetlen kapcsolat lehetővé teszi az érdeklődők részére szervezett egyéni pszichológiai tanácsadást, mely a preventív program szerves részét képezi. A klubtagok beküldhetik történeteiket, konfliktusos helyzeteikről szóló beszámolóikat, amelyek késobb a rajzfilmsorozat egyes epizódjainak és a televízió Optimista Klub műsorának alapjául szolgálhatnak.

Az Optimista Klub az Internet nyújtotta dinamikus interakcióra épül, így a felhasználók ötletei, javaslatai is alakíthatják, bővíthetik a lehetőségek sorát. 

SANSZ: nemrég hallottam az Optimista Turnéról. Beszélnél erről bővebben?

C. P.: Az Optimista Turné 1999-ben vette kezdetét. Magyarország számos középiskolájában jártunk már, hogy minél több diák és pedagógus ismerhesse meg az Optimista Klub filozófiáját. Látogatásaink során az iskolák kulturális és szakmai rendezvényein veszünk részt, amelyeken érdekes előadást tartunk az optimizmusról, a kulturális tendenciákról. 

A szakmai előadást igény szerint színvonalas, vidám szórakoztatóműsorral kötjük össze. A helyszínen jelentkezők számára optimista igazolványt állítunk ki, melyre ezután már csak mosolygós fényképüket kell felragasztaniuk. Az érdeklődők kérdőívünk alapján megismerhetik személységük optimista, illetve pesszimista vonásait, személyre szabott jótanácsokkal látjuk el őket. A foglalkozásokat dr. Cronio Pérez pszichológus vezeti.

Ha Önöknek is tetszik az Optimista Klub által kezdeményezett közhangulatformálás, ha szeretnék, hogy az Optimista Turné az Önök iskolájába is ellátogasson, kérem, írjanak a névjegyben található elérhetőségeinkre!

SANSZ: Köszönöm a beszélgetést.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások