optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Segített az PIASZ: lakást kapott a hajléktalan férfi

Segített az PIASZ: lakást kapott a hajléktalan férfi

2014.10.22.

Az év elején ismerhette meg az olvasó Pistát (Farkas Istvánt), azt a különös, kevés szavú, józan életű férfit, aki kitartó szorgalmával, békés természetével egy kellemes zuglói környék szeretett hajléktalanja lett. Tizenöt éve húzza meg magát a Fűrész utca és az Ilosvay Selymes Péter utca környékén Pista – az ott élők jelentik számára a családot –, és ez idő alatt intézménnyé vált. Ő tartja rendben a kerteket, ülteti, gondozza a fákat, bokrokat, összegereblyézi, begyűjti a lehullott leveleket, kéretlenül hányja el a havat a házak elől, amiért a környékbeliek lelkesen támogatják.

Meghívják reggelire, ebédre, uzsonnára, adnak neki meleg ruhát, forró teát, ágyneműt, takarókat, intézik az ügyeit is – például azt, hogy a ledolgozott évei után nyugdíjat kapjon –, és megalakították a „Pistáért Aggódók Szövetségét", a PIASZ-t. Gyermekpszichológus, orvos, tanár, grafikus, nyomdamérnök, fiatalok, középkorúak, nyugdíjasok. Tőlük kaptam levelet magam is, és ők kérték az önkormányzatot, hogy biztosítsanak valamiféle lakhatási lehetőséget a hajléktalanjuknak, mert a példásan viselkedő, hatvan feletti férfi egy fűtetlen, sufniszerű kalyibában húzza meg magát. A kérelmet negyvennyolcan írták alá, a szerkesztőségbe érkező levelet szintén.

Sok olvasónk reagált a cikkre. Nagy örömünkre egyetlen levélírónk sem tartotta jogtalannak a Pistáért aggódók kérését, és többen írtak arról, hogy remek közösség állhat mögötte, mert a története bizony rendhagyó. Nemigen jellemző, hogy egy hajléktalan patronálókra talál... Nem véletlen, hogy a cikkben megszólaló Dudás Krisztián Sándor, a Menhely Alapítvány munkatársa is azt nyilatkozta, hogy tíz éve dolgozik szociális munkásként, de ilyesféle történettel még soha nem találkozott. De az örvendetes végkifejlet sem tipikus! Néhány hete kaptam boldog levelet a Pistáért Aggódók Szövetségétől, amelyben arról értesítettek, hogy az önkormányzat egy parányi udvari lakással járul hozzá a férfi sorsának rendbetételéhez. Csoda? Az. Igaz, egy évre kapott fedelet a feje fölé, igaz, rengeteg munkát kell a lakásban elvégezni – festés, mázolás, vezetékek cseréje, szigetelés –, de tizenöt év után otthona lesz. Azt pedig az önkormányzat két munkatársától tudtam meg – akik elkísérték a lelkes csapatot „lakásnézőbe" –, ha rendesen fizeti a lakbért és a számlákat, akkor az egy évre szóló szerződése meghosszabbítható.

Mindenki segíti. A legfőbb mentora például abban, hogy okosan gazdálkodjon a kevéske nyugdíjával, mások munkával vagy pénzzel járulnak hozzá ahhoz, hogy a kicsi lakás otthonossá váljon. „Én még többet fogok dolgozni, mint eddig, minden rendben lesz velem" – mondta Pista csöndesen, amikor bezárta a lakás ajtaját, majd megemelte a nagy nap tiszteletére felvett kalapját. „Köszönök mindent a sok jó embernek, az önkormányzatnak meg a Nők Lapjának is" – dörmögte zavartan.

Forrás: Nők Lapja - V. Kulcsár Ildikó

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Jóvérné Tar Rebeka , 2014.10.22. 23:52:04
Ez igen nemes cselekedet ...mindenkinek dícséret érte.. Én magam is fel tudnék ajánlani egy jó meleg takarót...ha érte jönnének.De én csak Rózsahegyi Márkot ismerem..(igaz régen láttam...)de ha Ő érte jönne,,talán még mást is tudnék adni... ..Kérem a Márkot írjon emailon..,hogy beszéljünk, mert mostanában orvoshoz is járok..
...Üdvözlettel Rebeka 2014 10 22

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások