optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > "Szabadítsd fel magad!" kutatás - már mi magyarok is elégedettek vagyunk!

"Szabadítsd fel magad!" kutatás - már mi magyarok is elégedettek vagyunk!

2006.08.25.

A kutatás számos olyan kérdéskört vizsgált, amely az egyes országok lakóinak lelkiállapotára, életvezetési szokásaira, hangulatára vonatkozott. Nem meglepő módon az eredményekből kiderült, hogy a magyarok az egyik legkevésbé felszabadult nemzet Európában, ugyanakkor azért már nálunk is feltűnik néhány reményteljes tendencia. A kutatásban résztvevő országok: Hollandia, Dánia, Magyarország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Belgium.

A legelégedettebbek a hollandok, de mi sem panaszkodunk
Az elégedettséget vizsgáló kérdésre a magyarok háromnegyede pozitívan reagált, és csupán a válaszadók egynegyede ítélte úgy, hogy abszolút elégedetlen a jelenlegi helyzetével, életével. Ezek az értékek önmagukban biztatónak tűnnek, de azért ezzel még nem sikerült az európai elégedettek élbolyába betörnünk. A legelégedettebbek a hollandok 90%-s arányszámmal, ezután következnek a dánok 88%-kal, majd a belgák 82%-kal és a spanyolok 80%-kal. A magyar eredményeknél érdekes megvizsgálni a nemek megoszlását is, ezekből kitűnik, hogy a hölgyek jóval elégedettebbek, mint az erősebbik nem képviselői. Az elégedettség mellett a kutatásban vizsgálták azt is, hogy ki mennyire érzi magát egészségesnek. A legfittebb nemzetek nem meglepő módon a mediterrán népek: a listát a görögök és az olaszok vezetik 86-87 %-os arányszámmal. A déli országokban élőkről köztudott, hogy élvezik az életet, finom és egészséges ételeket esznek, minden nap sziesztáznak, sokat pihennek és átadják magukat a felszabadító pillanatoknak. A felszabadultság, a lazaság, az élet könnyed megélése sokat segít abban, hogy megőrizzék egészségüket és kellemes közérzetüket. A magyaroknak még lenne mit tanulni a déliektől, hiszen nálunk a megkérdezettek kicsivel több, mint a fele nyilatkozott úgy, hogy abszolút egészségesnek érzi magát.

A magyarok egyharmada képes arra, hogy felszabaduljon
Mit is jelent számunkra a felszabadultság? A legtöbben úgy érzik, hogy akkor felszabadultak, amikor azt csinálják, amit leginkább szeretnek. Mások akkor érzik felszabadultnak magukat, amikor az érzéseiket nem kell uralniuk, amikor bármit kiadhatnak magukból, legyen az a túláradó öröm, a heves izgalom vagy akár a könnyes meghatottság. Persze mindig akadnak olyanok, akik a kalandokat, az újjal járó izgalmakat keresik és akkor igazán felszabadultak, amikor új dolgokat próbálhatnak ki. Persze az is igaz, hogy nagyon sok élethelyzet megakadályozhat bennünket abban, hogy igazán felszabadultak legyünk: ilyenek például a határidők, a teendők és az azokkal járó stressz, a bennünket körülvevő technikai vívmányok (telefon, e-mail, internet, mobil stb.), illetve a szociális elvárások is bekorlátozhatják a jókedvünket. Az azért biztató, hogy a magyarok közel egyharmada úgy érzi, őt semmi nem tudja meggátolni abban, hogy felszabadítsa önmagát.

Nem vagyunk táncos-dalos nemzet, viszont sokat nevetünk
Érdekes, hogy a tánc, a zene, a nevetés milyen nagy mértékben befolyásolhatja a lelkiállapotunkat. Például az elégedettségi listán élen álló dánok és hollandok imádják a táncot és gyakran dalra is fakadnak. Ugyanakkor mi magyarok inkább nevetni szeretünk és a személyes kapcsolataink bensőséges megélése vidít fel bennünket. A magyarok több mint a fele ugyanis naponta ölelkezik, másik 15 %-uk pedig két-három naponta öleli át a hozzá közel állókat. Ezzel az intimitás listán fontos pozíciót foglalunk el az európai országok között. Ugyanakkor az örömünket nem nagyon szeretjük hangos örömkiáltásokkal, vagy spontán tánccal megmutatni. Míg a dánok és a hollandok egyharmada naponta táncra perdül vagy hangosan énekel, kiabál örömében, addig honfitársaink egyharmada soha nem énekel hangosan és nem is táncol. A nevetéssel már sokkal jobban állunk, hiszen a megkérdezettek nagy része, 77%-a minden nap nevet, de még a legszomorúbbak és legpesszimistábbak is legalább 2-3 naponta nevetnek.

Érzékek – a finom illat felszabadít
Úgy tűnik, hogy a magyarok leginkább a nevetéstől érzik magukat boldognak, a listában ezt az ölelések követik, az éneklés és a tánc pedig csak ezután következik. De az azért igaz, hogy a déli népekhez hasonlóan a mi is szeretjük a finom, érzéki, kényeztető dolgokat. A kutatásban azt is vizsgálták, hogy az öt érzék közül melyek a legfontosabbak a számukra. Imádjuk, ha finom illatokkal kényeztetjük el magunkat és felszabadítónak érezzük, ha a kedvenc illatunk az egész napunkat „körbelengi”. A válaszadók 83%-a gondolja azt, hogy a ruha friss illata felszabadító lehet, vagy legalábbis nagyon fontos a jó közérzet szempontjából. Természetesen nem vetjük meg a finom ízeket sem, és a legjobban egy csodálatos látványtól tudunk ellazulni.

Általánosságban elmondható, hogy más nemzetekkel összehasonlítva nekünk még van mit tennünk azért, hogy felszabadult nemzetté váljunk. De az azért már biztató, hogy közülünk a legtöbben elégedettek az életükkel, szeretjük az érzékeinket kényeztetni és feltűnően sokat nevetünk. Azért nem ártana, ha néha csak úgy spontán egy finom illat hatására, vagy egy örömhír hallatán mi is táncra perdülnénk, vagy dalra fakadnánk és átadnánk magunkat a határtalan felszabadultság érzéseinknek. „Szabadítsuk fel magunkat!”.

Forrás: http://www.uno.hu/news/story/217307

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások