optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Tudta? Adja tovább :)

Tudta? Adja tovább :)

2016.01.07.

8 új tény a boldogságról, amikről tudnia kell: Vannak, akik azért nem hisznek az igazi boldogságban, mert nem tudják, mit és hogyan kellene tenniük ahhoz, hogy átéljék azt, míg mások olyan illúziókat kergetnek, hogy csak materiális értékektől lehetnek elégedettebbek az életükkel. Pedig a szakértők sem győzik hangoztatni, hogy a lelki jóllét eléréséhez elég néhány apró lépés. A PsyBlog most össze is gyűjtött néhány új tényt a boldogságról, hogy a szkeptikusok is jobban érezzék magukat a bőrükben. A legtöbb ember általában boldog; Semmi baj az életközépi válsággal; Vegyen példát az idősekről!; Csinálja azt, ami jól esik!; A sétálás feldob; Utánozza az extrovertáltakat!; Tudatos mosogatás; Vadásszon az áhítatra!

A legtöbb ember általában boldog

Akár hiszi, akár nem, talán nem is kell semmi különöset tennünk ahhoz, hogy boldogok legyünk, egy friss tanulmány szerint ugyanis az emberek általában véve meglehetősen jó kedélyűek – függetlenül attól, hogy a világ mely részén élnek. A kutatók számos különböző gazdasági helyzetben lévő országot és népet vizsgálva állapították meg, hogy - hacsak nem éppen valamilyen erős érzelmi eseményen, traumán vannak túl - még a szerény körülmények között élő embereknek is enyhén pozitív hangulatban telnek mindennapjaik. A tudósok feltételezése szerint ez a "kollektív" boldogság az evolúciós kiválasztódásnak (túlélésért való küzdelem) köszönhetően genetikailag kódolva van bennünk, míg a krónikus depressziót vagy a pozitív érzelmek hiányát nem örököltük őseinktől.

Semmi baj az életközépi válsággal

Az élettel való elégedetlenség a középkorral együtt járó természetes krízisállapot, amivel mindenkinek meg kell birkóznia. Egy új kutatás szerint azonban ez a negatív hozzáállás 54 éves kortól kezd megszűnni - legalábbis a gazdaságilag fejlett országokban. Az életközépi válság 45 éves kor körül jelentkezik, és olyan jóléti államokban is igen elterjedt jelenség, mint Kanada, Amerika, Ausztrália vagy az Egyesült Királyság. Ennek egyik oka feltehetően az, hogy ilyenkor nagyobb nyomás nehezedik az emberek vállára a pénzügyi célok és sikerek elérése miatt. "Mivel ez az időszak jellemzően a karrier csúcsa is egyben, amikor a legtöbb pénzt kereshetjük, így kihasználhatjuk az ideiglenes válságot arra, hogy megalapozzuk időskori jóllétünket"- nyugtat meg Angus Deaton professzor, a tanulmány társszerzője. A 160 országra kiterjedő felmérés eredményei alapján azonban az élettel való elégedettség szintje a földrajzi elhelyezkedéstől is függ: a nyugati országokkal ellentétben például Kelet-Európában és a volt Szovejetunió területén az emberek elégedettségi szintje folyamatosan csökken az életközépi válság után is.

Vegyen példát az idősekről!

Azért ne ijedjen meg, hiszen a szülőktől, nagyszülőktől és idősebb ismerőseinktől nagyon sok mindent tanulhatunk az élet apró örömeiről, a valódi értékekről is. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az életkor előrehaladtával az emberek egyre inkább a mindennapi tapasztalatokban találják meg örömüket, míg a fiatalok a rendkívüli, extrém élmények alapján határozzák meg magukat. A szakértők több mint kétszáz, 19 és 79 év közötti nőt és férfit kérdeztek boldog élethelyzetekről, amelyek között volt hétköznapi és különleges is. Az eredmények kimutatták, hogy a megkérdezettek közül leginkább az idősebbek voltak azok, akik a viszonylag átlagos, hétköznapi eseményeket (pl. egy séta a parkban vagy közös program a családdal) is kimondottan örömteliként élték meg, míg a fiatalok nem érték be ennyivel.

Csinálja azt, ami jól esik!

Azt már tudjuk jól, hogy rágörcsölni a boldogságra nem lehet, de létezik egy hatékony módszer - nevezzük a „pozitivitás priorizálásának" -, amit összefüggésbe hoztak a személyes jólét kialakításával, és ez a trükk még csak nem is egy nagy vaszisztdasz; egyszerűen szervezés kérdése, hogy olyan tevékenységeket végezzünk nap mint nap, amikben igazán örömünket leljük. „A szombat délután egyeseknek a barátokkal való meccsnézésről, másoknak egy családi kirándulásról szól. Vannak, akik lendületre vágynak, ezért futással indítják minden napjukat, míg mások nyugodt körülmények között, teát szürcsölgetve olvassák reggelente a New York Times-t. Teljesen normális és természetes, hogy mivel különbözőek vagyunk, mások az igényeink és eltér a napi rutinunk. Éppen ezért nem érdemes mások életéhez viszonyítani sajátunkat, hanem inkább arra törekedni, amikor csak lehet, azt csináljuk, amit szeretünk" - magyarázzák az Emotion című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. Aztán ne csodálkozzon, ha ez tényleg beválik!

A sétálás feldob

Észrevette már, hogy amikor jó kedve van, akkor sokkal felszabadultabban sétál? Hátradobja a vállát, lengeti a karjait és akár még rugózik is közben? Néha bizony sokkal nyilvánvalóbb a környezetünk számára, milyen a kedélyállapotunk, mint azt gondolnánk. A szakértők szerint ez azonban fordítva is igaz: függetlenül aktuális hangulatunktól amikor imitáljuk ezt a boldog gyaloglóstílust – akár anélkül, hogy észrevennénk -, azon kaphatjuk magunkat, hogy jobb kedvre derülünk. A vizsgálatban résztvevők futópadon sétálva olvastak fel egy pozitív és negatív töltetű szavakból álló listát, miközben a kutatók az alanyok testtartásának és járásának ingadozását figyelték. Ezután arra kérték őket, hogy írjanak le annyi szót a felsorolásból, amennyire csak emlékeznek. Kiderült, hogy azok, akik vidáman meneteltek, sokkal több pozitív kifejezést jegyeztek le, ami arra utal, hogy boldogabbak is voltak, míg az összerogyva, görnyedt háttal járó alanyok több negatív szóra emlékeztek.

Utánozza az extrovertáltakat!

Még ha ön nem is az a nyitott, bőbeszédű típus, jobb, ha tudja, hogy amikor extrovertáltként viselkedik, azzal másokat is boldogabbá tehet. Legalábbis azok a vizsgálatok szerint, amelyeket az Egyesült Államokban, Venezuelában, a Fülöp-szigeteken, Kínában és Japánban végeztek. A kulturális különbségek ellenére a legtöbb résztvevő sokkal pozitívabb érzelmekről számolt be akkor, amikor utánozta az extrovertált emberekre jellemző viselkedésformákat és gesztusokat. Ebből az is kiderült, hogy sokkal hajlamosabbak vagyunk az optimizmusra olyan helyzetekben, amikor szabadnak érezzük magunkat. „Az interkulturális pszichológia – amely az egyes népek személyiségjegyeinek összehasonlításával foglalkozik - bebizonyította, hogy létezik egyfajta lelki egység, azaz a hasonló viselkedésnek genetikai alapja van" – magyarázza Timothy Church, a Journal of Research című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője. A vizsgálat egyébként egy korábbi kísérlet eredményeit erősíti meg, amelyben az alanyoknak tíz percen keresztül kellett imitálniuk, hogy beszédesek és könnyen barátkoznak. Ez az egyszerű feladat pedig még a kimondottan zárkózott résztvevők hangulatát is feldobta. Ön is csak akkor szokott szóba elegyedni idegenekkel, ha nagyon muszáj? Legközelebb kezdjen el csak úgy kedvességből beszélgetni a buszon és meglátja, egy jelentéktelennek tűnő röpke eszmecsere után máris pozitívabban fog a dolgokhoz állni.

Tudatos mosogatás

Nem hiába mondják, hogy a házimunka nem feltétlenül fárasztó, sőt inkább kikapcsol - főleg, ha kellő figyelemmel végezzük azt. Gondolta volna, hogy a tudatos mosogatás például 27 százalékkal csökkenti a stresszt, miközben 25 százalékkal növeli a szellemi inspirációt? Ehhez pedig nem kell mást tennie, csak olyan részletekre fókuszálnia mosogatás közben, mint a mosogatószer és a szappan illata, a víz csobogása vagy az edények formája és érintése. Ez az éber figyelem ugyanis a tapasztalatok szerint növeli azt a kellemes érzetet, ahogy az idő lelassul és az elme megnyugszik.

Vadásszon az áhítatra!

Talán nem olyan sűrűn, de mindenki át szokta élni azt a pillanatot, amikor valami lenyűgöző, fenséges dolog meglepően jó érzéssel tölti el és energikussá teszi. Ez a rendkívül pozitív érzés az áhítat, amitől türelmesebbek, kevésbé anyagiasak és sokkal odaadóbbak leszünk, sőt a rendszeres ámuldozás a betegségeket is segít elkerülni. Mindez talán annak köszönhető, hogy az áhítat lelassítja szubjektív időérzékünket, azaz talán egyedül ilyenkor érezzük úgy, hogy időmilliomosok vagyunk. A boldogságkutatók szerint ennek a katartikus élménynek két fontos összetevője van: „Először is percepciós végtelenséget foglal magába, ami azt jelenti, hogy az egyén valami hatalmassággal - méretben, számban, komplexitásban, képességben vagy szociális értelemben (pl. hírnév, hatalom) - találkozik. Másrészt az ámulat stimulálja az alkalmazkodóképességet, vagyis megváltoztatja az ember megértését a világról, és így a döntéshozatal folyamatát is befolyásolja"- fogalmaz Dr. Melanie Rudd az áhítat jelentőségéről írt tanulmányában.

Forrás: karpatinfo.net

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Trombitás Éva, 2016.05.02. 6:33:02
Szeretni és elfogadni ,segíteni, mosolyogni. Ezek által érezzük jól magunkat, és ez már boldogság.
Rózsahegyi Márk, 2016.01.31. 11:52:55
Big Like. :)
Ágnes 2016.01.28.11:54, 2016.01.28. 12:04:41
Mindennek van jó és rossz oldala. Nekünk saját magunkat kell arra sarkallni, hogy mindenütt a jót, a pozitívumot lássuk meg. Mert ez a pozitív belső segíti a munkánkat minden nap előbbre jutni. Így, ilyen belsővel, hozzáállással sokkal könnyebb a nehézségeket is leküzdeni. Ehhez kívánok minden olvasónak, akik ezen az oldalon megfordulnak, kellő kitartást és türelmet!
István, 2016.01.08. 18:02:20
Vadászon az áhítatra:
Hát éppen ebben áll a katolikus és tőle keletebbre álló vallásgyakorlás a görög katolikusok, orosz ortodoxok, koptok szertartásaiban ez az élmény szemben a protestáns puritanizmussal. Aki hallott már ortodox szertartásról mise részleteket, hát lenyűgöző élmény.
Ettől fosztották meg a követőiket a puritánok, zenében, festményben stb. Így elestek ettől a felemelő élménytől-- nem lehet minden rációval befoltozni mert az ember döntéseinek domináns hányada nem ésszerűségből fakad.
Komolyzenei, mély népdal /népzenei ( nem lakodalom lajosos ) élmények, tálak lenyűgöző hatása, virágos mezők, természeti napszakok stb erdők illata, hangjai stb

István

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások