optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Híres emberek - Optimista riportok > Vak optimizmus, avagy vakon is lehet valaki optimista?

Vak optimizmus, avagy vakon is lehet valaki optimista?

2008.01.05.

Tisztelt Optimista Klub!

Mellékelten küldöm egy írásomat, amely a Ceglédi Kék Újság 2007. október 31-i számában jelent meg, Márkus Norbert zongoraművészről.

Úgy gondolom, sikerült bemutatnom egy optimista hangvételű cikben egy optimista embert, aki súlyos fogyatékossága (vaksága ) ellenére boldog, és teljes életet él.  

üdvözlettel:

Czinege Imre

újságíró

 

A vak zongorista

Márkus Norbert

 

Az arcán letörölhetetlen mosoly. Ez tulajdonképpen érthető, hisz az élete csupa derű, móka és kacagás. Végtelenül szerény. Van isneki mire. Amikor megpróbáltam mikrofonvégre kapni a látássérülteknek szervezett segédeszköz-bemutatón, egy kicsit várnom kellett rá, mert éppen egy PDA-nak becézett intelligens kütyüvel a kezében mobiltelefonált, távoktatást tartott valakinek a szoftverírás rejtelmeiből. Két nappal később pedig a városházán rendezett jótékonysági koncerten kápráztatta el a közönséget briliáns zongorajátékával.

Az már szinte szóra sem érdemes, hogy a budapesti és az amszterdami Zeneakadémia zongorista-zeneszerző diplomájával a zsebében a Magyar Tudományos Akadémia Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének munkatársaként beszélő segédeszközök fejlesztésével foglalkozik vakok és látássérültek számára. – Gyerekkorom óta közöm van a számítógéphez, amely a sokoldalúsága miatt az egyik legkézenfekvőbb segédeszköz a látássérülteknek. Egyébként már fiatalkoromban is programoztam – magyarázza az informatikai érdeklődését. – A kutatóintézet Beszéd- és Rehabilitáció-Technológiai Osztályán vakoknak kifejlesztett PDA mindazt tudja, amit egy mobiltelefon, és emellett kéziszámítógépként is használható, alkalmas a mobil internetezésre is. A beszédszintetizátor és a Braille-tábla adapter segítségével még írni is tudnak az érintőképernyőre. Újabb projekteken is dolgozunk, pl. az asztali számítógépen használható Braille-kotta szerkesztőprogramon.

Mikor kellően lenyűgözött számítástechnikai szakértelmével, arról érdeklődöm, hogyan veszítette el a látását. – Már a születésemkor sem láttam jól, de azért tudtam tévét nézni, biciklizni. Akkor kezdett nagyon romlani a szemem, amikor a Zeneakadémiára jártam, és néhány év alatt fokozatosan elveszítettem a látásomat. Én tehát nem egy tökéletesen látóból, hanem egy nagyonrosszul látóból lettem vak emberré. Mindig is Braille-kottákból, hangfelvételekből tanultam a zenét, aztán készítettem egy kottaíró-kottanyomtató programot is, ezzel tudtam zenét szerezni.

Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen komoly informatikai fejlesztőmunka mellett a zene szükségszerűen háttérbe szorul, de ő rácáfol erre: – Hat évig voltam Hollandiában, ott éjjel-nappal csak zenéltünk. Amióta hazajöttem, már nem élek ilyen intenzíven. Már nem akarok minden éjszaka hajnali háromig játszani. Ebben a hónapban ez a harmadik koncertem, amit Cegléden adok. Közben zenéket is szerzek, dolgozom egy vakok számára könnyen használható elektronikus zenei tananyagon, és vannak látó magántanítványaim. is.

Neki bejött a „szerelem első látásra”, legfeljebb nem ő látott, hanem őt látták meg. – A feleségem látó ember. Rengeteg, nem fogyatékos ember évekig küszködik azzal, hogy megtalálja az igazi párját, ha pedig megtalálta, sokszor elrontja a kapcsolatot, ami egyáltalán nem azon múlik, hogy látunk vagy nem látunk!

Búcsúzóul felteszem neki azt az álkérdést, hogy szeretné-e visszanyerni a látását, ha egyszer erre lehetősége nyílna valamilyen új műtéti eljárás, őssejtterápia, netán egy csúcstechnológiájú segédeszköz révén. – Természetesen igen, de akkor nem visszanyerném a látásomat, hanem nyernék valami olyat, amivel soha nem rendelkeztem – mondja, majd így folytatja: – Vannak arra vonatkozó kutatások, hogy olyanoknál, akiknek több évtized után sikerült helyreállítani az elvesztett látásukat, több probléma is keletkezett ebből. Mert időközben az agynak azok a területei, amelyek eredetileg a látásért voltak felelősek, már valami más funkciót töltöttek be, így a hirtelen beáramló vizuális információk zavarokhoz vezettek. Ezektől a következményektől azért tartanék. Jelenleg azonban inkább örülök annak, hogy nem látom azt a rengeteg csúnya, rossz, borzasztó, elkeserítő dolgot, ami újabban a világban körülvesz minket. Mivel vak vagyok, nem csap az arcomba a véres valóság!

Márkus Norbert irigylésre méltóan boldog ember…

Szöveg és fotó: Czinege

Czinege Imre

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások