optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Valóban a nevetés a legjobb orvosság?

Valóban a nevetés a legjobb orvosság?

2006.04.10.

Egyes kutatók szerint lehet, hogy a nevetés a legjobb orvosság. Vajon milyen érvek szólnak ez ellen, illetve mellette?

Pszichológusok, pszichiáterek és neurológusok vizsgálták a kérdést, és abban egyetértenek, hogy a nevetés jó dolog, de abban már nem mindenki ért egyet, hogy maga a nevetés folyamata okozza a kedvező változásokat. A jó humorérzék, a pozitív hozzáállás és a család, a barátok támogatása szintén szerepet játszik. 

Mi is történik, amikor nevetünk? Számos élettani változás megy végbe a szervezetben. Arcunk és testünk izmai megnyúlnak, pulzusszámunk és vérnyomásunk emelkedik, szaporábban vesszük a levegőt, amitől több oxigén jut a szövetekbe. A nevetés előnyeiben hívők szerint egy-egy jó kacagás felér a testmozgással, a legjobb persze a kettőt együtt gyakorolni. Egy szakértő szerint egyperces nevetés 10 perc evezőpadon történő edzésnek felel meg.

Mivel a stressz gyengíti az immunrendszert, a nevetés minden bizonnyal erősíti; megemeli a szervezet fertőzés ellen termelt antitestjeinek számát, állítják az elmélet hívei. Végeztek kísérleteket cukorbetegekkel is. Egy 19 főn lefolytatott kísérlet szerint a humoros színdarabok vagy filmnek nézése után esik a vércukorszint. Jó hatással van a nevetés az alvásra, és egyesek szerint a fájdalomcsillapításban is szerepe van.

A kételkedők szerint nem folytattak még le széles körű és nagy létszámú kísérleteket a fentiek igazolására. Szerintük nem világos, hogy például a nevetés fiziológiai hatásai miben különböznek a sikításéitól.

A nevetéskutatás egyik legnagyobb problémája az, hogy nem lehet kellően szétválasztani az okot az okozattól. Lehet, hogy egy kísérlet kimutatja, hogy azok, akik sokat nevetnek, ritkábban betegszenek meg. Ugyanakkor azonban ennek oka az is lehet, hogy aki egészséges, többet nevet.

A nevetés társadalmi folyamat, az ember ritkán nevet önmagában. Az egészségre gyakorolt előnyös hatásokat valószínűleg inkább a társaság okozza, egészséges, jó kapcsolat a barátokkal és a rokonokkal. Függetlenül attól, valóban javítja-e az egészségi állapotot, a nevetés jó dolog, vitathatatlanul hozzájárul az életminőség javításához.

Forrás: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/psychosomatic/?article_hid=73784&_voteadmin_site=1

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások