optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Világát maga teremti

Világát maga teremti

2016.04.08.

Világát maga teremti - Kéri, ne írjam azt, hogy világtalan

KÉZEN FOGVA JÖNNEK. A Nap alig süt, a férfin napszemüveg, de nem ezért feltűnőek. Azért nézik őket, pénteken, mikor mindenkinek elege van mindenből, mert mosolyognak! Az élet szép, mondja Karvai Sándor és Cecó Anita. Nem tudjuk, meddig tart, de addig minden pillanatát élvezni szeretnénk... Az élet szép – vallja Sándor és Anita. Júniusra tervezik az esküvőjüket

Ha nem zavarja, magába karolok, mondja Karvai, úgy biztosabb a járás. Nem zavar, felelem, s megyünk hármasban, összefogódzkodva. Karvai Sándor születése óta vak. Kéri, ne írjam azt, hogy világtalan. Nógrádban született, Honton. Báty már volt a családban, akkor lettek ők az öccsével vagy bátyjával egy időben. Az ikerszülés sietségében a részletre, ki jött előbb és utóbb, nem emlékeznek. Erősek lettek, mi fiúgyereknél vidéken azért illő. Karvainál három hónapos korában jöttek rá, hogy azért minden nem stimmel. Világíthattak a szemébe, semmit nem érzékelt. Vak, szegény, mondták rá az orvosok. S az is marad? – aggodalmaskodtak a szülei. Igen, bólintottak az orvosok, nem tudunk segíteni. Negyven éve ennek.

Hogy telt a gyerekkora? Boldogan! Ikertestvérével minden játékért hősiesen megverekedett. Óvodába nem engedhették, nem volt óvónő, hogy rá külön figyeljen. Azért őt, mondja, ne sajnálja senki! Fára mászott, mint a többiek, focizott is. Arra ritkán kérték, hogy védjen, de játszott, futott, loholt. S ha a szülők nem látták, biciklire szállt. A testvérei mögötte szaladtak, kiabáltak, hogy most balra, jobbra. És ő kanyarodott az utasítások szerint. Bízni muszáj a társakban! Bízott, mikor először a báty Riga motorjára ült, és előbb a diófa körül, majd az utcán kipróbálta. Tudta, a látók tanácsait követni kell, rosszat neki ki akarna?

Kijárta az általános iskolát, kijárta a gimnáziumot is. Jól mesélő, kellemes hangú Karvai, s örök optimista. Akkor már túl volt néhány bravúron, Wartburgot, Zsigulit kormányzott az utasításokat betartva, majd egy rádió munkatársai még tankot is vezettettek vele. Műsora is lett, amiért állást, pénzt nem kapott, egyet kértek tőle: annyi a gonoszság a világban, mindig csak pozitív gondolatokat mondjon. S ő naponta háromkor kelt, vonatra ült, majd Rétságon átszállt, hogy idejében a munkahelyére, a Főkefe Nonprofit Kft.-hez érjen, amit a világ legjobb munkahelyének tart, mert ott értékes emberként kezelik. Dobozokat hajtogatott és pozitív dolgokat mondott. Jót derült azon, hogy a vonata reggel időnek előtte állt meg, ő figyelmetlenül lelépett, s a peron helyett a töltés oldalán legurult. Kacag azon is, hogy a gyógyszeresdobozon nem tüntetik fel Braille-írással, mit tartalmaz, így megesik, mást szed be, mit szeretne. Volt ő nős ember is: fiatalon házasodott, a lánya maholnap 21 éves lesz. Elvált, de volt asszonyáról ros?szat nem mondana, legfeljebb an?nyit, szerelmük elmúlt, együtt élni már nem volt jó. Egyedül még ros?szabb. Mindent újra kellett tanulnia, mosott, főzött, takarított. Ember, mit nagyon akar, arra képes.

Őt is felfedezte Nagy Sándor és Borsi Gergő. Motorra ültették, s ő a Hungaroringen, fülében folyamatos utasításokat követve, ötven kilométeres sebességgel körbeért. Nem félt, kérdem. Buta kérdés ez. Ki fél, csak magától fél, ő bízik magában és a segítőiben. Jet skivel vízen száguldott. Az azért „meleg" volt, vízen tájékozódni nehéz, az utasításokból meg keveset hallott. Most engedélyekre vár, kvadot vezetne, utána vonatot és helikoptert. Nősülne is. Az ismerkedéshez annak, hogy Karvai „celeb" lett, semmi köze. Anitával évek óta együtt dolgoznak. Néha a kávéautomatánál találkoztak, köszöntek egymásnak. Anita látó volt, de egy műtéti mérgezés okán mind rosszabbul lát. Tudta, ez a férfi kell neki. A júniusi esküvőre csak két dolgot kért: bérelt kabrióval menjenek, és menyasszonyi ruháját Karvai az esküvő előtt ne lássa. Szívem, ezt nehéz lesz megállnom, mondja a férfi, s újra nevet. Tudja, érzi, nagyon boldogok lesznek együtt és a két gyerekkel, mert annyit terveznek. Az élet szép, még akkor is, ha nem látszik mindig annak.

Forrás: szabadfold.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Nagy Ágnes, 2016.04.08. 19:50:29
Bizony, jól mondta a történet főszereplője, hogy ne mondják neki: világtalan.Talán jobban lát ő, mint sokan mások. A sötétségben is érzékeli a napsugarat: a lélek fényét. Ő maga is fény, értékes példát mutat maga körül pozitiv kisugárzásával, vidámsága fegyverével, mely hatalmas.
REBEKA 2016 04 08 12:58, 2016.04.08. 13:19:41
ELOLVASTAM...nem szégyellem. .. megkönnyeztem..Igen amit az EMBER ,nagyon akar,arra képes!" (csak nagyon nehéz) ( ...:-).... )A történet GYÖNYÖRŰ..Akiről tegnap írtam ..Unoka húgom..az Öccse (az Unoka ÖCSÉM...) VILÁGTALAN..mind két szemére.. Lába mindkettő..térdtől "levágva ! cukor betegség-öröklött"-miatt.. " S vidám (van Felesége ..de Ő néha "morc.." mert sokat kell segíteni.. Ez érthető..mármint...a segítés.-de a MORCOSSÁG ..nem..Hiszen szere??tik egymást???? Ettől fél az Unoka Húgom is ..Édesapjuk volt cukros..
Vannak ám SOK SZÉP -OPTIMISTA - TÖRTÉNETEM IS..a NAGYPAPÁIMRÓL..ANYUKÁMRÓL..APUKÁMRÓL...még magamról...!!!!! is.Elmeséljem majd...? " Az élet szép-Te néked ...magyarázzam??" 16.04 08 13:18 (Rebeka.. :-) ) :-) :-) :-)

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások